Komentara: 5
Pregleda: 4880

Nasmeši se Subotici: "Žao nam je ako smo vas uznemirili..."

16.10.2012. u 14:13h
Reagujući na situaciju koja je nastala povodom širenja informacije vezane za urbanističke promene simboličnim umetničkim izražavanjem u vidu posmrtnica, autor iste - grupa građana "nasmeši se Subotici", obratio se ponovo javnosti tako što se izvinio svima koji su negativno doživeli ovaj način saopštavanja informacije i kao način "samokažnjavanja" odredili su sebi simbolični društveno korisni rad.
Nasmeši se Subotici: "Žao nam je ako smo vas uznemirili..."

Neformalna grupa građana "Nasmeši se Subotici" kroz svoju akciju podizanja nivoa svesti o promenama koje slede kroz najavljene urbanističke promene u gradu koristila jedan, ispostavilo se, metod obraćanja odnosno saopštavanja ove vrlo korisne informacije koji nije naišao baš na odobravanje jednog dela vlasnika stambenih objekata na čije adrese su ove "poruke" stigle.

Da podsetimo, ova grupa je tokom vikenda delila obaveštenja građanima u kojima ih je upozorila o nameri gradskih vlasti da, prema regulacionom planu, poruše ukupno 1.065 kuća u tom gradu na severu Vojvodine.  U ovoj konkretnoj situaciji sporna jer situacija bila simbolična posmrtnica koja je kao želja autora da na jedan umetnički način prenese poruku, kod određenog broja građana doneo uznemirenost i u nekim slučajevima povećan stres iz nerazumevanja ovog načina saopštavanja.

Reagujući na neočekivanu situaciju koja je proizašla iz ovih "posmrtnica", grupa građana "Nasmeši se Subotici" je izašla sa saopštenjem u kojem izražavaju žaljenje zbog negativnog efekta koji je proizašao iz njihove čiste dobre namere. Ovo saopštenje vam prenosimo u celosti.

Saopštenje NGG "Nasmeši se Subotici" 

Bila nam je zaista velika dilema kako da saopštimo da je u gradu planirano preko 1.000 kuća za rušenje. To ni u kom slučaju nije dobra vest a teško da je možemo upakovati sa cvetićima, pa je angažovana umetnost ostala jedina opcija.

I nama je bilo veoma loše kada smo videli planove rušenja pola grada, osim dela zaštićene zone gradskog centra i ulice Braće Radića, Prozivke i Radijalca. Pogotovo kada su nam rekli da ne mogu obavestiti građane i vlasnike kuća, jer je to jako veliki zadatak.

Izvinjavamo se svakome ko se loše osećao i doživeo neprijatnosti. Zaista bismo voleli da živimo u društvu u kome nije potrebno saopštavati ovakve vesti i poduzimati akcije kako bi se skrenula pažnja na činjenicu da se u ovom gradu donose najblaže rečeno neodgovorne odluke.

Znamo da ovaj način i nije najlepši. On je bio način da ni malo lepu vest prenesemo a da je Vi ipak pročitate. Hvala svima na učešću u performansu, pruženoj reakciji i poslatim negativnim i pozitivnim komentarima.

Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici” samoj sebi određuje 100 sati društveno-korisnog rada, te će u narednom periodu raditi na spremanju i ulepšavanju grada Subotice, skidajući zalepljene oglase i reklame sa drveća na javnim površinama.

Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4880

Povezana vest

Povezana zviždaljka

Povezane teme

nasmeši se subotici

save subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.