Komentara: 6
Pregleda: 3423

Narodni poslanik Laslo Varga istupio iz Poslaničke grupe SVM

30.12.2015. u 00:11h
U nastavku prenosimo pismo obrazloženja narodnog poslanika Lasla Varge o istupanju iz Poslaničke grupe SVM, a koje je upućeno sredstvima javnog informisanja i Ištvanu Pastoru.
Narodni poslanik Laslo Varga istupio iz Poslaničke grupe SVM

Poljoprivredna politika Saveza vojvođanskih Mađara je od osnivanja stranke bila zasnovana na razvoju porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Davanjem podrške Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, grubo je prekršen program SVM-a. Prihvatanjem drastičnog smanjenja subvencija usred agrarne godine i glasanjem za smanjenje za 30% fonda državnog poljoprivrednog zemljišta koje će se izdavati putem javnog nadmetanja, Poslanička grupa SVM-a je izneverila obećanja koja smo u prethodnim kampanjama zajedno davali poljoprivrednicima.

Pre samo sedam meseci, reagujući na informacije koje su se u javnosti pojavile povodom priprema izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Predsedništvo SVM-a je izdalo saopštenje za javnost. U saopštenju od 20. maja 2015. godine, koje ste Vi lično sastavili, stoji „da Predsedništvo ne može da podrži eventualna pravna rešenja koja bi pravnim licima obezbeđivala prednost.” Šta više, Vaš stav je tada bio, da se ozbiljno postavlja i pitanje ustavnosti jednog ovakvog rešenja. Uzaludni su pokušaji da se ulepša stvarnost: Poslanička grupa SVM-a glasanjem za Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, umesto porodičnih gazdinstava, stala na stranu domaćih i stranih tajkuna.

Da stvar bude gora, Poslanička grupa SVM-a je, prihvatajući sugestiju Ministarstva poljoprivrede da podnese ispravku amandmana na član 7. Predloga zakona o poljoprivrednom zemljištu, prvi put, jednim svojim amandmanom „isposlovala“ rešenje, koje je lošije od rešenja koje je u prvobitnom tekstu predložila Vlada. Time se, da li namerno ili zbog grube nepažnje, Poslanička grupa SVM-a „izborila” da ne ostanu ni minimalne šanse da, od maksimalnih 30% državne zemlje koje se može izdati po pravu prvenstva zakupa, ostane bar deo koje bi porodična poljoprivredna gazdinstva mogla na javnom nadmetanju uzeti u zakup.

Izuzetno su nemušta objašnjenja da je na ovaj način stvorena mogućnost, da se mali proizvođači putem udruživanja pojave kao potencijalni zakupci. Sa jedne strane, to podrazumeva potrebu osnivanja pravnih lica uz uključivanje velikog broja, a ne nekolicine malih proizvođača, što je nerealno. Pravna lica koja bi se formirala udruživanjem nekolicine malih proizvođača ne bi mogla da u postupku ostvarivanja prava prvenstva zakupa budu konkurentna pravnim licima koja godinama posluju i obrađuju na hiljade ili desetine hiljade hektara. Pored toga sâmo osnivanje nekog pravnog lica ne znači i obezbeđivanje kapitala neophodnog za realizaciju investicionog plana, koji je preduslov za ostvarivanje prava prvenstva zakupa.

Vraćanje imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata je takođe bio jedan od kamena temeljaca politike SVM-a. Glasanjem za Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu su devalvirani i naši zajednički napori da se izborimo za restituciju oduzete imovine.

Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju donet je 2011. godine. Od početka primene ovog zakona samo 8 hiljada hektara oduzetog poljoprivrednog zemljišta je vraćeno, a zahtevi obuhvataju oko 100 hiljada hektara. Pre četiri godine smo bili spremni, da zbog jedne odredbe u tom zakonu koja je pretila da deo mađarske zajednice isključi iz postupka restitucije, zatražimo od Vlade Mađarske da blokira davanje statusa kandidata Republici Srbiji na sednici Evropskog saveta.

Danas bez oklevanja glasate za zakon koji, što se tiče poljoprivrednog zemljišta, obesmišljava restituciju. Najveći deo bivših vlasnika i njihovih potomaka, kojima će se u pravnom smislu u narednom periodu možda i vratiti imovina, tu imovinu nikada neće moći da koristi, budući da će se ona nalaziti pod zakupom u narednih 30 godina. Poznavajući Vas i ostale članove poslaničke grupe dugi niz godina, ubeđen sam, da nikada svojevoljno ne biste pristali da podržite Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Vaše postupanje je posledica diktata predsednika Saveza vojvođanskih Mađara, koji je, zbog svoje nemerljive želje za vlašću, prisilio Poslaničku grupu na ovu odluku. Učinio je to zbog procene da će mu, na ovaj način demonstrirana koaliciona lojalnost, i posle narednih pokrajinskih izbora obezbediti mesto predsednika Skupštine AP Vojvodine.

Previsoka je to cena, budući da je ovim glasanjem Poslanička grupa SVM-a definitivno izgubila svoju najvažniju osobinu: doslednost, koja ju je, od 14. februara 2007. godine kada je SVM postao ponovo parlamentarna  stranka, činila prepoznatljivim u Narodnoj skupštini. Setite se samo, koliko puta smo poslanike drugih političkih stranaka zajedno prozivali zbog neprincipijelnosti, odnosno stavljanja ambicija za funkcijama  ispred interesa ljudi koje predstavljaju. Zbog svega iznetog Vas obaveštavam, da današnjim danom istupam iz Poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije. 

Laslo Varga, narodni poslanik

Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 3423
Povezane teme

ištvan pastor

svm

savez vojvođanskih mađara

laslo varga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.