Komentara: 123
Pregleda: 19144

Najuticajniji i najposećeniji lokalni sajt isključen iz raspodele sredstava za medije

14.05.2014. u 19:07h
Izvor: Subotica.com
U toku jučerašnjeg dana je na zvaničnom sajtu grada objavljeno Rešenje o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata u oblasti javnog informisanja u 2014. god. Prema tekstu rešenja, objavljenom na zvaničnoj internet prezentaciji lokalne samouprave, sa skoro 17,6 miliona dinara biće finansirani projekti i programi elektronskih medija, a sa nešto manje od 3,4 miliona projekti i programi štampanih medija.
Najuticajniji i najposećeniji lokalni sajt isključen iz raspodele sredstava za medije

Što se štampanih medija tiče, biće finansirano šest projekata, a najviše sredstava odobreno je "Mađar so" - 971.000 dinara, dok su "Dani" i "Subotičke novine" dobili po 700.000 dinara.

Nedeljniku na mađarskom jeziku "Het nap" odobreno je 400.000, a za Bunjevački omladinski centar i Hrvatska riječ po 300.000 dinara.

Kod elektronskih medija, biće finansirano 12 programa i projekata, a najviše sredstava odobreno je subotičkoj Televiziji Panon - 5,7 miliona dinara, sledi Yu eco televizija sa četiri miliona, zatim City televizija sa 2,5 miliona, dok je za dva projekta Radio-televizija K23 dobila ukupno 1,9 miliona. Ostali elektronski mediji dobili su za svoje projekte pojedinačno manje od milion dinara.

Rešenje o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata u oblasti javnog informisanja u 2014. god

Subotica.com isključen iz dodele sredstava za javno informisanje

Tema konkursa lokalne samouprave na koju je sajt Subotica.com konkurisao treću godinu za redom je bila informisanje građana Subotice o aktivnostima lokalne samouprave i pitanjima od opšteg interesa za naše sugrađane.

Za 8 godina postojanja sajt Subotica.com je iz budžeta Grada dobio 350.000 dinara za namenske potrebe u realizaciji projekata u oblasti javnog informisanja; na konkursu 2012. godine - 100.000 din i na konkursu 2013. godine - 250.000 din. Na konkursu tekuće, 2014. godine, sajt Subotica.com nije dobio novčana sredstva.

Da se zadržimo na elektronskim medijima, odnosno Internetu; po rešenju o dodeli sredstava na konkursu u oblasti javnog informisanja, moramo pomenuti činjenicu da je jedan lokalni Internet sajt dobio 900.000 din (700.000 + 200.000), a još jednom da podvučemo - najposećeniji i najkredibilniji lokalni sajt Subotica.com nije dobio ni dinar.

Ko je odlučivao o dodeli sredstava za oblast javnog informisanja?

Komisija u sastavu Veljko Vojnić (SNS), Atila Salai (MagyarSzo/Het Nap) Marinko Jadrijević (DSHV) kao članovi, predsednik komisije je bio Dušan Stipanović (SPS), a njegov zamenik Stevica Drčić (SPO) donela je odluku da blizu 21 milion dinara iz budžeta Grada raspodeli za 6 štampanih i 12 elektronskih medija među kojima se nije našlo mesta za ubedljivo najposećeniji subotički sajt Subotica.com. Rešenje i ozvaničavanje dokumenta odnosno dodele sredstava potpisao je gradonačelnik Jene Maglai.

Pokušaj gušenja slobode medija?

Iako je sajt Subotica.com sa projektom konkurisao u roku, ispunjavajući sve uslove konkursa (ubedljivo najobimnijim izveštavanjem na teme konkursa), nedodeljivanjem sredstava u oblasti javnog informisanja sajt je očigledno “kažnjen” zbog slobodne uređivačke politike koju vodi od samog osnivanja kroz koju se nikada nije ustručavao ARGUMENTOVANO da kritikuje rad lokalne vlasti i mnogo puta je ukazivao na probleme sa kojima se naši sugrađani susreću u svom okruženja.

Članovi komisije za dodelu sredstava u oblasti javnog informisanja (apsolutno se postavlja i pitanje njihovog kredibiliteta na ovoj funkciji) dobili su poverenje po političkim nagodbama da na osnovu svojih ličnih kriterijuma raspodeljuju novac građana Subotice, bez potrebe da se ikome bilo šta obrazloži. Svi oni (članovi komisije) su bili kritikovani na našem portalu, ali ne kroz laži, ne kroz politički marketing ili bilo kakvo tendenciozno izveštavanje. Najveći kritičari su bili građani koji su kroz komentare svojim utiscima dopunjavali određene kritike.

I još jednom: da li je moguće da sajt Subotica.com kroz koji građani u ogromnoj meri pre svega mogu da se informišu, pa zatim kritikuju, daju sugestije i pohvale na račun rada lokalne vlasti može da se bude izostavljen sa spiska raspodele novca istih tih građana Subotice?

ZAHTEVAMO OBRAZLOŽENJE!

Koji su kriterijumi za dodelu sredstava?

Ako je kriterijum lojalnost i podobnost onda to ne treba sakrivati, baš naprotiv - treba saopštiti građanima Subotice gde i po kojem kriterijumu odlazi njihov novac. Ovim putem javno zahtevamo od Gradonačelnika Subotice da naloži Komisiji za dodelu sredstava u oblasti javnog informisanja da u roku od 7 dana obavesti javnost i pruži detaljno obrazloženje, zakonom obavezujuće, koji su bili kriterijumi na osnovu kojih su raspoređena sredstva za medije. Imamo pravo da znamo.

Sajt Subotica.com je od 2005. godine bio i biće nezavisan sajt. Njegovi vlasnici nisu bili i neće biti članovi, ali ni simaptizeri političkih partija jer smatramo da je za objektivno novinarstvo potrebna nezavisnost i neutralnost.

Godinama unazad, praktično 7-8 godina, sajt Subotica.com je rastao i izrastao u izrazito dominantan subotički Internet medij koji svoju tematiku zasniva isključivo na lokalnim temama i koji ima odličnu saradnju i većinsko poštovanje svih lokalnih medija i medijskih radnika, a koje je nastalo kao posledica dugogodišnjih korektnih odnosa.

Ovom odlukom Komisije za dodelu sredstava za medije, jasno je poslata poruka koja glasi da neposlušni mediji koji su se drznuli da kritikuju rad lokalne samouprave, pa čak iako je ta kritika u cilju boljeg funkcionisanja iste, da njihov rad neće bit podržan, već će se novac građana Subotice dati onim medijima koji isključivo izveštavaju afirmativno, odnosno onako kako to želi lokalna samouprava i lokalna politička postavka.

Ako je to demokratija kojoj težimo onda možemo i mi da počnemo da gasimo svetla i selimo se iz ovog grada i ove države jer ne možemo ništa drugo da zaključimo osim da oni koji pošteno rade i žele dobro ovom gradu nisu poželjni. To je nažalost surova realnost u našoj državi i našem lepom gradu.

Uredništvo sajta Subotica.com, iako veoma pogođeno ovom nepravednom odlukom Komisije, nastaviće da se bori svim legitimnim sredstvima za svoja prava, slobodno novinarstvo i objektivno izveštavanje.

Javni odgovor članovima Komisije za dodelu sredstava

Iako smo izuzetno razočarani odlukom Komisije, nećemo prestati da kritikujemo rad lokalne samouprave i javnih preduzeća i time izneverimo poverenje građana i kredibilitet koji bez sumnje imamo od strane Subotičana.

Ova odluka neće ni u najmanjoj meri oslabiti rad i planirane aktivnosti na sajtu Subotica.com. Naprotiv, dali ste nam još veću motivaciju i želju za istim, a ujedno i ogroman kompliment da je ono što radimo VALJANO i ISPRAVNO.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 123
Pregleda: 19144

Povezane vesti

Povezane teme

konkurs za medije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.