Komentara: 29
Pregleda: 5086

Apsurdna podela budžeta za medije

16.05.2014. u 14:46h
Izvor: RTV City
Rešenje o raspodeli sredstava iz gradskog budžeta u oblasti javnog informisanja za ovu godinu, objavljeno pre koji dan, vrvi, najblaže rečeno, od mnoštva nelogičnosti. Kako je do toga došlo, suštinsko je pitanje, konstatuje redakcija RTV City.
Apsurdna podela budžeta za medije

Rešenje je potpisao gradonačelnik na predlog Komisije koju čine predstavnici političkih partija. To je činjenica. Pravo pitanje je da li je raspodela urađena na osnovu predloga komisije ili je plod nečeg drugog – i čega. Ako je na osnovu predloga komisije, onda javno postavljamo pitanje, na osnovu kojih kriterijuma su deljena sredstva. Da li je to broj minuta, emisija, šlajfni teksta, stranica, priloga, izveštaja koje su aplikanti na sredstva ponudili, sa njima konkurisali za sredstva iz gradskog budžeta – sredstva građana ovog grada?

Ovim putem javno tražimo od Komisije da javnost Subotice, prvenstveno učesnike na konkursu, obaveste da li su sredstva raspoređena na osnovu njihovog predloga i ako jesu, da objasne po kojim su ga kriterijumima sačinili. Da objasne zašto se pojedini programi, kojima su odobrena sredstva po ovom konkursu, finansiraju iz dva, pa i tri izvora. Tu mislimo na gradski budžet po drugim osnovama, konkursima, javnim nabavkama, kao i na finansiranje iz sredstava Pokrajine i Republike, i sredstava za rad nacionalnih saveta.

To, da li je neki medij za svoj rad finansiran iz ovih ili sličnih izvora sredstava, koje obezbeđuju i građani ovog grada, trebalo bi da bude jedan od kriterijuma koji se uzima u obzir prilikom raspodele. Da smo uređena država, i grad, ne bi se desilo da neke medijske kuće dobiju sredstva sa više nivoa, po više osnova. U ukupnom zbiru, i po 3 do 4 puta više od nekih drugih koji proizvedu 50%, pa i nekoliko puta više programa od njih, izraženo u minutima, broju emisija, priloga, tekstova… Uvidom u broj stalno zaposlenih u pojedinim medijima, njihovo obrazovanje, opremu koju koriste, može se dobiti deo slike ko šta i kako radi, i može da uradi.

Prilikom odlučivanja o dodeli sredstava lokalnim medijima, u obzir bi neizostavno trebalo uzeti i vreme koje se u programu posvećuje lokalnim temama, događajima, građanima…

Letimičnim pogledom na listu raspoređenih sredstava postaje jasno da nijedan od pomenutih i drugih, nepomenutih, relevantnih kriterijuma nije uzet u obzir. To odgovorno tvrdimo.

I ranijih godina se slično radilo: predstavnici partija na vlasti su se međusobno dogovorili i dali komisiji da izglasa koliko ko dobija. Ali su se bar oni dogovarali. Ovog puta su dva najveća partnera u vlasti trgovala: za jedne trećina sredstava jer oni predstavljaju trećinu stanovnika ovog grada, a drugi krčme ostatak. To što je Komisija ranije počela da radi na izradi kriterijumima za dodelu sredstava,više nije važilo. Dobili su spisak kome koliko, i to je to.

Zato se desilo da je jedna radio emisija na jeziku manjine koja se emituje jednom nedeljno dobila skoro petinu sredstava koje je dobila jedna televizija koja će da emituje 22 televizijske emisije nedeljno. Uz to, ta emisija se emituje na Radio Subotici, koju grad finansira sa skoro 50 miliona dinara godišnje upravo zbog informisanja na jezicima manjina.

Osim toga, jedan sajt je po ovom konkursu dobio 900.000 dinara, plus 200.000 iz pokrajine. Drugi subotički sajt, minimum respektabilan koliko i ovaj, ništa. Veliko ništa. Da kažemo, da tih 1,1 milion za ovaj sajt je skoro pola od sredstava koje je dobio RTV City koja građane informiše putem tv, radio programa i putem sajta. Sadržaje da i ne upoređujemo.

Kako razumeti odobravanje sredstava za neke medije koji su konkurisali sa programima koje nemaju u programskoj šemi, ili odobravanje sredstava za medijsko praćenje onima koji uopšte ne emituju program?

U najkraćem: kompletna podela je nelogična, apsurdna. Ni jedna stavka, u međusobnom poređenju, nema opravdanje i uporište u realnim kriterijumima. Sve je potpuno nesrazmerno… Jedina srazmera je, izgleda, ko se nije zamerio krojačima liste, ko je, šta, ili će tek, odraditi, i za koga.

Problem nije samo u tome što se neko poigrao sa sudbinama medija po sopstvenom nahođenju, i to ličnom, ne partijskom, ne hajući za ono šta i kako rade, za uložena sredstva. Poigrao se i sa sudbinama zaposlenih u medijima, ne uvaživši njihov broj, rad i odricanje, kvalitet proizvoda njihovog rada.

Najveći problem je u tome što je ovo možda model po kome će se gazdovati sa kompletnim sredstvima i imovinom ovog grada u narednom periodu. Uprkos pridikama aktuelne vlasti na gazdovanje prošle. Uprkos obećanjima da nema više partijskog zapošljavanja, već nas čekaju konkursi, profesionalni menadžeri. I raspodela sredstava za medije je trebala da bude poštena, po kriterijumima…Obećano je. No, neće valjati da se sećamo šta je sve rečeno, obećano, ne samo u vreme prošle izborne groznice. Zato što u ovoj zemlji izborne kampanje traju neprestano, a u kampanji se ne računa šta je ko pričao.

I na kraju, podatke ko je koliko dobio, možete videti u nastavku, pa prosudite sami.

Ukupna raspodeljena sredstva za štampane medije iznose oko 3,4 miliona dinara. Dobilo ih je šest medija a najviše „Mađar so“ 970.000 dinara, „Subotičke novine“ i „Dani“ po 700.000 dinara, „Het nap“ 400.000 dinara i “Bunjevački informativni centar“ i „Hrvatska riječ“ po 300.000 dinara. Elektronskim medijima dodeljeno je 17,6 miliona dinara, a sredstva je dobilo 12 medija. Najviše je opredeljeno za Panon TV 5,7 miliona dinara, Yu eco je dobio 4 miliona, RTV City 2,5 miliona, K23 1,9 miliona, NOAH agencija 700.000 dinara, Radio Slavoslovlje i Radio Marija po 595.500 dinara, IKS televizija i Dinovizija po 500.000, „Bunjevački informativni centar“ 400.000 i D&D photo 200.000 dinara. Rešenje je objavljeno na zvaničnom sajtu grada.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 29
Pregleda: 5086

Povezane vesti

Povezane teme

budžet grada subotice

konkurs za medije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.