Komentara: 5
Pregleda: 3656

Najugroženija prava na zdravlje i slobodu kretanja građana

30.03.2021. u 15:06h
Izvor: Subotica.com
Kancelariji lokalnog ombudsmana prošle godine se obratilo 1.627 građana, od kojih je 1.342 podnelo predstavke na različite vrste problema, najviše tokom vanrednog stanja, dok je 285 građana podnelo pritužbe na rad upravnih organa i javnih službi, navodi se u Godišnjem izveštaju. Ocena Lokalnog ombudsmana je da su 2020. godine najugroženija bila prava na zdravlje i slobodu kretanja.
Najugroženija prava na zdravlje i slobodu kretanja građana

Prethodna godina bila je specifična zbog pandemije virusa kovid-19 i proglašenja vanrednog stanja u našoj zemlji, te se najveći broj građana obratio Kancelariji lokalnog ombudsmana upravo u ovom periodu. Kako se navodi u Godišnjem izveštaju, Kancelariji se u proseku javljalo po osam građana dnevno, a ukupno je podneta 371 predstavka za vreme vanrednog stanja, od kojih se najveći broj odnosio na ostvarivanje prava na razne vidove države pomoći.

- U vezi ostvarivanja prava na pomoć u visini minimalne zarade koja je obezbeđena od strane države za vreme vanrednog stanja, imali smo puno obraćanja, jer su bile prisutne razne malverzacije, odnosno nepredvidivi problemi. Konkretni problemi rešeni su savetom ili direktnom komunikacijom sa učesnicima ove situacije. Pomoć građanima u visini od 100 evra, takođe je predstavljala osnov za nedoumice. Naime, dosta je bilo onih kojima je trebalo pružiti pomoć oko prijave Upravi trezora, odnosno provere podataka da li je ista odobrena od strane nadležnih. Kad nije bila evidentirana prijava, Kancelarija je pružala svu potrebnu pomoć u vezi ostvarivanja prava na ovu jednokratnu novčanu pomoć. Socijalni paket, koji je deljen u gradu za penzionere sa niskim primanjima, isto je doneo puno operativnih problema. Kancelarija je učestvovala u razrešenju problema između građanstva i nadležnih koji su delili ove pakete - navodi se u izveštaju.

Veći broj predstavki, njih 216, odnosio se na ostvarivanje građanskog prava, a prošle godine se 130 građana obratilo Kancelariji sa raznim pitanjima iz radnih odnosa. Na osnovu ovih brojki, u izveštaju se ističe da je pravo na rad i dalje među ugroženim ljudskim pravima, koja su zahvaljujući dobroj saradnji sa Inspekcijom rada, naročito u predmetima zaštite trudnica i porodilja, efikasno rešavana. Zanimljivo je i da su se građani često žalili na novu obavezu propisanu Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kojim je svaka stambena zajednica dobila svog upravnika.

ŠKOLSTVO - Iz oblasti školstva imali smo nekoliko pitanja. Primera radi, učiteljica je sa nekim predmetom pogodila dete u glavu, kao i u vezi zaštite podataka o zdravstvenom stanju dece u slučaju organizovanja sistematskog pregleda dece u školi. U ovim slučajevima podnosioci predstavke upućeni su na nadležne organe - navodi se u izveštaju.

- Građani su se masovno javljali u vezi ovih problema. U najvećem broju slučajeva, vlasnici posebnih delova stanova iskazali su svoje nezadovoljstvo saradnjom profesionalnog upravnika. Mi smo ih upoznali sa načinom na koji mogu da proveravaju rad upravnika - navodi se u izveštaju, u kojem se dodaje da su i komšijski odnosi vrlo često bili predmet predstavki. - Komšijski odnosi redovno predstavljaju ogroman izvor problema za građanstvo, od toga da li mogu na kući, blizu međe, da se otvore prozori, sadnja drveća na međi, oluci koji vodu kišnicu bacaju na komšijski plac, službenost prolaza, postavljeni kompresori na zid koji gleda ka komšiji, potreba pribavljanja raznih saglasnosti u slučaju gradnje, odnosno sadnje trajnih zasada, predstavljali su akutne probleme koje je trebalo rešavati zavisno od činjeničnog stanja i pravne situacije. U tim slučajevima dat je konkretan pravni savet, odnosno građani su upućivani na nadležne institucije koje se bave rešavanjem datih problema.

Najugroženija prava na zdravlje i slobodu kretanja građanaKada su u pitanju pritužbe, građani su u 2020. godini podneli ukupno 285 pritužbi Kancelariji lokalnog ombudsmana, od kojih se 36 odnosilo na rad javnih preduzeća, a najviše na JKP "Vodovod i kanalizacija" (22). Kako se navodi u izveštaju, građani su se najviše obraćali zbog zastarelosti potraživanja, načina podnošenja reklamacije na račune, pitanja u vezi sa uvođenjem kanalizacije, otplate duga na rate i problema oko izvršnog postupka radi naplate duga za vodu.

- U prošloj godini imali smo nekoliko pritužbi gde su se građani žalili da ne mogu da ostvare svoja prava na umanjenje računa po osnovu neizvršene usluge odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda i to u slučajevima kvara na internim vodovodnim instalacijama - dodaje se u izveštaju, gde se kao primer dobre prakse navodi i situacija kad je JKP "Vodovod i kanalizacija", zbog neprimerenog ponašanja svog zaposlenog, uputilo izvinjenje građaninu u ime preduzeća.

PRITUŽBA NA ZOO VRT - Od pritužbi na rad javnih preduzeća, bilo je još pet na JKP "Čistoća i zelenilo", po tri na JKP "Subotička toplana" i JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, dok su po jednu imali JKP "Suboticagas", Apoteka Subotica i Zoološki vrt na Paliću i to zbog dokumenta koji uređuje prava i obaveze posetilaca.
- Naime, deca uzrasta do 3 godine mogu da se kreću biciklima ili drugim prevoznim sredstvom na teritoriji Zoo vrta, dok podnosilac pritužbe smatra da deca do 7 godine života nisu u mogućnosti da bez bicikla, peške obiđu kompletnu površinu Zoo vrta koja iznosi 10 hektara. Pošto pisana pravila sadrže takvu zabranu, Zoo vrt nije izvršio povredu prava, ali možda bi bilo celishodno korigovati ovo pravilo i dozvoliti i malo starijoj deci da koriste bicikl da bi mogli obići celu površinu Zoo vrta - navodi se u izveštaju.

Ipak, većina, čak 236 pritužbi odnosila se na rad organa uprave grada, a najviše na Centar za socijalni rad (110), pretežno zbog čutanja administracije i isteka roka od 60 dana u kom nije doneto rešenje po podnetom zahtevu. Na drugom mestu po broju pritužbi bio je Sekretarijat lokalne poreske administracije (71), ali ne zbog rada organa, već zbog pitanja i nedoumica građana iz ove oblasti.

- U slučajevima pritužbi zbog ćutanja administracije, nakon poziva za izjašnjenje o pritužbi, Centar za socijalni rad je doneo rešenje u relativno kratkom roku, u nekim slučajevima odmah sutradan - precizira se u izveštaju. - Međutim, moramo da spomenemo i tendenciju porasta predmeta koji su se odnosili na nedonošenje odluka po zahtevima stranaka u propisanim rokovima od strane Centra za socijalni rad. Naime, sve je više bilo obraćanja građana koji na osnovu svojih zahteva nisu dobijali nikakav odgovor od Centra za socijalni rad u propisanim rokovima, sa napomenom da se radi o veoma ostetljivoj kategoriji ljudi, koji su zbog svog lošeg materijalnog i socijalnog položaja, bili primorani da se obrate ovoj ustanovi, kako bi koliko toliko sebi obezbedili osnovne životne potrebe. Iako postoji veoma veliki broj obraćanja građana ovoj ustanovi i ne postoji mogućnost da se odmah postupi po svakom zahtevu, ipak bi trebali da pokažu veći stepen razumevanja za ovu kategoriju ljudi i ažurnije i blagovremeno postupe po njihovim zahtevima.

Najugroženija prava na zdravlje i slobodu kretanja građanaPo prirodi stvari i okolnosti u kojima se protekla godina odvijala, ocena Lokalnog ombudsmana je da su najugroženija prava u 2020. godini bila prava na zdravlje i slobodu kretanja.

- Kad se država izbori sa pandemijom, zaštiti živote i zdravlje građana, treba da se vratimo poštovanju, zaštiti i unapređenju individualnih prava i sloboda - zaključak je Lokalnog ombudsmana.

Ovaj izveštaj naći će se pred odbornicima na narednom zasednju Skupštine grada, koja je zakazana za petak, 1. april.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 3656

Povezana vest

Povezane teme

kancelarija zaštitnika građana Subotice

zaštitnik građana

godišnji izveštaj

lokalni ombudsman

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.