• Pregleda: 2738

Nagrađeni subotički projekti

Na Trećoj nacionalnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji, koja je pre dva dana održana u Beogradu, predstavljeni su najuspešniji projekti finansirani iz IPA fondova među kojima su i subotički projekti.
Nagrađeni subotički projekti

Posebno je istaknut značaj projekta u okviru kog će biti otvoren još jedan prekogranični prelaz sa Mađarskom, Bački Vinogradi, zatim projekti u kojima je učestvovala Opšta bolnica i ZOO vrt u okviru prekogranične saradnje sa Mađarskom, dok je u okviru saradnje sa Hrvatskom nagrađen projekat Otvorenog univerziteta.

Grad Subotica je na konkursu u okviru IPA fonda prekogranične saradnje za programski period od 2007. do 2013. konkurisao sa nekoliko hiljada projekata, od kojih je čak 400 odobreno. Na Trećoj nacionalnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji koja je pre dva održana u Beogradu posebno su nagrađena četiri projekta.

Projekti

Jedan od nagrađenih je projekat izgradnje puta i infrastrukture između Bačkih Vinograda i mađarskog Ašothaloma. Koliko je ovaj projekat uspešan pokazuje činjenica da bi početkom sledeće godine trebalo da bude otvoren novi granični prelaz sa Mađarskom.

Kriterijumi za dodelu priznanja bili su efektivni menadžment, efektivnost za ciljne grupe, relevantnost teme i održivost projekta. Ovi kriterijumi su posebno istaknuti u projektu koje je realizovalo Odeljenje ginekologije Opšte bolnice u saradnji sa Univerzitetom u Segedinu na polju lečenja neplodnosti žena uz upotrebu minimalno invazivne hirurgije,

Na polju obrazovanja i kulture nagrađeni su projekti ZOO vrta Palić i Otvorenog univerziteta. Ove dve ustanove učestvovale su u protekle tri godine sa nekoliko projekata, koji su imali za cilj širenje obrazovanja i kulturne razmene sa susednom Mađarskom, odnosno Hrvatskom.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

4
koja Odgovori
a sta je uradjeno na Otvorenom gde moze da se vidi?
rb Odgovori
Morate malo pazljivije da baratate brojkama. Ukupno je na programu sa Madjarskom od 2007 - 2013 na svim dosadasnjim konkursima prijavljeno oko 650 projekata (iz citave Vojvodine) a finansirano je oko 180, od cega cetrdesetak iz Subotice. Navedene cifre su ukupno prijavljenih i odobrenih projekata na svih osam programa u kojima Srbija ucestvuje.
novinar Odgovori
Takve podatke je novinarima na press konferenciji dala gospođa Marta Dobo, članica GV zadužena za međunarodnu saradnju. Jeste da zvuči puno, ali mi ne proveravao informacije ukoliko ih da neko nadležan za tu oblast.
vm Odgovori
Informacije o projektima Otvorenog univerziteta mogu se naci na stranici http://www.openunsubotica.rs. O projektu Crossovers, koji je nagradjen, postoje informacije i na sajtu http://www.palicfilmfestival.com. Projekat je propracen i u mnogim medijima, pa se izvestaji mogu naci i pretragom na googlu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.