Komentara: 1
Pregleda: 3016
Foto

Nagrađeni najbolji projekti predstavljeni na 15. „Projektnoj nedelji“

24.05.2023. u 17:39h
Izvor: Subotica.com
Sudeći po projektima subotičkih osnovaca i srednjoškolaca, predstavljenih na ovogodišnjoj, petanestoj po redu „Projektnoj nedelji“ naš grad i država ne moraju da brinu za budućnost nauke, tehnike i obrazovanja.
Nagrađeni najbolji projekti predstavljeni na 15. „Projektnoj nedelji“

Pred žirijem nije bio nimalo lak zadatak da 110 izloženih učeničkih ideja izabere najbolje. U kategoriji „Primenjena automatizacija i robotika“ prvo mesto pripalo je projektu „Smart house“, čiji su autori Andrej Kovač i Filip Šimon, učenici TŠ „Ivan Sarić“.  Odmah iza njih bila je „Led kocka“ Alena Poljakovića i „Uređaj za testiranje kvaliteta vazduha“ Ivana Milodanovića, takođe đaka TŠ „Ivan Sarić“.

U kategoriji „Uređaji, proizvod, sklopovi, makete“ najbolji je bio „Fenix sto“ Lane Solak, Milice Tikvicki i Andree Horvat, učenica Politehničke škole, kojima je pripala i nagrada publike. U istoj kategoriji drugo mesto osvojio je „Guseničar sa topom“  Aleksandra Cindrića iz TŠ „Ivan Sarić“, a treće „Termički električni stirling motor“  Olje Ambruš, Anamarije Mamužić i Teodore Nikić iz Politehničke škole.

Nagrađeni najbolji projekti predstavljeni na 15. „Projektnoj nedelji“- „Fenix sto“ koji se sastoji od pepela, kojeg ima u ogromnim količinama. Uradili smo istraživanja na Građevinskom fakultetu i internetu i ustanovili da bi konstrukcija od pepela imala bolje ekološke aspekte, ekonomičnost i nosivost, a to smo želeli da prikažemo kroz projekat. Izrada stola je bila veoma složena – kaže Andrea Horvat.

Video igra „Paper Sharp“ Luke Pavićevića, Miloša Ristića i Stefana Jovičića najbolja je u kategoriji „Informatika“.  Iza nje su „Chateo“ Kekenj Sabolča i „Strange Chamber“  Tot Žolta, a svi nagrađeni su đaci TŠ „Ivan Sarić“.

Nagrađeni najbolji projekti predstavljeni na 15. „Projektnoj nedelji“

U selekciji „ Aktivnosti, događaji, društveni angažman...“  za najbolji rad proglašen je „Pocket bike“ autora Nemanje Božića, Branislava Vukovića i Veljka Lalića iz TŠ „Ivan Sarić“.  Diplome za drugo i treće mesto dobili su projekti Hemijsko-tehnološke škole  „Veseli pilići“ Dunje Drobac, Milice Vujnović Bukvin i Sare  Milosavljević i „MANGG“  Natalije Strajnić i Alekse Bojanića.

- Naš „Pocket bike“ smo pripremali nekoliko dana sa rastavljanjem, farbanjem, čišćenjem i ponovnim sastavljanjem motora. On se koristi za trke, mogu da ga koriste deca ima zapreminu 50 kubika i tri konjske snage. Nije nam bilo teško da ga napravimo – objašnjava Veljko Lalić.

Nagrađeni najbolji projekti predstavljeni na 15. „Projektnoj nedelji“Među osnovcima najbolji projekat „EduCompass“  napravili  su Mateja Srejić (OŠ „Sonja Marinković“) i Marko Popović (OŠ „Ivan Goran Kovačić“) . Bogdan Kovačević iz OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta napravio je „Pametan štap za slepe i slabovide“  a njegov školski drug Darijan Janečić „Automatizovan uzgoj rasada“.  Nagrada za najmlađe učesnike pripala je vrtiću „Bubamara“ i Nemanji Spajiću iz OŠ „Matko Vuković“.

Projekti gostujućih škola ocenjeni su onlajn a prva nagrada je pripala „Automstizovanom rashladnom uređeju sa Peltier  modulima“ Ivana Gavrilovića iz Tehničke škole Užice. „Izrada letnjeg amfiteatra“  Ivana Vasića, Nikole Rankovića i Adama Šabanija iz Srednjestručne škole iz Kragujevca osvojila je drugo mesto a treće „Regulacija broja obrtaja motora pulsnom modulacijom“ Andrije Lepojevića i Veljka Stojanovića iz Tehničke škole iz Vlasotinca.

Nagrađeni najbolji projekti predstavljeni na 15. „Projektnoj nedelji“- Imali smo zaista sjajne i interesantne projekte. Komisija je veoma zadovoljna i rekli su da kao grad možemo da očekujemo lepu budućnost, da ćemo imati ko da nas nasledi u budućnosti. Svi koji su učestvovali su pobednici i nadam se da će nas dogodine biti u još većem broju i da će na fiskulturna sala biti tesna - ističe Željko Rajčić, direktor TŠ „Ivan Sarić“. – Pre 15 godina prvu „Projektnu nedelju“ smo održali za našu školu, potom smo uveli osnovce, pa i druge srednje škole, kako bi nas bilo što više. Više od 110 projekata i više od 220 su svakako za ponos i našoj školi i gradu.

Suorganizator „Projektne nedelje“ već šest godina je Poslovni inkubator Subotica, koji podržava ideje i projekte subotičkih đaka.

Nagrađeni najbolji projekti predstavljeni na 15. „Projektnoj nedelji“

- Srce nam je puno jer svi projekti koji su prezentovani predstavljaju budućnost našeg grada i zaista nemamo sumnje da je naša budućnost lepa sa našim đacima – poručila je Ljubica Bertović, direktorka Poslovnog inkubatora Subotica.

Izvor: Subotica.com
15. "Projektna nedelja" - dodela nagrada 15. "Projektna nedelja" - dodela nagrada 15. "Projektna nedelja" - dodela nagrada 15. "Projektna nedelja" - dodela nagrada 15. "Projektna nedelja" - dodela nagrada 15. "Projektna nedelja" - dodela nagrada 15. "Projektna nedelja" - dodela nagrada 15. "Projektna nedelja" - dodela nagrada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 2 časova
Komentara: 1
Pregleda: 3016

Povezana vest

Povezane teme

tehnička škola ivan sarić

projektna nedelja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.