Komentara: 3
Pregleda: 3311
Foto

Nagrađeni jubilarni dobrovoljni davaoci krvi

15.06.2023. u 12:34h
Izvor: Subotica.com
Ne postoje reči hvale ili nagrade koje su adekvatne za humano delo kao što je dobrovoljno davanje krvi. Ipak, kako plemenit gest naših sugrađana ne bi prošao neopaženo, povodom Svetskog dana dobrovoljnih davaoca krvi (14. jun), podeljene su plakete kolektivima i građanima koji su najdragocenije kapi života dali 35, 70, 100, pa i više od stotinu puta.
Nagrađeni jubilarni dobrovoljni davaoci krvi

Gradska organizacija Crvenog krsta na taj način zahvalila se sugrađanima,  dok su plakete „Široko srce“ dobili „Inspira grupa“, Medicinska škola, Ekonomski fakultet i Mesna zajednica Čantavir.

Priznanja im je uručio gradonačelnik Stevan Bakić, ističući da je dati krv više desetina, pa i više od stotinu puta zaista je podvig za svako poštovanje i nešto što je veoma važno da istaknemo i da vrednujemo kao društvo.

Nagrađeni jubilarni dobrovoljni davaoci krvi- Grad Subotica podržava sve akcije dobrovoljnog davalaštva krvi i  za Gradsku organizaciju Crvenog krsta Subotica u budžetu grada ove godine izdvojeno 3,88 miliona dinara za organizovanje terenskih akcija dobrovoljnog davalaštva krvi i delovanje u nesrećama. Za rad Narodne kuhinje u 2023. godini, za 1.200 korisnika, opredelili smo 36,7 miliona dinara, za Privremeno prihvatilište za beskućnike 870.000 dinara, a za pakete hrane i higijene za socijalno ugroženo stanovništvo sedam miliona dinara, što je, ukupno, 48,45 miliona dinara – podsetio je gradonačelnik.

Nagrađeni jubilarni dobrovoljni davaoci krviNačelnica Službe za transfuziju krvi, dr Anastazija Mrđa, rekla je da subotička transfuzija danas, i ove godine, obeležava 70 godina postojanja i da je veliki broj dobrovoljnih davalaca, učestvovao u njenom formiranju i donirao krv Opštoj bolnici za lečenje pacijenata.

- Mi znamo šta znači donirati krv i tu krv dati nekome kome će ona zaista pomoći, da li da mu, trenutno, olakša tegobe, da li da mu zaista spasi i život. U ime toga ja vam se još jednom zahvaljujem i čestitam vam ovaj dan - istakla je dr Mrđa.

Po rečima Nevene Lukić, stručne saradnice u Crvenom krstu Subotica, svaki dobrovoljni davalac je dragocen.

Nagrađeni jubilarni dobrovoljni davaoci krvi- Ovogodišnji Svetski dan davalaca krvi pobeležio se pod sloganom “Bez davalaca krvi životu su ruke vezane” i zato se zahvaljujemo svima kojima su dali krv. Hvala im što stalno misle na druge i nesebično daju ovu dragocenu tečnost, jer krv je lek i nema zamenu.  Pozivam sugrađane da se i dalje odazivaju na naše akcije, da zajedno pomognemo zdravstvenom sistemu i da svi kojima je krv neophodna mogu da se leče na adekvatan način – poručila je Nevena.

Plakete zahvalnosti dobilo je 70 naših sugrađana, a među njima je i Imre Alijević, koji je krv dao 108 puta.

Nagrađeni jubilarni dobrovoljni davaoci krvi- Od 1991. godine, kada sam počeo da radim  fabrici nameštaja “Budućnost”, počeo sam i da dajem krv. Od tada svaka tri meseca dajem krv, a jedan period sam bio u inistranstvu a i tamo sam davao krvi. Jako je lep osećaj da ste na ovaj način pomogli nekome, i uvek pomislim da je bolje da ja dam nego meni da treba – kaže Imre. – Kod kuće čuvam plakete i za ranija davanja, lepo je kada nas se grad i Crveni krst  seti i na ovakav način. Svi koji mogu treba da daju krvi, ne samo što će nekome spasiti život, nego mogu i sačuvati svoj jer time kontrolišete sopstveno zdravlje.

Nagrađeni jubilarni dobrovoljni davaoci krvi

Izvor: Subotica.com
Svečana dodela plaketa dobrovoljnim davaocima krvi Svečana dodela plaketa dobrovoljnim davaocima krvi Svečana dodela plaketa dobrovoljnim davaocima krvi Svečana dodela plaketa dobrovoljnim davaocima krvi Svečana dodela plaketa dobrovoljnim davaocima krvi Svečana dodela plaketa dobrovoljnim davaocima krvi Svečana dodela plaketa dobrovoljnim davaocima krvi Svečana dodela plaketa dobrovoljnim davaocima krvi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 4 dana
Komentara: 3
Pregleda: 3311
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

crveni krst

stevan bakić

crveni krst subotica

nevena lukić

dobrovoljno davalaštvo krvi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.