Komentara: 54
Pregleda: 7960
Video

Na referendumu za promenu Ustava glasalo 24,8 odsto upisanih Subotičana

16.01.2022. u 11:00h > 21:46
Izvor: Subotica.com
Održan je Republički referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava. Birališta su bila otvorena od 7 do 20 časova. U Subotici nisu zabeležene nepravilnosti, a glasalo je 24,8 odsto biračog tela. U toku je brojanje glasova, preliminarni rezultati biće poznati verovatno tek sutra prepodne.
Na referendumu za promenu Ustava glasalo 24,8 odsto upisanih Subotičana

Skupština Srbije raspisala je za danas (16. januar) referendum na kojem će se građani izjašnjavati o pitanju: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?", zaokruživanjem odgovora "DA" ili "NE" na glasačkom listiću.

Pravo glasa imalo je 127.075 Subotičana, a svoje mišljenje su mogli da iskažu na ukupno 102 glasačka mesta.

GRAĐANI SRBIJE IZGLASALI DA PRIHVATAJU USTAVNE PROMENE - Građani Srbije su se na referendumu izjasnili sa 61,84 odsto glasova u korist potvrđivanja Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa pokazuju preliminarni rezultati, saopšteno je u Republičkoj izbornoj komisiji. Obrađeno je 34,68 odsto glasačkih mesta od ukupnog broja glasačkih mesta, a obrađeno je 27,95 odsto glasačkog tela. Na referendumu je glasalo 30,63 odsto upisanih birača.

Svoju građansku dužnost u ranim prepodnevnim časovima obavili su gradonačelnik Stevan Bakić (Fabrika "Željezničar"), pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević (Prozivka), predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor (naselje Nosa), predsednik Skupštine Subotice Balint Pastor (Mali Radanovac).

Do 11 časova u Subotici je izašlo 8 odsto registrovanih birača, do 15 časova 14,6 odsto (18.585 građana), taj procenat je do 19 časova iznosio 23,5 odsto, i po zatvaranju birališa konstatovano je da je glasalo 24,8 odsto (31. 573)  građana upisanih u birački spisak.

U toku je sakupljanje i prebrojavanje materijala, a očekuje se da će Gradska izborna komisija preliminarne rezultate saopštiti sutra tokom prepodneva.

Novina na ovom referendumu je to što nije bilo potrebno da izađe najmanje 51 odsto građana koji imaju biračko pravo da bi referendum uspeo, već odluku donose građani koji su izašli na referendum. To su, između ostalog, donele izmene Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, koje je Skupština Srbije usvojila u decembru prošle godine, a po kojima se definiše da je odluka na referendumu doneta ako je za nju glasala većina građana koji su izašli na referendum.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 54
Pregleda: 7960

Povezane vesti

Povezane teme

referendum

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.