Komentara: 34
Pregleda: 3127
Video

Referendum u nedelju, pravo glasa ima više od 127.000 Subotičana

13.01.2022. u 11:10h
Izvor: Subotica.com
Republički referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava održaće se u nedelju, 16. januara, a iz Gradske izborne komisije kažu da su završne pripreme u toku, kao i da će biti preduzete sve protivepidemijske mere na glasačkim mestima kako bi građani bili bezbedni.
Referendum u nedelju, pravo glasa ima više od 127.000 Subotičana

Skupština Srbije raspisala je za nedelju, 16. januar, referendum na kojem će se građani izjašnjavati o pitanju: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?", zaokruživanjem odgovora "DA" ili "NE" na glasačkom listiću. Po rečima Nenada Kozomore, predsednika Gradske izborne komisije, pravo glasa ima 127.075 Subotičana, a svoje mišljenje će moći da iskažu na ukupno 102 glasačka mesta.

- Na glasačkom mestu nalaziće se šest članova glasačkog mesta i šest zamenika, a glasačka mesta biće otvorena u 7 časova, dok će se zatvarati u 20 časova. Vodiće se posebno računa o protivepidemijskim merama, obezbeđene su zaštitne maske, zaštitna i dezinfekciona sredstva - kaže Kozomora.

On dodaje da su završne pripreme za održavanje referenduma u toku, te da je Gradska izborna komisija 11. januara zaprimila referendumski materijal od Republičke izborne komisije i da će taj materijal danas biti podeljen na glasačkim mestima.

- Građani na glasačko mesto treba da ponesu poziv za referendum i važeću javnu ispravu, a ono što preporučujem, jeste da 16. januara, u nedelju, izađu u što većem broju i da glasaju prema svom ličnom nahođenju - poručuje Kozomora.

Novina na ovom referendumu je to što sada neće biti potrebno da izađe najmanje 51 odsto građana koji imaju biračko pravo da bi referendum uspeo, već odluku donose građani koji su izašli na referendum. To su, između ostalog, donele izmene Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, koje je Skupština Srbije usvojila u decembru prošle godine, a po kojima se definiše da je odluka na referendumu doneta ako je za nju glasala većina građana koji su izašli na referendum.

Više o konkretnim promenama Ustava koje bi se desile u slučaju većinske saglasnosti građana kroz referendum, pogledajte u videu ispod.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 nedelju i 21 čas
Komentara: 34
Pregleda: 3127
Povezane vesti
Povezane teme
referendum nenad kozomora
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.