Komentara: 1
Pregleda: 2799

Na prvi besplatni pregled u bolnici odazvalo se 117 sugrađana

20.09.2017. u 15:18h
Izvor: Subotica.com
U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda svih građana, koji su se u našem gradu obavljali u nedelju, 17. septembra, pregledano je ukupno 117 sugrađana, saopšteno je iz Opšte bolnice Subotica. Povišen krvni pritisak zabeležen je kod 55 pacijenata, dok je visok i vrlo visok rizik za dijabetes utvrđen kod 14 pacijenata.
Na prvi besplatni pregled u bolnici odazvalo se 117 sugrađana

Sugrađani su u nedelju bili u prilici da besplatno urade EKG pregled, izmere krvni pritisak i nivo šećera u krvi, u Opštoj bolnici. Ukupno 117 pacijenata, pregledalo je i upućivalo na dalje analize, tri lekara specijaliste, devet lekara na specijalizaciji i šest medicinskih sestara.

Starosna dob stanovništva koje se odazvalo akciji, većinom je bila pozne dobi, odnosno 45 pacijenata imalo je iznad 64 godine, 25 pacijenata je bilo starosne dobi između 55 i 64 godine, dok su ostali imali manje od 55 godina. Više od 90% građana koji su se pregledali bili su zdravstveni osiguranici.

Rezultati pregleda su pokazali da je povišen krvni pritisak zabeležen kod 55 pregledanih pacijenata, dok su kod osam pacijenata izmerene visoke vrednosti, više od 180, te su odmah zadržani na urgentnom odeljenju radi dalje dijagnostike i korekcije terapije. Svi pregledani pacijenti s povišenim krvnim pritiskom, upućeni su na svog izabranog lekara radi redovne kontrole i terapije.

Procena rizika za tip 2 dijabetesa, koja obuhvata sve poznate faktore rizika za nastanak dijabetesa, obavljena je za 102 pacijenta, koji nemaju već dijagnostikovan dijabetes, dok se ostalih 15 pacijenata već leči od dijabetesa.

Povišene vrednosti glikemije registrovane su kod 74 pacijenta, za koje je, prema uputstvu za ranu detekciju i prevenciju dijabetesa tipa 2, procenjivan rizik. Visok i vrlo visok rizik za dijabetes utvrđen je kod 14 pacijenata, a svim pacijentima dat je savet za higijensko-dijetetski režim, te su upućeni da se jave izabranom lekaru radi dalje dijagnostike.

Akcija će se nastaviti na neodređeno, a sledeći dan za besplatnu kontrolu je 15. oktobar.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2799

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

besplatni pregled

kontrola zdravlja

bolnica subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.