• Pregleda: 9148

Uskoro besplatni pregledi u Opštoj bolnici za sve građane

U Opštoj bolnici u Subotici, od 17. septembra, obavljaće se besplatni pregledi za sve građane, bez obzira na to da li imaju zdravstvenu knjižicu ili ne. Ovaj projekat, pokrenulo je Ministarstvo zdravlja, te će svake treće nedelje u mesecu, biti organizovani besplatni preventivni pregledi za građane.
Uskoro besplatni pregledi u Opštoj bolnici za sve građane

Besplatni pregledi obavljaće se, osim u našem gradu, u svim opštim bolnicama u Srbiji, uključujući četiri kliničko-bolnička centra u Beogradu i kliničke centre u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Od osam do 16 časova, svi građani će biti u mogućnosti da se preventivno pregledaju, bez obzira na to da li imaju zdravstvenu knjižicu ili ne.

- Svakom pacijentu koji dođe uradiće se EKG, izmeriće se nivo šećera u krvi, premeriće se pritisak. Na licu mesta će se nalaziti rukovodioci ustanova, direktori, pomoćnici, specijalisti koji će to nadgledati, ujedno sa pregledima pacijenata. Obaviće se razgovor sa ljudima, kako bi se uspostavio odnos sa njima i jednom mesečno ćemo imati ovakvu praksu, s tim što ćemo je spustiti na domove zdravlja - rekao je za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar, uz napomenu da će svakog meseca građani moći da urade druge dijagnostičke procedure.

Prema njegovim rečima, od naredne nedelje Ministarstvo zdravlja će, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom omladine i sporta, obilaziti škole kako bi edukovali decu o zdravstvenoj zaštiti i o tome da je neophodno da vode računa o zdravlju.

- Moramo da pokušamo da im izbacimo da prioritet budu kompjuteri i da ih nateramo da ne jedu nezdravu hranu. Idemo sa predavanjima o zdravstvenoj zaštiti, da ih sklonimo od brze hrane, masnog - rekao je Lončar.

Osim ove akcije, u našem gradu Zavod za javno zdravlje, Crveni krst i Dom zdravlja već sedam godina u nizu organizuju zdravstvenu akciju "Selu u pohode - proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!", čiji je cilj promocija zdravlja i zdravih stilova života u ruralnim sredinama Subotice i mobilizacija stanovnike ovih naselja na redovnu kontrolu zdravlja. Takođe, Zavod za javno zdravlje tokom godine organizuje niz aktivnosti, radi intenzivno informisanja i animiranje sugrađana na brigu o zdravlju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

16
AlwaysUltra Odgovori
Od ministarskih obećanja do realizacije u našoj je zemlji predugačak put. Vrlo često ispada da je obična šalteruša daleko moćnija osoba od ministara i da redovno nije obaveštena o najavljenim novinama.
Drugo - ako nisu u stanju da obezbede uredne toalete sa sapunom za ruke u njima , kako da im se veruje da su uopšte u stanju da obezbede daleko konkretnije stvari od važnosti za kvalitet bolničke usluge ??
Sve to podseća na poslovična fotkanja naših ministara nakon kojih ostaje muk i veliko ništa ...
komsija Odgovori
Mi privatnici zasto onda placamo doprinose,nece da nam daju knjizice bez placanja,a onaj koji ne placa isto je ,pa gde to ima banana drzavo, Opet dodjemo na to da se isplati raditi na crno .
Vucicu Pederu
A vi bas trcite da placate sve doprinose.
Goran
Ovo su preventivni pregledi, pročitaj tekst. Sa svojim zdravstvenim osiguranjem si mnogo više pokriven od ekg skeneriranja, merenja pritiska i kontrole šećera u krvi.
panonski čamac
Alo, biseru, ako se neko teže razboli to će da košta (bukvalno) hiljadu puta više nego ovaj jednostavni preventivni pregled. Ako ćeš nekome da kažeš da ne može da se leči jer nije platio porez, idi slobodno u Ameriku da ti naplate par desetina hiljada dolara jer je tamo takav sistem.
Snezana Odgovori
A kako će rukovodioce i specijaliste da zadržite od 8-16h na poslu?
Mili Voj
oni ce tad 'slucajno' svi biti na vaznim sastancima, i sa tim pacijentima ce ostati samo Kerberi tj salteruse :)
SU Odgovori
Ovde pise 17. septembar. To je nedelja! Da li da svi pohrlimo u nedelju u bolnicu? I Da li ce se ovi pregledi obavljati uvek nedeljom?
Jokiy
Lepo je napisano da je nedelja, odnosno da će se svake treće nedelje u mesecu (17. septembar je nedelja, treća u mesecu) obavljati besplati pregledi.
simica Odgovori
molicu vas fino,da mi objasnite kako doci do upute za kontrolni pregled kod zeljenog lekara specijaliste u bolnici isto besplatno participaciju ne placam kao davaoc krvi ?
objasnjenj;ODREDJENI SPECIJALISTA JE PRE SEST MESECI PREDLOZIO KONTROLU U SADASNJEM TERMINU,LEKAR OPSTE PRAKSE NE "MOZE" DA DA ELEKTRONSKU NI PISMENU UPUTU ZA TOG LEKARA!!!

ps;toliko za ministra loncara i jos objasnjenja pritisak merim sam sebi a secer kontrolisem u apoteci a kad me glava zaboli popijem aspirin,samo se bojim da posle ovih "dobronamernih" besplatnih pregleda na predjem na APAURIN!!!
ALISA U ZEMLJI ČUDA
Kada u IZIS-u (Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu) nema termina za željenog lekara-specijalistu, lekar opšte prakse je dužan da izda uput bez termina.

U slučaju da se u roku od mesec dana ne obavi pregled, Zdravstvena organizacija ili, pak, savetnik za zaštitu prava pacijenata u Bolnici ili u Gradskoj kući konstatuju tu činjenicu što Vam daje pravo da obavite pregled u privatnoj praksi, a potom zatražite refundaciju troškova.

Naravno, za hitne slučajeve to ne važi. Bilo zbog "ekspresnog" upućivanja od strane lekara, ili odlaska kod privatnika o svom trošku, bez naknade.
C Odgovori
Koliko ljudi primate? 10?
Sad kad navali 100.000 ljudi, pa nikada neće završiti.
C Odgovori
Nije navedeno gde u bolnici.
Uvek u pravu Odgovori
Da li možemo doći i mi koji nismo članovi?
Sima Odgovori
I onda u septembru zakazu neophodno dodatno snimanje za juli:)
Ods na fin nacin te nateraju da odes kod privatnika jer pored zdravstvenog kojeg redovno uplacujem jednostavno nema termina,lekara ili aparati ne fukcionisu!
simica Odgovori
@ ALISA U ZEMLJI CUDA !!

hvala na obavestenju,izvestit cu vas o ishodu predlozenog,mozda su osobe odgovorne za sprovodjenje predlozenih postupaka dosle sa godisnjih odmora a lekari opste prakse proucili svoja prava i obaveze.!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.