Komentara: 16
Pregleda: 9868

Uskoro besplatni pregledi u Opštoj bolnici za sve građane

11.09.2017. u 15:26h
Izvor: Subotica.com
U Opštoj bolnici u Subotici, od 17. septembra, obavljaće se besplatni pregledi za sve građane, bez obzira na to da li imaju zdravstvenu knjižicu ili ne. Ovaj projekat, pokrenulo je Ministarstvo zdravlja, te će svake treće nedelje u mesecu, biti organizovani besplatni preventivni pregledi za građane.
Uskoro besplatni pregledi u Opštoj bolnici za sve građane

Besplatni pregledi obavljaće se, osim u našem gradu, u svim opštim bolnicama u Srbiji, uključujući četiri kliničko-bolnička centra u Beogradu i kliničke centre u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Od osam do 16 časova, svi građani će biti u mogućnosti da se preventivno pregledaju, bez obzira na to da li imaju zdravstvenu knjižicu ili ne.

- Svakom pacijentu koji dođe uradiće se EKG, izmeriće se nivo šećera u krvi, premeriće se pritisak. Na licu mesta će se nalaziti rukovodioci ustanova, direktori, pomoćnici, specijalisti koji će to nadgledati, ujedno sa pregledima pacijenata. Obaviće se razgovor sa ljudima, kako bi se uspostavio odnos sa njima i jednom mesečno ćemo imati ovakvu praksu, s tim što ćemo je spustiti na domove zdravlja - rekao je za RTS ministar zdravlja Zlatibor Lončar, uz napomenu da će svakog meseca građani moći da urade druge dijagnostičke procedure.

Prema njegovim rečima, od naredne nedelje Ministarstvo zdravlja će, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom omladine i sporta, obilaziti škole kako bi edukovali decu o zdravstvenoj zaštiti i o tome da je neophodno da vode računa o zdravlju.

- Moramo da pokušamo da im izbacimo da prioritet budu kompjuteri i da ih nateramo da ne jedu nezdravu hranu. Idemo sa predavanjima o zdravstvenoj zaštiti, da ih sklonimo od brze hrane, masnog - rekao je Lončar.

Osim ove akcije, u našem gradu Zavod za javno zdravlje, Crveni krst i Dom zdravlja već sedam godina u nizu organizuju zdravstvenu akciju "Selu u pohode - proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!", čiji je cilj promocija zdravlja i zdravih stilova života u ruralnim sredinama Subotice i mobilizacija stanovnike ovih naselja na redovnu kontrolu zdravlja. Takođe, Zavod za javno zdravlje tokom godine organizuje niz aktivnosti, radi intenzivno informisanja i animiranje sugrađana na brigu o zdravlju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 9868

Povezane vesti

Povezane teme

opšta bolnica

dom zdravlja subotica

besplatni pregled

zavod za zaštitu javnog zdravlja

bolnica subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.