Komentara: 0
Pregleda: 4726

Na Paliću otvoren "Pannon Bazaar"

22.07.2019. u 18:20h
Izvor: TV Subotica
Festival lokalne kulture i organskih proizvoda „Pannon Bazaar“, svečano je otvoren u nedelju na Paliću i trajaće do utorka. Ova manifestacija organizovana je s ciljem da promoviše lokalne umetnike, proizvođače organskih proizvoda i preduzetnike, kao i da obogati kulturnu ponudu Palića, a deo je projekta prekogranične saradnje Mađarske i Srbije „Colourful Cooperation“.
Na Paliću otvoren "Pannon Bazaar"

U okviru Festivala, posetioci Palića imaju priliku da na Sajmu lokalnih proizvođača na Velikoj terasi, pogledaju rukotvorine lokalnih preduzetnika i umetnika. Jedan od izlagača, Aleksandar Lukić, ljubav prema staklu gaji duže od 15 godina, u početku je radio samo vitraže, a kasnije je nabavkom peći za topljenje stakla proširio svoj rad, istraživanjem raznih tehnika. Ovaj umetnik, koji iza sebe ima značajne izložbe, kaže da je ovakva manifestacija značajna za popularizovanje stakla, jer je danas jedan od retkih koji se njime bavi.

- Ovde je jedan uzak segment upotrebnih predmeta koji su rađeni u tehnici stakla formiranog u peći, gde su prikazane upotrebne činije, plakete i tako dalje. Tehnika se zove inkluzija, gde se upotrebljavaju metali, stave se dva komada stakla između kojih se stave određeni metali - objasnio je Lukić.

Na Paliću otvoren "Pannon Bazaar"

Porodica Berenji iz Bačkih Vinograda, bavi se konvencionalnom proizvodnjom jabuke, dok su njihova zova, kajsije i grožđe organski. Posetiocima su se predstavili različitim prirodnim sokovima, bez dodatog šećera i vode.

- Potražnje ima, samo što su ovakvi proizvodi malo skuplji od onih koji se kupuju u prodavnicama, a ovakve izložbe su dobre zato što ljudi mogu da se upoznaju čime se bavimo, pa da i uzmu koji proizvod - rekla je Aranka Berenji.

„Pannon Bazaar“ prvi je u nizu programa koji će se realizovati u okviru projekta „Colourful Cooperation“ prekogranične saradnje, koji doprinosi razvijanju kulturne strategije i palićkog turizma, napominje menadžerka projekta Timea Horvat.

- Naši proizvođači organskih proizvoda, proizvođači lokalnih kultura i predstavnici vrednosti lokalnih kultura su dobili šansu da se u ova tri festivalska dana predstave, a ne možemo zanemariti ni to da je u toku Festival evropskog filma Palić i svi posetioci koji su stigli sa strane mogu da se upoznaju sa lokalnim proizvodima i kulturom - poručila je Horvat.

Na Paliću otvoren "Pannon Bazaar"

Organizovanje festivala „Pannon Bazaar“ uporedo sa Festivalom evropskog filma Palić, doprinosi njegovoj kulturnoj ponudi, istakla je predsednica MZ Palić, Marta Dobo.

- Ovo je jedna dobra organizacija i dobra manifestacija, jer omogućuje da oni koji sada dođu na Palić mogu ne samo da uživaju u večernjim satima u filmovima, već i da pogledaju šta naši proizvođači znaju da rade i šta nude - rekla je Dobo.

Tokom trodnevnog programa, posetioce osim Sajma lokalnih prozvođača, očekuje i bogat program ispunjen radionicama, koncertima i performansima.

Program Festivala "Pannon Bazaar"

Nedelja, 21. jul

  • 17:00h - Svečano otvaranje Festivala; 
    19:00h - Performans;
    17:00 - 20:00h - Sajam lokalnih proizvođača (Velika terasa, Palić);
    23:00h - Pannon Session: ETNOKOR (dvorište Bioskopa Abazija).

Ponedeljak, 22. jul

  • 17:00 - 18:30h - Radionica: Telo kao instrument;
    17:00 - 20:00h - Sajam lokalnih proizvođača (Velika terasa, Palić);
    19:30h - Performans;
    23:00h - Pannon express: Gyass band (dvorište Bioskopa Abazija).

Utorak, 23. jul

  • 16:00 - 19:00h - Radionica pustovanja (Velika terasa, Palić);
    17:00 - 20:00h - Sajam lokalnih proizvođača (Velika terasa, Palić);
    23:00h - TRANSPANNON ETNO MUSIC NIGHT (dvorište Bioskopa Abazija).

Sreda, 24. jul

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4726

Povezana vest

Povezana dešavanja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.