Komentara: 54
Pregleda: 11203
Foto

Na Paliću formiran Strateški savet Srbije i Mađarske

20.06.2023. u 17:44h
Izvor: Subotica.com
U prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Mađarske, danas je na Paliću formiran Strateški savet između Srbije i Mađarske. Ovom prilikom potpisan je i niz bilateralnih sporazuma između dve susedne zemlje. Obe strane složile su se da je ovaj dan istorijski u inače odličnim odnosima dveju država.
Na Paliću formiran Strateški savet Srbije i Mađarske

Po rečima Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, ovaj događaj će crvenim slovom biti upisan u političkom kalendaru Srbije.

- Napravili smo istorijski korak. Politički odnosi su na istorijskom maksimumu, najbolji u sveukupnoj istoriji, a takvi su i odnosi između ljudi. Ekonomski odnosi su na maksimalnoj razini, a trgovinska razmena je 3.65 milijardi, pet puta više neko pre deset  godina. Mađarska je peti trgovinski partner Srbije, a treći iz EU, a pre deset  godina je bila na 12. mestu - istakao je predsednik Vučić. - Potpisani prvi sporazumi iz oblasti odbrane i bezbednosti. Mađarska je članica NATO i EU, Srbija nije i planira da saačuva vojnu neutralnost, ali smo došli do toga da u jednoj tako važnoj stvari za saradnju možemo da budemo najbliži i najbliže sarađujemo. Imamo mnogo planova kako da zaštitimo svoje zemlje, nezavisnost, kao da jedni drugima pomognemo, zajedno gradimo budućnost. To je jedan ogroman strateški iskorak.

Na Paliću formiran Strateški savet Srbije i Mađarske

Zahvaljujući upravo Mađarskoj, građani Srbije nisu osetili posedice energetske krize.

- Zahvaljujući Mađarskoj Srbija je mogla mirno da prezimi zimu, jer je u svakom trenutku imala dovoljne rezerve gasa u skladištima. Sada ima 560 miliona kubnih metara gasa u skladištima za potrebe Srbije, što su ogromne količine koje garantuju  sigurnost i za predstojeću zimu. Obezbeđeno  je i dovoljno nafte i dizela – naglasio je predsednik Srbije. - Izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte, izgradnja novog  terminala, najboljeg u celoj Evropi, kako ne bi čekali na Horgošu, istovremeno na Kelebiji gradimo veliki modularni logistički centar za pretovar robe, su sve projekti  koji će olakšati život građanima obe zemlje. Rekao sam Bakiću (gradonačelniku Subotice), premijerki i članovima Vlade da ulože novac u Palić, da se završi Akva park, očisti jezero, grade hoteli i da što više turista iz Srbije i Mađarske dođe i uživa na Paliću.

Predsednik Srbije je istakao da između Srbije i Mađarske postoji iskreno poverenje i poštovanje i da je Mađarska na raspravama u raznim evropskim institucionalnim telima svaki put pokazala veliko poštovanje prema Srbiji.

- Kad god je neka rasprava u bilo kom evropskom telu, znam da će Mađari biti uz nas i pokazati poštovanje prema svojim srpskim prijateljima. Mađari i Mađarska mogu uvek da računaju na Srbiju i građane Srbije, koji će uvek biti lojalni, dobri i istinski iskreni prijatelji i veoma pouzdani u situacijama kada nije lako. A baš takvi prijatelji uvek i svakome potrebni – poručio je predsednik Vučić, zahvalivši se Ištvanu Pastoru, lideru SVM, na trudu da Srbija i Mađarska imaju ovakve odnose.

Na Paliću formiran Strateški savet Srbije i Mađarske

Premijerka Ana Brnabić podsetila je da je izgradnja Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske nešto na čemu su obe države radile dugo, čak devet godina.

- Osnivanje strateškog saveta za saradnju je prvi ovakav događaj u Srbiji. Mi nemamo nijedan međunarodni savet, osim sa Mađarskom. To je nešto na čemu će Vlada Srbije marljivo raditi, da dalje unapređuje saradnju u svakom smislu - rekla je Brnabić, dodajući da će Beograd i Budimpešta nastaviti da rade na zbližavanju, u svakom smislu. – Savet je više od političke, ekonomske saradnje. Ovde je stvar u prijateljstvu i partnerstvu, uvažavanju, poštovanju. Predsednik Vučić je rekao da je Srbija u teškim trenucima usamljena, ali otkako imamo ovakve odnose sa Mađarskom, više nije tako, ni u Birselu, ni na nekom drugom mestu.

Na Paliću formiran Strateški savet Srbije i MađarskeSrbiju i Mađarski vežu mnoge stvari a po mišljenju premijera Mađarske Viktora Orbana,  jedna od njih je i zajednički DNK.

- Vrednost našeg  placa zavisi od vrednosti placa suseda. Zato smo zainteresovani za Srbiju, jer to je dobro i za Mađarsku. U našem DNK imamo slične stvari - slobodu, suverenitet, nezavisnost. Ovo je 31. susret sa predsednikom Vučićem, i prijateljstvo se u politici postiže samo tvrdokornim radom - kazao je Orban, podsećajući na težnje da seprošlost ostavi po strani gradi zajednička budućnost.

Predsednica Mađarske Katalin Novak iskreno je rekla da prijatelji plaču i raduju se zbog istih stvari, te je tako Mađarska plakala zbog tragedije u Ribnikaru i masovnih ubistava, ali i zbog teške situacije na Kosovo i poplava.

Na Paliću formiran Strateški savet Srbije i Mađarske

- Sam naziv ovog saveta govori da razmišljamo strateški, dugoročno i da to ne može da se dovede u pitanje. Formirane su radne grupe i očekujemo rezultate od njih. Srbija može da računa na podršku Mađarske u procesu evrointegracija, a i prenego što uđe u Šengen, radićemo na tome da ubrzamo prelazak granice – najavila je Novak. – Obzirom da obe zemlje imaju problema sa demografskom slikom, podelićemo naša iskustva u ovoj oblasti koja su već dala rezultate.

POTPISANI SPORAZUMI

Srbija i Mađarska potpisale su više sporazuma koji će obezbediti dalje jačanje saradnje.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Mađarske Katalin Novak potpisali su zajedničku političku izjavu o osnivanju Strateškog saveta za saradnju između Republike Srbije i Mađarske.

- Sporazum o saradnji između Nacionalne generalne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (azil i migracije), potpisali su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto.

Na Paliću formiran Strateški savet Srbije i Mađarske

- Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o izmenama Sporazuma o kontrolni graničnog saobraćaja u drumskom, železničkom i vodenom saobraćaju potpisali su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto.

- Protokol o kolokaciji u Ambasadi Srbije u Kinšasi između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske takođe su potpisali Ivica Dačić i Peter Sijarto.

- Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija potpisali su  ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i Peter Sijarto.

- Sporazum između Srbije i Mađarske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka potpisali su direktor kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu podataka Goran Matić i Peter Sijarto.

- Godišnji plan rada za 2022/23. na osnovu memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Srbije EU potpisali su ministarka pravde Maja Popović i ministarka pravde Judit Varga.

Na Paliću formiran Strateški savet Srbije i Mađarske- Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o unapređenoj strateškoj saradnji u oblasti odbrane potpisali su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i ministar odbrane Mađarske Krištof Salai-Bobrovnicki.

Na Paliću formiran Strateški savet Srbije i Mađarske

- Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede Mađarske o modernizaciji i digitalizaciji u oblasti poljoprivrede potpisali su ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i ministar poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ.

- Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti razvoja unapređenja putne infrastrukture potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar građevinarstva i saobraćaja Mađarske Janoš Lazar.

- Izjavu o nameri o elektronskoj razmeni podataka između Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Nacionalne poreske i carinske uprave Mađarske, potpisali su direktor Uprave carina Srbije Branko Radujko i ministar finansija Mađarske Mihalj Varga.

- Potpisan je i Ugovor o osnivanju "SERBHUNGAS" društva sa ograničenom odgovornosti Novi Sad, a ugovor su potpisali direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović i generalni direktor "MVM CEEnergy" Zrt Laslo Zoltan Fric.

Izvor: Subotica.com
Ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata delegacija Srbije i Mađarske Ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata delegacija Srbije i Mađarske Ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata delegacija Srbije i Mađarske Ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata delegacija Srbije i Mađarske Ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata delegacija Srbije i Mađarske Ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata delegacija Srbije i Mađarske Ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata delegacija Srbije i Mađarske Ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata delegacija Srbije i Mađarske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 meseci i 2 nedelje
Komentara: 54
Pregleda: 11203
Povezane teme

vinarija Zvonko Bogdan

Aleksandar Vučić

viktor orban

ana brnabić

zajednička sednica vlada srbije i mađarske

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.