Komentara: 0
Pregleda: 2750

Moguća zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda

12.10.2012. u 16:53h
Izvor: RTV Yueco
Ukoliko se ne stabilizuju cene i snabdevanje tržišta osnovnim životnim namirnicama u Srbiji, Vlada Srbije će zabraniti njihov izvoz, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Goran Knežević. On je ovu najavu izneo danas u Subotici otvarajući drugi poljoprivredni forum “Hrana za Evropu” u organizaciji beogradskog Ekonomskog instituta.
Moguća zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda

Miodrag Kostić, Slobodan Petrović, Žarko Galetin i još oko 130 učesnika iz sveta poljoprivrede i prerađivačke industrije ukrstiće svoje stavove po pitanju nove strategije, kako je to formulisano, agroprivrede. Dugi po redu forum “Hrana za Evropu” održava se ponovo u Subotici sa ciljem da pruži i mišljenja na temu dosadašnjih tendencija, sadašnjeg stanja, predstojećih izazova, rizika i perspektiva prilagođavanja agroprivrede Srbije u najzahtevnijoj fazi perioda pristupanja Evropskoj uniji, u fazi od kandidata do člana EU.

Otvarajući forum ministar Knezezvić je rekao da je Vlada Srbije posvećena poboljšanju situacije u privrede, a posebno u agaru. Zbog ovogodišnje suše, gubitak u poljoprivrednoj proizvodnji su dostigli oko 50 odsto i to se odražava i na cenu hrane, zbog čega je vlada Uredbom zabranila izvoz šećerne repe, suncokreta i soje, rekao je Knežević. Zbog ovogodišnje suše vlada je pomogla agraru sa oko 150 miliona evra, što je najveća pomoć poljorivredi u proteklh 20 godina, kazao je on. Ukoliko se ne stabilizuju cene i snabdevanje tržišta osnovnim životnim namirnicama u Srbiji, Vlada Srbije će zabraniti njihov izvoz.

Specijalni gosti – predavači na forumu biće Holger Krej, vodeći stručnjak Svetske banke za poljoprivredu za region Evrope i Centralne Azije i Džon Klark, direktor za međunarodne odnose i proširenje u okviru Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije. Na Forumu će govoriti oko 50 najviših predstavnika nadležnih državnih institucija, najvećih agrobiznis kompanija, banaka, osiguravajućih kuća, međunarodnih organizacija. Forum se završava sutra.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2750

Povezana vest

Povezane teme

hrana za evropu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.