Komentara: 29
Pregleda: 5465

Ministarstvo poljoprivrede ulaže žalbu na presudu Osnovnog suda u Subotici

13.09.2013. u 14:49h
Izvor: Radio Subotica
Kao vlasnik državnog zemljišta Ministarstvo poljoprivrede uložiće žalbu na jučerašnju presudu Osnovnog suda u Subotici po kojoj se crkvenim zajednicama i dalje daje pravo korištenja državnog zemljišta bez naknade, izjavio je član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac. On kaže da je ovu informaciju dobio jutros iz Ministarstva poljoprivrede, ali i od zamenice republičkog javnog pravobranioca Magdolne Ruzman.
Ministarstvo poljoprivrede ulaže žalbu na presudu Osnovnog suda u Subotici

S obzirom na to da će spor biti prenet na drugostepeni organ, Ostrogonac kaže da će crkvene zajednice bar još godinu dana bez ikakve naknade obrađivati zemljište u državnoj svojini. On je ponovio da mu je u Ministarstvu rečeno da program zaštite, uređenja i korištenja državnog zemljišta neće biti usvojen ukoliko sudski spor sa crkvama ne bude okončan. To znači da postoji mogućnost da licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta održi Ministarstvo i da Grad zbog toga ostane bez 40 posto sredstava koja mu od izdavanja u zakup pripadaju.

Presuda Osnovnog suda u Subotici još jednom je dokazala da se zanemaruju interesi poljoprivrednika zarad ostvarivanja interesa pojedinaca, izjavio je predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika Miroslav Kiš. On je dodao da je presuda Osnovnog suda došla kao nastavak neodržavanja vanredne sednice Skupštine grada na kojoj je trebalo da bude reči o ukidanju odluke Skupštine opštine iz 2007–me po kojoj se crkvenim zajednicama daje pravo korištenja državnog zemljišta bez naknade. Kiš kaže da je to dokaz da ni političku elitu grada ne zanimaju interesi više hiljada poljoprivrednih gazdinstava u Subotici. Zbog toga, kaže Kiš, postoji mogućnost da blizu 14 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta ostane neobrađeno, a da Grad ostane bez milionskih sredstava. Kiš kaže da će odluka o tome da li će zaštitu svojih prava potražiti pravnim putem ili će i oni ostati u posedu koji su do sada obrađivali biti doneta večeras, na sednici Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika.

Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 29
Pregleda: 5465

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.