• Pregleda: 5203

Miloš Stanković: Vraćamo se klasici i oslobađamo se političkog pozorišta

Spas za glumce i publiku bio bi završetak subotičkog teatra, jer kako za sada stvari stoje, nema izgleda da će se pozorište seliti u neki drugi adekvatniji prostor za probe, kaže Miloš Stanković, novi v.d. diektor Narodnog pozorišta
Miloš Stanković: Vraćamo se klasici i oslobađamo se političkog pozorišta

Novoizabrani v.d. direktor Narodnog pozorišta, Miloš Stanković, na pragu svog rukovodnog mandata u subotičkom pozorištu, ocenjuje da bi se trebalo okrenuti repertoaru za širu publiku, klasičnom repertoaru i velikim piscima.

- Možda od grčke drame i tragedije, preko Šekspira, a onda ćemo dalje stići i do drugih pisaca, rekao je novi v.d. direktor Narodnog pozorišta Miloš Stanković. U izjavi za „Subotičke novine“ kaže da se susreće sa mnogim izazovima i da će se truditi da oslobodi teatar „političkog” uticaja. - Moja ideja je da se u nekoj formi, malo i postepeno oslobodimo političkog pozorišta, za koje mislim da je možda previše forsirano u Narodnom pozorištu.

Na žalost, uvek je bolna tema, da glumci igraju u lošim uslovima

- Imamo samo scenu Jadran, što je i nekada bio bioskop, znači nije prilagođen uslovima koji su neophodni za pozorišne predstave. Imamo probne sale u fabrici „Mladost”. Prostor nam nedostaje i za probe, ali i scenu. Dok ne bude nove zgrade teatra, to će biti problem za nas, kaže v.d.direktor Narodnog pozorišta Miloš Stanković, koji je i poznati glumac.

Stanković objašnjava da bi spas za sve bio završetak subotičkog teatra, jer kako za sada stvari stoje nema izgleda da će se pozorište seliti u neki drugi adekvatniji prostor za probe.

- Mislim da bi za sve značilo jako mnogo, da dođemo do te pozorišne zgrade. Za grad Suboticu, publiku i sve ljude koji rade u pozorištu. Uopšte za celokupnu kulturnu javnost ovog grada, Vojvodine i čitave države. Da sada ne ulazimo u priču kakav je to projekat, da li je to trebalo tako, da li je megalomanski projekat za ovaj grad. Mislim da svako ko prođe pored te zgrade i pogleda gore, vidi da je verovatno tu trebalo da bude možda koji sprat niže. Ali sad to nije za nas priča, ono što ohrabruje to je poseta premijera vojvođanske Vlade, gospodina Igora Mirovića i podrška koju će imati grad od strane Pokrajine i Republike da se izgradnja te zgrade privede kraju. Sada se očekuje uređenje unutrašnjeg dela. Pozorište je ono što će se tek događati u narednom periodu”, istakao je naš sagovornik.

Inače, glumac, Miloš Stanković imenovan je novog v.d. direktora Narodnoj pozorišta u Subotici 26. oktobra, a odluku o imenovanju Stankovića doneo je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje. Miloš Stanković je rođen 1971. godine u Novom Sadu, gde je i završio Akademiju umetnosti u klasi profesora Bore Draškovića. U Narodnom Pozorištu u Subotici je član od 1996. godine, tako da je ove godine dobio jubilarnu nagradu i imenovan za rukovodioca subotičkog teatra.

- Igrao sam u predstavama Narodnog pozorišta, u srpskoj drami. Ja sam se javio na konkurs koji je bio raspisan za izbor novog direktora Narodnog pozorišta, ali Ljubici Ristovski produžen je mandat v.d.direktorke, na godinu dana, koji je istekao, te sam sam sada imenovan za vršioca dužnosti. Ovo je posebno pozorište u našoj državi, jer su u pitanju dve drame, na srpskom i mađarskom jeziku, objašnjava Miloš Stanković.

Pored rada u Narodnom pozorištu, na predstavama, Stanković usko sarađuje i sa SKC „Sveti Sava”

- Namera mi je da doprinesem ukupnoj kulturnoj ponudi Grada. SKC „Sveti Sava” mi je pružio mogućnost i da tamo mogu da budem aktivan, kao glumac, čime sam zadovoljan, jer je to kultno mesto za ovu zemlju. Ljudi koji dođu iz Beograda, pisci i elita naše kulture kažu, da takav prostor ne postoji u našoj zemlji i mislim da bi Grad trebalo da stoji iza jedne takve ustanove, kao i svi mi koji se bavimo kulturom. Situacija jeste dosta teška, budžeti se stalno smanjuju za predstave i čudo je svaka predstava koja se rodi. Ali, pozorište postoji bar dve i po hiljade godina, a mi ćemo uraditi sve moguće i stvarno, da osavremenimo naše kulturne tokove, nastavljajući da i u težim uslovima ostvarimo priznanja, kakva su subotički pozorišni ansambli ostvarivali i u prethodnim godinama, uprkos veoma teškim uslovima u kojima su nagrađivani za briljantna glumačka ostvarenja i najbolje predstave, poručio je novi rukovodilac Narodnog pozorišta u Subotici Miloš Stanković.

Izvor: Subotičke novine

povezane teme

8
Овца за шишање Odgovori
...рече један од најватренијих снс-ОВАЦА!
Sting Odgovori
Od DSS preko SNS do vd direktora.
Sad se moze tek glumiti zabrinutost za radnike i gradjane.
NapreDNO
Овца за шишање
Misliš - naJpreDNO?
Kudro Odgovori
A zasto je ovaj vd. Dokle više .
'
Овца за шишање
VD-i se lakše UPRAVLJA. Oni koji su ga po političkoj liniji postavili, u svakom trenutku mogu da ga smene, tako da će on biti PITOM ko mače a i sam dobijati neke privilegije. Kada je u punom mandatu teže ga je smeniti.
Mlade snage Odgovori
Mlade snage, obrazovan momak.. Samo JAKO! Podrška
Овца за шишање
Kada bi znao za sarkazam dao bich ti plus, ovako...
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Dešavanja tokom izgradnje lokalnog mega čardaka zvanog pozorište, još zadugo u oblacima tj. na nebu, a upitno je da li i kada na zemlji, po mnogim elementima tragedije kao dramske vrste neizbežno asocira na svojevremeno zidanje Skadra na Bojani. S tom razlikom što su isti noću razgrađivale zle vile, nasuprot (što jes'-jes') tek zaludnog pokušaja ovdašnjih ne(i)mara da broj etaža svedu u koliko-toliko prihvatljivi finansijski okvir. Uobičajena posledica, pa i u ovom slučaju, započinjanja gradnje "grlom u jagode", odnosno bez zatvorene finansijske celine. Ako ćemo pravo, i bez konačnog projekta i dan-danas podložnog izmenama. Nadajmo se ne i fasada, barem ne sa strane korza i delimično prema fontani, jedne vrste Potemkinovih panoa za "parenje" očiju. O uređenju unutrašnjosti o tom-potom, a možda ni tada. Uskoro svakako- ne!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.