Komentara: 16
Pregleda: 9102
Foto

Migranti promenili rutu – putevi vode ka Kanjiži

30.06.2015. u 17:16h
Izvor: Subotica.com
U Kanjiži je danas održan sastanak u vezi rešavanja problema ilegalnih migranata. Kako se moglo čuti, broj ilegalnih migranata u Subotici je smanjen i situacija je pod kontrolom, dok u Kanjižu svakodnevno stigne više stotina ljudi, koji spavaju i odmaraju u samom centru naselja.
Migranti promenili rutu – putevi vode ka Kanjiži

Sastanku su prisustvovali Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i koordinator Radne grupe za rešavanje mešovitih migracionih tokova, Nenad Ivanišević, državni sekretar u ovom ministarstvu, Nikola Lukač i Dragi Vučković, načelnici Severnobanatskog i Severnobačkog okruga, Mihalj Bimbo, predsednik opštine Kanjiža, Milimir Vujadinović, član gradskog veća za socijalna pitanja, Borivoje Mucalj i Dragan Jović, načelnici Policijskih uprava u Subotici i Kikindi, Ivan Gardonov, pomoćnik Komesara za izbeglice, predstavnici Centra za socijalni rad, Crvenog krsta...

- Problem migracija nije smao problem Kanjiže i Subotice, već celog Balkana i Evrope, Vlada Srbije je toga svesna i zato je oformila radnu grupu, kako bi učinili sve da se on što bolje i efikasnije reši – rekao je ministar Aleksandar Vulin. - Država nastupa organizovano, da pomogne i obezbedi pomoć u higijeni, gorivu za pojačan rad komunalnih preduzeća, lekovima, medicinskoj opremi, da utiče da se pojača rad policije, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad, jer među migrantima ima mnogo dece i maloletnika. Država nastupa organizovano, imamo dva zadatka, prvi je da čuvamo granicu od ilegalih izlazaka i ulazaka, a drugi je da ljudima koji su tražioci azila pružimo ovo što im je potrebno u skladu sa zakonom.

Situacija u Subotici je stabilna, čak šta više, broj migranata je za nijansu manji nego ranije.

- Kao što je bilo i prošle godine, imamo u pripravnosti autobuski prevoz i prihvatilište, a nadam se da će rebalansom budžeta biti otvorena jedna budžetska linija, i da ćemo pomoću nje i nevladinog sektora biti u prilici da pomognemo ljudima, vodeći pre svega računa i o njihovoj, ali i o bezbednosti naših građana - istakao je Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalu. - Ove godine imamo jasnu strategiju Vlade Srbije i radno telo koje se bavi ovim pitanjem, Komesarijat za izbeglice koji je aktivno uključen, nismo više sami u ovome. Subotica za sada nema velikih problema, ali smo spremni da reagujemo šta god da bude.

Situacija u Kanjiži je mnogo drugačija. U naselje u kome živi nešto više od 11 hiljada ljudi svakodnevno pristigne više stotina migranata, koji spavaju po svim parkovima, ulicama... Običnom prolazniku može se učiniti sa na ulicima, sem njih i policije, uopšte nema drugih ljudi.

- Drago mi je što je ministar Vulin iskazao interesovanje i želju da nam pomogne u ovoj situaciji koja nas je zatekla nespremne – rekao je Mihalj Bimbo, predsednik opštine Kanjiža. - Imamo dosta problema sa migrantima, ali se nadamo da ćemo ih posle ovog sastanka rešiti i da će se realizovati ono što smo se dogovorili.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 9102
Povezane vesti
Povezane teme
Nenad Ivanišević migranti migranti u subotici kanjiža borivoje mucalj imigranti ilegalni migranti izbeglice dragi vučković aleksandar vulin
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.