Komentara: 16
Pregleda: 8515

Smanjen priliv migranata u Subotici

29.06.2015. u 14:53h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Priliv migranata u Subotici autobusima smanjen je prethodnih dana, ali i dalje stižu železnicom. Pred Prekršajnim sudom se beleži ista dnevna brojka procesuiranih azilanata koji su sprečeni u ilegalnim prelasku srpsko-mađarske granice.
Smanjen priliv migranata u Subotici

Na subotičkoj autobuskoj stanici rečeno je Tanjugu da je u poslednjih nekoliko dana drastično smanjen priliv migranata autobusima iz pravca Beograda.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je okvirno u proseku stizalo između 100 i 150 migranata dnevno, u poslednjih nekoliko dana nije takva situacija o čemu svedoči i manje taksista u okolini same stanice.

Nadležni pretpostavljaju da su se migranti preorijentisali na Kanjižu. Međutim, migranti i dalje u Suboticu stižu vozovima, o čemu svedoči i dolazak međunarodnog voza koji iz Beograda ide ka Budimpešti, a iz kojeg je u Subotici izašla grupa od 30 migranata.

Nisu bili raspoloženi za razgovor pred kamerama, a u nezvaničnim razgovorima sa njima saznajemo da dolaze iz zemalja bliskog i dalekog istoka, s namerom da se domognu Mađarske i dalje zapadne Evrope.

Dok ne smisle način kako da pređu u Mađarsku, odmaraju se u Parku Rajhl Ferenca, u  neposrednoj blizini Železničke stanice. Oni koji su ranije pokušali da ilegalno pređu granicu, a u tome su sprečeni od strane naše Granične policije, i danas su dovođeni pred Prekršajnog sudiju.

U Prekršajnom sudu Tanjugu je rečeno da se situacija u poslednje vreme, pa i od najave podizanja ograde na granici, nije promenila po pitanju ovakvih procesa, kojih je u proseku oko 50 na dnevnom nivou.

Smanjen priliv migranata u Subotici

Migranti u Preševu (foto: Tanjug / Irfan Ličina)

Za to vreme, odvija se i proces readmisije, gde se dnevno vraća po 30 migranata koje su mađarski organi sprečili u ilegalnom prelasku granice i vratili u Srbiju. Mađarski granični organi su tokom jučerašnjeg dana 924 ilegalna migranata sprečili da odu dalje ka Zapadu, a u protekla tri dana onemogućeno ih je ukupno 3.287.

Kako je saopštila Mađarska policija, tokom jučerašnjeg dana najviše njih privedeno je na teritoriji Županije Čongrad, koja se graniči sa Srbijom - 659, uključujući u 77-oro dece. Najveća grupa od 81 sirijca privedena je oko tri sata ujutro u okolini Reskea. Što se druge Županije koja se graniči sa Srbijom - Županije Bač-Kiškun tiče, oni su proteklog vikenda priveli su 540 ilegalnih migranata.

Kako je saopšteno, od 26. do 28. juna najviše migranata potiče iz Avganistana, Pakistana i Sirije.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 8515

Povezane vesti

Povezane teme

migranti

migranti u subotici

imigranti

ilegalni migranti

prekršajni sud

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.