Komentara: 13
Pregleda: 8918

„Medoprodukt“ u stečaju, dugovi premašili milijardu dinara

29.09.2020. u 14:26h
Izvor: TV Subotica
Privredni sud u Subotici doneo je rešenje o otvaranju stečajnog postupka nad firmom „Medoprodukt“ iz Tavankuta 9. jula i tada je počeo da teče rok od 120 dana za prijavu potraživanja. Ovo je drugi put da je „Medoprodukt“ u stečaju, ali je iz prvog, koji je uveden pre osam godina, izašao Planom reorganizacije koji je sam predložio većinski osnivač, Živojin Đorđević. Upravo je nepostupanje po Planu reorganizacije iz 2012. godine bio jedan od osnova za uvođenje preduzeća u stečaj, dok je drugi bio dug prema firmi „Jedini pravi“.
„Medoprodukt“ u stečaju, dugovi premašili milijardu dinara

Kako se navodi u obrazloženju Privrednog suda, predlog za otvaranje stečaja podnela je najpre „Vojvođanska banka“ još 15. novembra 2019. godine, jer preduzeće nije postupalo po Planu reorganizacije, zbog čega nije bilo u mogućnosti da obavlja svoju poslovnu delatnost. Ročište je odlagano nekoliko puta, a u međuvremenu je i kompanija „Jedini pravi“, inače proizvođač „Gorkog lista“, podnela predlog za otvaranje stečaja zbog duga od 4,2 miliona dinara, te su oba predloga spojena u jedan postupak.

Kako je utvrdio stečajni sudija, ispunjeni su uslovi za pokretanje stečajnog postupka i to usled trajne nemogućnosti plaćanja po osnovu firme „Jedini pravi“, kao i na osnovu nepostupanja po Planu reorganizacije iz 2012. godine.

„Medoprodukt“ u stečaju, dugovi premašili milijardu dinaraMeđutim, rešenje o stečaju još uvek nije pravosnažno, budući da je direktor firme, a u ime osnivača, uložio žalbu i predmet se nalazi na Privrednom apelacionom sudu u Beogradu. Uprkos tome, stečajne aktivnosti se nastavljaju i održano je prvo stečajno ročište na kom je utvrđena imovina dužnika.

Kako TV Subotica nezvanično saznaje, ukupno 34 radnika potraživaće oko 7 miliona dinara za neisplaćene zarade u poslednjih godinu dana. Inače, firma je stala sa proizvodnjom u novembru 2018, dok je početkom 2019. godine isključena struja i izvučen amonijak iz sistema. Radnici su jedan po jedan odlazili ili dobijali otkaze, da bi do stečaja ostali samo direktor i dva radnika.

Ukupna dugovanja „Medoprodukta“ iznose više od 1,5 milijardi dinara, od čega je samo milijarda dug prema „Vojvođanskoj banci“ još iz Plana reorganizacije. Takođe, račun „Medoprodukta“ je u neprekidnoj blokadi 470 dana od 28. marta prošle godine, dok je račun firme blokiran iznosom od gotovo 104 miliona dinara.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 8918

Povezana vest

Povezane teme

stečaj

privredni sud Subotica

medoprodukt

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.