Komentara: 39
Pregleda: 15916
Foto

Matija Bećković Počasni građanin Subotice

12.07.2016. u 10:28h > 16:11
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj, trećoj sednici Skupštine grada, većinom glasova (za 42, protiv 13 i dva uzdržana) usvojen je predlog da zvanje Počasnog građanina ove godine ponese akademik Matija Bećković.
Matija Bećković Počasni građanin Subotice

Bećkovića je predložio Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga, a predlog je većinom glasova odobrila Komisija za dodelu zvanja i priznanja. Protiv ovog predloga na današnjoj sednici bio je predsednik Komisije Tomislav Žigmanov, lider DSHV, koji je najavio ostavku na to mesto.

- U pravilniku jasno stoji da zvanje Počasnog građanina može da nosi neko ko je rođen u Subotici ili je svojim delom grad promovisao u zemlji i inostranstvu. Matija Bećković ni rođenjem, ni delom, nije vezan za Suboticu – smatra Žigmanov, dodajući da je ovo prvi put da Komisija nije bila jednoglasna. - Ovo je presedan, jer odluka nije usklađena sa pravilnikom koji određuju kriterijume o tome ko bi mogao biti počasni građanin. Imamo jasan pravilnik i bilo bi u redu da ga se pridržavamo, ali je politička volja ipak bila snažnija. Sada je otvorena „Pandorina kutija" i već sutra će Vladimir Putin ili Viktor Orban, moći, po istom kriterijumu, da budu Počasni građani Subotice.

Matija Bećković Počasni građanin Subotice

Odbornici liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ podržali su predlog, ističući da je Bećković jedan od najumnijih Srba svog vremena, koji je svojim radom i stvaralaštvom zadužio sve generacije.

- Ako se vratimo etimološkom korenu reči „počasni građanin“ za nas nije bilo presudno da li je živeo u gradu, nego koliko je svojim intelektualnim radom doprineo afirmaciji, ne samo Subotice, nego Srbije i našeg naroda u celoj vaseljeni – objasnio je Aleksandar Grubor, odbornik SNS-a. - On je možda jedan od najboljih laureta titule Počasni građanin. On niti je kvalifikovan, niti je diskvalifikovan time što je rođen u Senti, a ako je neko dao više i šire, zadužio celu Srbiju, onda to znači da je zadužio i naš grad, ako ne više onda barem u nekoliko navrata koliko je boravio u Subotici.

Priznanje „Pro urbe“ dobili su Živorad Đurić, dr Kata Dulić i Livija Biro, a biće uručena 1. septembra na Svečanoj sednici povodom Dana grada Subotice.

Od ostalih tačaka vredno je spomenuti razrešenja odbornika Bogdana Labana, Ilije Đukanovića, Nataše Aleksić, Šime Ostrogonca i Timee Horvat zbog preuzimanja obaveza u Gradskoj upravi (gradonačelnik, pomoćnici, članovi Gradskog veća). Novi odbornici su, ispred SNS - Srđan Marjanović, Nataša Murišić, Pero Šunjka, odnosno ispred SVM - Mikloš Balaša i Erika Dorogi.

Matija Bećković Počasni građanin Subotice

Odbornici su usvojili i izmena Planova detaljne regulacije za Mesne zajednice Ker, Prozivka, Bajnat, Zorka i Dudova šuma, kao i predlog imenovanja Petra Savića za direktora ustanove Zoo vrt palić na mandatni period od 4 godine.

Skupština je usvojila i godišnje izveštaja Gradskog pravobranilišta i Zaštitnika građana, a kao poslednja tačka našlo se donošenje Zaključka o prihvatanju Građanske inicijative u kojoj se zahteva promena Odluke o sahranjivanju i grobljima grada Subotice, a koju je potpisalo preko 15.000 građana. Iako je Građanska inicijativa usvojena, amandman koji je podnela odbornička grupa "Pokret za građansku Suboticu" - nije.

Izvor: Subotica.com
3. sednica Skupštine grada Subotice 3. sednica Skupštine grada Subotice 3. sednica Skupštine grada Subotice 3. sednica Skupštine grada Subotice 3. sednica Skupštine grada Subotice 3. sednica Skupštine grada Subotice 3. sednica Skupštine grada Subotice 3. sednica Skupštine grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 39
Pregleda: 15916

Povezane vesti

Povezane teme

Skupština grada Subotice

sednica gradskog parlamenta

skupština subotice

počasni građanin

pro urbe

sednica lokalnog parlamenta

subotica uživo

priznanje pro urbe

sednica skupštine grada

gradska skupština

skupštinsko zasedanje

prenos uživo

matija bećković

sahranjivanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.