Komentara: 36
Pregleda: 21847

Marketi u Subotici jedan do drugog

20.10.2015. u 01:14h
Izvor: Magyar Szó
Proteklih godina, u Subotici su otvoreni brojni hipermarketi ali dok, na primer, Idea i JYSK funkcionišu odlično i šire se, o Metrou možemo reći da je neuspešan. Uprkos tome, radnje se i dalje otvaraju u tržnom centru koji se gradi na Segedinskom putu, otvaraju se prodavnice koje prodaju markiranu robu, a u Suboticu stiže i Lidl, prema najavama odmah na dva mesta, a pored svega toga novi profil će dobiti i Centar i Robna kuća Beograd.
Marketi u Subotici jedan do drugog

Sve je izraženije interesovanje raznih domaćih i inostranih trgovačkih lanaca za Suboticu: teško se može nabrojati ko je sve započeo investicije ili najavio da želi da bude prisutan na trgovačkoj mapi Subotice. Sve to uprkos činjenici da su dosadašnja iskustva prilično raznolika. Trgovački lanac Idea je vodeća na tržištu nakon što je posle raznih vlasničkih promena preuzela i prodavnice Rode, tako da ova kuća ima veliki hipermarket na ulazu u grad i sa palićke i sa aleksandrovske strane, koji su vikendom prepuni. Pored toga, Idea ima prodajnu jedinicu i kod pijace na Teslinom naselju i pored Trga žrtava fašizma.

Čini se međutim, da Idea time nije završila „okupaciju” tržišta Subotice, naime najnovije vesti govore da će preuzeti i Robnu kuću Beograd na Korzou, koja je videla i bolje dane. Nezvanične vesti govore i to da će Idea do kraja godine tu otvoriti tržni centar, a prema drugoj, takođe nezvaničnoj informaciji, tu će se useliti robna kuća JYSK koja ima uspešni prodajni objekat na Palićkom putu.

Marketi u Subotici jedan do drugog

Robnu kuću Beograd, koja je za vreme stare Jugoslavije bila veoma prestižna, krajem 2007. godine kupila je firma Verano motors u grčkom većinskom vlasništvu. Ova firma je na teritoriji Srbije i Crne Gore kupila ukupno 30 robnih kuća, koje je želela da modernizuje i ponovo otvori. Subotički objekat veličine 8600 kvadratnih metara, počeli su da renoviraju, ali su nakon nekog vremena, zbog finansijskih teškoća, stali sa obnovom. Od tada, oronula zgrada je ružan pečat centra grada, ali nadamo se da će sada jedan ili drugi investitor da uredi objekat i da će izbrisati ovaj pečat srama sa Korzoa. Sadašnju obnovu, pre više od nedelju dana, započela je firma DG Company.

Među manje uspešne investicije spada i subotička investicija veletrgovinske mreže Metro. Firma je u oktobru 2010. godine otvorila prodavnicu na površini od 10.500 kvadaratnih metara u koje je uložila 15 miliona evra, ali tokom godina, nikako nije mogla da se odomaći u Subotici, a prolaznici ispred marketa nisu viđali pun parking.

Marketi u Subotici jedan do drugog

Nakon više promena prostora, Metro je ispraznio svoj objekat i preselio se u mnogo manju prostoriju od 2.000 kvadratnih metara. Razlog neuspeha je po svemu sudeći to što nisu mogli da konkurišu sopstvenom segedinskom marketu, a sa druge strane u porodičnim budžetima u Subotici i okolini nažalost nema toliko para da se prilikom jedne kupovine uzme veća količina istog proizvoda, što je osnovna strategija ovog lanca.

Najveća investicija u toku je Shopping Retail Park koji se gradi u Subotici, na Segedinskom putu, gde će pored maloprodajnog objekta Lidla, biti prisutne prodavnice raznih svetskih marki: New Yorker, Zara, H&M, Tom Tailor, Top Shop, kao i Deichmann, Takko, Foody, Office Shoes, Pilot Toys Kids. Gradnja je započeta u julu, investitor je firma MPC Properties, jedna od najvećih u Srbiji. Oni su izgradili, između ostalih, Ušće Shopping Centar, Immo Outlet Centar i kompleks luksuznih rezidencija Oaza u Beogradu.

Marketi u Subotici jedan do drugog

Prema najavama, Subotičani i žitelji u okolini moći će već od marta da pazare u novom trgovačkom centru. Vrednost investicije je oko 10 miliona evra i kada se otvori, sasvim će sigurno imati uticaja na promet segedinskog šoping-centra Arkad, jer je poslovna politika nabrojanih firmi da rade sa istim cenama u celom regionu, što znači da će se proizvodi ovih firmi moći kupiti po istoj ceni kao i u Segedinu, Budimpešti, Novom Sadu ili Beogradu.

Marketi u Subotici jedan do drugog

Lidl želi na još jednom mestu u gradu da otvori prodavnicu, a ta lokacija je takođe sramna mrlja Subotice. Radi se o placu na uglu ulice Pap Pavla i Palićkog puta, gde je nekada bila firma DES, a gde sada raste samo korov. Tu je još 2008 godine, jedna izraelska firma želela da napravi trgovački centar, već su bili gotovi i idejni planovi za višespratnu staklenu zgradu sa garažom, ali je svetska privredna kriza stala na put ovoj investiciji. Prema sadašnjim najavama i ovde će Lidl otvoriti prodavnicu.

Tokom proteklih godina, bilo je skoro komično kako su nadležni ministri raznih vlada kao mantru ponavljali da će se u Srbiji uskoro pojaviti IKEA, Lidl i Špar. Na pojavu švedskog giganta u Subotici, po svoj prilici će se još morati sačekati, jer IKEA želi da otvori prodavnicu u Beogradnu, Novom Sadu i Nišu. O lancu Lidl prodavnica već je bilo reči, ostaje još Špar.

Veliki skandal je, svojevremeno, izazvao deo detaljnog plana za uređenje grada 2010. godine, koji je predviđao otvaranje ulice između ulica Vuka Karadžića i Matije Korvina preko dvorišta Stare Pizzerije. Građansko nezadovoljstvo je preraslo u sudski spor, a sud je odlučio da se to ne može ostvariti. Kada je plan još bio aktuelan, u gradu se govorilo da će u srcu Subotice, na ogromnom prostoru između Robne kuće Beograd, Hotela Galleria i Robne kuće Centar biti izgrađen centar za trgovinu. Najčešće se u tom kontekstu pominjalo ime Špara, ali je nakon negodovanja i sudske odluke i ova priča stala. Naravno, ne zna se da li je zastoj privremen ili trajan.

Marketi u Subotici jedan do drugog

Pored Robne kuće Beograd, Subotica ima još jednu robnu kuću, Centar, u čijem prizemlju se trenutno nalaze Maxi prodavnica, kao i više manjih radnji, a na prvom i drugom spratu je kineska prodavnica. Na nabrajanje neformalnih informacija dodajmo i to da prema saznanjima od petka, Univerexport koji u vlasništvu ima i prodavnice Trgoprometa, želi da kupi zgradu Centra, gde bi prema informacijama Radio Subotice, za Uskrs bio otvoren šoping-centar na 700 kvadratnih metara.

Nakon svih ovih informacija, čitalac s pravom postavlja jedino relevantno pitanje: ko će imati para da pazari u ovim prodavnicama?

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 36
Pregleda: 21847

Povezane vesti

Povezane teme

IDEA Subotica

JYSK prodavnica

JYSK Subotica

metro cash carry

metro subotica

robna kuća beograd

lidl

maxi

retail park shoppi

market

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.