• Pregleda: 1508

Manje đaka na mađarskom jeziku

U ovoj školskoj godini obrazovanje na mađarskom jeziku će biti organizovano u 82 naselja u 70 osnovnih škola u Vojvodini, što je za dva odeljenja manje nego prošle godine, istakao je predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Tamaš Korhec.
Manje đaka na mađarskom jeziku

Po njegovim rečima ove godine će biti upisano 1840 prvaka u Vojvodini, što je takođe manje od prošle godine, i to za 110 đaka.

Značajan pad đaka prvaka beleži se i u Subotici. U Nacionalnom savetu kažu da će i ove godine obradovati roditelje i decu sa poklon paketom, a osim toga, organizovane su i dve nove autobuske linije za decu koja žive daleko od svojih škola.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

3
tetka Odgovori
Jedan predlog za gospodina Korheca: Možda bi se moglo poraditi na tome da se u svim obdaništima i zabavištima omogući upis zainteresovane dece u mešovite grupe. Recimo ima mešovitih brakova koji striktno moraju već u obdaništu da se opredele da li će im dete u srpsku ili mađarsku grupu. U nekim obdaništima smo čuli da ovakve grupe postoje ali u većini ne. Ako ništa dugo, deca bi već u ovom uzrastu mogla pravilno učiti oba jezika.
bukin Odgovori
Mozda su culi sta ih kasnije ceka. Mislio sam na ovaj jednomesecni kurs srpskog jezika da bi se osposobili za pracenje nastave na fakultetima po Srbiji. To su oni koji se ne upisu na fakultet u Madjarskoj.
Rev.Borris Jovanovich Odgovori
Krajem 1959 u Zmaj Jovana Jovanovic osnovnoj skoli beshe uveden experimentalni kurs za decu u 3-chem razredu osnovne shkole da pored Srpskog uche i Madjarski jezik. Ja sam bio jedan od tih malishana uchen od uchitelja Bartuc Janosha .Ovih dana zhivim u Zapadnoj Australiji i ovde sam preko 40 godina ,ali josh znam Madjarski . Kao Biskup u sluzhbi Christovoj sam imao prilike da pomognem bivshim drzhavljanima Madjarske u njihovim zadnjim danima u zhivotu.I verujte mi ,chovek nikad ne zna kad che takva pozitivna prilika se posluzhiti u zhivotu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.