Komentara: 9
Pregleda: 5315

Mali akcionari "Agrokombinata" u borbi za istinu

31.08.2016. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Tvrdeći da su postojale razne mahinacije prilikom privatizacije „Agrokombinata“ mali akcionari podneli su tužbu Privrednom sudu, a najavljuju još takvih koraka.
Mali akcionari "Agrokombinata" u borbi za istinu

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije koju je organizovalo UG „Solidarnost“, znatan deo imovine nije ušao u stečajnu masu jer ga je bivši stečajni upravnik Šandor Šomođi smatrao bezvrednom i kao takvu je poklonio kupcu IM „Matijević“.

- Radeći po čitavoj Vojvodini došli smo do frapantnih podataka da je 514.105 hektara poljoprivrednog zemljišta, što u državnoj, što u zadružnoj svojini oteto, „nestalo“ a onda i legalizovano putem katastara. To je neverovatna pljačka, jer je zemlja veliki resusrs – obelodanio je Nenad Ilić, predsednik Udruženja za borbu protiv dominantne sistemske korupcije „Obruč“. - Imajući u vidu okolnosti koje su se dogodile u „Agrokombinatu“, rešili smo da se i ovde uključimo. Stečajni upravnik Šandor Šomođi je razrešen sa te dužnosti i odgovara zbog zloupotreba i time smo podstaknuti da krenemo u opsežnu istragu, koja je dovela do prve tužbe od strane akcionara novog udruženja. Kada vidite kako se državni predstavnik, stečajni upravnik, poigravao privatnom i državnom imovinom to je definitivno alarmantno i postavlja se pitanje u kakvoj državi živimo. Spremamo i drugu tužbu, a ići ćemo i dalje jer su akcionari „Agrokombinata“ bili vlasnici jednog velikog kapitala, da bi to neko na bahat i beskupolozan način oteto.

Pravnik Goran Stamenković tvrdi da oko 1.300 malih akcionara interesuje o kojoj se stečajnoj masi radi, koja je pronađena godinu i po dana posle gašenja stečajnog dužnika ( 2014. izbrisan iz APR-a).

- Za očekivati je bilo da novi stečajni upravnik koji vodi brigu o stečajnoj masi da komentar o svim protivzakonitim činjenjima od strane od strane bivšeg stečajnog upravnika i da li je nešto preduzeo da pokrene postupke za poništavanje takvih radnji, kako bi pojačao stečajnu masu. Za očekivati je i da prokomentariše ugovor koji po mnogo čemu sadrži nedostatke i aneks ugovora kojim je značajan deo imovine stečajnog dužnika jednostavno poklonjen kupcu u postukpku prodaje, maja 2012., jer je utvrđeno da ta imovina nema vrednost i kao takva se daje kupcu – dodaje Goran Stamenković. - Cena po kojoj je prodat „Agrokombinat“ je niska, a akcionare interesuje koliko je od onih famoznih 298 miliona dinara, ostalih posle podmirivanja poverioca i sudskih troškova, isplaćeno akcionarima i koliko je ostalo na računu i kakva je sudbina tih sredstava. Pitanje je i zašto se nisu opredelili na parcijalnu prodaju imovine a nigde u svetu nema da neko proglasi imovinu bezvrednom i podeli je drugom.

Zbog svih ovih tvrdnji, mali akcionari najavljuju nove tužbe a ako treba ići će i do Brisela i Strazbura.

Pored ovoga, na današnjoj konferenciji za medije, Ilić je izneo i podatak o 200 hektara zemlje u Đurđinu, koja je pronađena zaparložena i uz njihovu intervenciju vraćena državi.

- U subotičkoj opštini nestalo je više od 10.000 hektara zemljišta, sada odgovorno tvrdim da je ta brojka u površinama mnogo veća, za neki naredni period javnost će dobiti podatke o svim mahinacijama - najavljuje Ilić.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 5315
Povezane vesti
Povezane teme
udruženje solidarnost agrokombinat subotica prodaja agrokombinata akcionari agrokombinata
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.