• Pregleda: 5210

Mali akcionari "Agrokombinata" u borbi za istinu

Tvrdeći da su postojale razne mahinacije prilikom privatizacije „Agrokombinata“ mali akcionari podneli su tužbu Privrednom sudu, a najavljuju još takvih koraka.
Mali akcionari "Agrokombinata" u borbi za istinu

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije koju je organizovalo UG „Solidarnost“, znatan deo imovine nije ušao u stečajnu masu jer ga je bivši stečajni upravnik Šandor Šomođi smatrao bezvrednom i kao takvu je poklonio kupcu IM „Matijević“.

- Radeći po čitavoj Vojvodini došli smo do frapantnih podataka da je 514.105 hektara poljoprivrednog zemljišta, što u državnoj, što u zadružnoj svojini oteto, „nestalo“ a onda i legalizovano putem katastara. To je neverovatna pljačka, jer je zemlja veliki resusrs – obelodanio je Nenad Ilić, predsednik Udruženja za borbu protiv dominantne sistemske korupcije „Obruč“. - Imajući u vidu okolnosti koje su se dogodile u „Agrokombinatu“, rešili smo da se i ovde uključimo. Stečajni upravnik Šandor Šomođi je razrešen sa te dužnosti i odgovara zbog zloupotreba i time smo podstaknuti da krenemo u opsežnu istragu, koja je dovela do prve tužbe od strane akcionara novog udruženja. Kada vidite kako se državni predstavnik, stečajni upravnik, poigravao privatnom i državnom imovinom to je definitivno alarmantno i postavlja se pitanje u kakvoj državi živimo. Spremamo i drugu tužbu, a ići ćemo i dalje jer su akcionari „Agrokombinata“ bili vlasnici jednog velikog kapitala, da bi to neko na bahat i beskupolozan način oteto.

Pravnik Goran Stamenković tvrdi da oko 1.300 malih akcionara interesuje o kojoj se stečajnoj masi radi, koja je pronađena godinu i po dana posle gašenja stečajnog dužnika ( 2014. izbrisan iz APR-a).

- Za očekivati je bilo da novi stečajni upravnik koji vodi brigu o stečajnoj masi da komentar o svim protivzakonitim činjenjima od strane od strane bivšeg stečajnog upravnika i da li je nešto preduzeo da pokrene postupke za poništavanje takvih radnji, kako bi pojačao stečajnu masu. Za očekivati je i da prokomentariše ugovor koji po mnogo čemu sadrži nedostatke i aneks ugovora kojim je značajan deo imovine stečajnog dužnika jednostavno poklonjen kupcu u postukpku prodaje, maja 2012., jer je utvrđeno da ta imovina nema vrednost i kao takva se daje kupcu – dodaje Goran Stamenković. - Cena po kojoj je prodat „Agrokombinat“ je niska, a akcionare interesuje koliko je od onih famoznih 298 miliona dinara, ostalih posle podmirivanja poverioca i sudskih troškova, isplaćeno akcionarima i koliko je ostalo na računu i kakva je sudbina tih sredstava. Pitanje je i zašto se nisu opredelili na parcijalnu prodaju imovine a nigde u svetu nema da neko proglasi imovinu bezvrednom i podeli je drugom.

Zbog svih ovih tvrdnji, mali akcionari najavljuju nove tužbe a ako treba ići će i do Brisela i Strazbura.

Pored ovoga, na današnjoj konferenciji za medije, Ilić je izneo i podatak o 200 hektara zemlje u Đurđinu, koja je pronađena zaparložena i uz njihovu intervenciju vraćena državi.

- U subotičkoj opštini nestalo je više od 10.000 hektara zemljišta, sada odgovorno tvrdim da je ta brojka u površinama mnogo veća, za neki naredni period javnost će dobiti podatke o svim mahinacijama - najavljuje Ilić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
Realan Odgovori
Najveću otimačinu poljoprivrednih zemljišta vrši država,i to u Vojvodini najviše. Treba dati te zemlje drugovima A.V. iz arapskih zemalja.
Podrška UG Solidarnost i malim akcionarima Agrokombinata,i nadam se da će istrajati u svojoj borbi protiv Golijata.
Vesko Odgovori
Kako samo jedna osoba koja je celo vreme bila kljucna za vreme stecaja moze zabrljati i unistiti
jedan veliki AGROKOMBINAT SUBOTICA, na teritoriji grada, u Vojvodini i Srbiji, koji je bio od
koristi mnogim radnicima i njihovim porodicama, a sada je od koristi samo pojedincima, koji su
se domogli velike imovine kao i onima koji su im to omogucili.Zaista se veoma tesko dokazaju velike pljacke, a ovo je jedna od najvecih. Nazalost, u svemu tome ucestvovali su neki koji su bili zaduzeni
da stite drzavnu i akcionasku imovini i za to bili placeni drzavnim novcem.
Jovo Odgovori
Gospodin Stamenković nije dobro obavešten. Stečajni upravnik, Dragan Vignjević, nedavno se obratio akcionarima na sastanku u Starom Žedniku. Tom prilikom ih je obavestio o svom dotadašnjem radu i o stanju stečajne mase. Prisutni akcionari su mu postavljali razna pitanja na koja je on odgovarao. Gospodin Stamenković bi ubuduće morao da se bolje informiše o radu čoveka koga javno kritikuje.Ovakvim javnim nastupom gospodin Stamenković je obmanuo akcionare koji nisu prisustvovali tom sastanku.Mislim da gospodin Stamenković duguje izvinjenje Draganu Vignjeviću i svim akcionarima Agrokombinata.
Bunjevka Odgovori
Gde ima dima ima i vatre. Poneki se ogrijali,a vecina se opekla od placanja raznih troskoova, a od obecanih novaca jos nista ni na vidiku. Ovo je kao neko novo udruzenje, pa rade kao nova metla.
Kobescxak Odgovori
Vi zaista nemate drugih tema, osim da kritikujte ranije osnovano udruzenje akconara koje je nesto
uradilo i dalje radi. Lupetate da nije podneta ni jedna tuzba, pa ispada da ste vi otkrili nesto kapitalno,
a da mi o tome ni pojma nismo imali. Kada ce biti novac od akcija sto ste obecali, a akcionari Nove
Brazde iz Đurđina cekaju jos od prosle godine,koji su isto naseli na vasu pricu i obecanje.Kad po vama
nista nije urađeno, sto nas kopirate?
Bunjevac Hrvat Odgovori
od Kako je SRBIJA samostalna drzava
SUBOTICA je propala i BEOGRAD drzi sve konce kradje
Ana Odgovori
Zašto samo odgovara šomođi kada vrlo dobro znamo ko ja glavni krivac za sve stečajeve i mahinacije u Subotici, gde su stečajne SUDIJE i stečajna VEĆA koji sve treba da kontrolišu i ukazuju na nepravilnosti.
NEKA SE PRIVREDNI SUD I SUDIJE PREKONTROLIŠU KAKO SU RADILI I KOLIKO SU SUBOTIČKI RADNIKA U CRNO ZAVILI, HUĐI JE ŠUROVAO SA NJIMA PA NEKA SE AKCIONARI OBRATE HUĐIJU.
Vesko Odgovori
Mislim da ne bi skodila ni jedna kontrola u Privrednom sudu, jedno 10.-12. godina unazad.
Jovo Odgovori
Od onih "famoznih 298 miliona dinara" akcionarima je isplaćeno oko 190 dinara po akciji. Pomnožite to sa brojem akcija pa će vam sve biti jasno.Ako je to onaj novac koji ste obećali akcionarima da isplatite u najkraćem mogućem roku, onda ste u velikoj nevolji. Taj novac je isplaćen akcionarima 2012 godine. To je poznato svakom akcionaru. Lako je davati obećanja akcionarima i na taj način ih privući. Ali, obećanja je jako teško ispuniti, pogotovo obećanja kakva vi dajete.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.