Komentara: 9
Pregleda: 5961
Foto

Mali akcionari "Agrokombinata" u borbi za istinu

31.08.2016. u 14:22h
Izvor: Subotica.com
Tvrdeći da su postojale razne mahinacije prilikom privatizacije „Agrokombinata“ mali akcionari podneli su tužbu Privrednom sudu, a najavljuju još takvih koraka.
Mali akcionari "Agrokombinata" u borbi za istinu

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije koju je organizovalo UG „Solidarnost“, znatan deo imovine nije ušao u stečajnu masu jer ga je bivši stečajni upravnik Šandor Šomođi smatrao bezvrednom i kao takvu je poklonio kupcu IM „Matijević“.

- Radeći po čitavoj Vojvodini došli smo do frapantnih podataka da je 514.105 hektara poljoprivrednog zemljišta, što u državnoj, što u zadružnoj svojini oteto, „nestalo“ a onda i legalizovano putem katastara. To je neverovatna pljačka, jer je zemlja veliki resusrs – obelodanio je Nenad Ilić, predsednik Udruženja za borbu protiv dominantne sistemske korupcije „Obruč“. - Imajući u vidu okolnosti koje su se dogodile u „Agrokombinatu“, rešili smo da se i ovde uključimo. Stečajni upravnik Šandor Šomođi je razrešen sa te dužnosti i odgovara zbog zloupotreba i time smo podstaknuti da krenemo u opsežnu istragu, koja je dovela do prve tužbe od strane akcionara novog udruženja. Kada vidite kako se državni predstavnik, stečajni upravnik, poigravao privatnom i državnom imovinom to je definitivno alarmantno i postavlja se pitanje u kakvoj državi živimo. Spremamo i drugu tužbu, a ići ćemo i dalje jer su akcionari „Agrokombinata“ bili vlasnici jednog velikog kapitala, da bi to neko na bahat i beskupolozan način oteto.

Mali akcionari "Agrokombinata" u borbi za istinu

Pravnik Goran Stamenković tvrdi da oko 1.300 malih akcionara interesuje o kojoj se stečajnoj masi radi, koja je pronađena godinu i po dana posle gašenja stečajnog dužnika ( 2014. izbrisan iz APR-a).

- Za očekivati je bilo da novi stečajni upravnik koji vodi brigu o stečajnoj masi da komentar o svim protivzakonitim činjenjima od strane od strane bivšeg stečajnog upravnika i da li je nešto preduzeo da pokrene postupke za poništavanje takvih radnji, kako bi pojačao stečajnu masu. Za očekivati je i da prokomentariše ugovor koji po mnogo čemu sadrži nedostatke i aneks ugovora kojim je značajan deo imovine stečajnog dužnika jednostavno poklonjen kupcu u postukpku prodaje, maja 2012., jer je utvrđeno da ta imovina nema vrednost i kao takva se daje kupcu – dodaje Goran Stamenković. - Cena po kojoj je prodat „Agrokombinat“ je niska, a akcionare interesuje koliko je od onih famoznih 298 miliona dinara, ostalih posle podmirivanja poverioca i sudskih troškova, isplaćeno akcionarima i koliko je ostalo na računu i kakva je sudbina tih sredstava. Pitanje je i zašto se nisu opredelili na parcijalnu prodaju imovine a nigde u svetu nema da neko proglasi imovinu bezvrednom i podeli je drugom.

Zbog svih ovih tvrdnji, mali akcionari najavljuju nove tužbe a ako treba ići će i do Brisela i Strazbura.

Pored ovoga, na današnjoj konferenciji za medije, Ilić je izneo i podatak o 200 hektara zemlje u Đurđinu, koja je pronađena zaparložena i uz njihovu intervenciju vraćena državi.

- U subotičkoj opštini nestalo je više od 10.000 hektara zemljišta, sada odgovorno tvrdim da je ta brojka u površinama mnogo veća, za neki naredni period javnost će dobiti podatke o svim mahinacijama - najavljuje Ilić.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za novinare UGS "Solidarnost" Konferencija za novinare UGS "Solidarnost" Konferencija za novinare UGS "Solidarnost" Konferencija za novinare UGS "Solidarnost" Konferencija za novinare UGS "Solidarnost" Konferencija za novinare UGS "Solidarnost" Konferencija za novinare UGS "Solidarnost" Konferencija za novinare UGS "Solidarnost"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 5961

Povezane vesti

Povezane teme

udruženje solidarnost

agrokombinat subotica

prodaja agrokombinata

akcionari agrokombinata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.