Komentara: 45
Pregleda: 13948

Mala lavica u jako lošem stanju, danas operisana

25.09.2023. u 13:25h
Izvor: Subotica.com
Mala lavica u jako lošem stanju, danas operisana

Mala lavica, koja je u četvrtak primljena u Zoološki vrt, nalazi se u jako lošem opštom stanju - saopštila je ova ustanova. Ona je dehidrirana, slaba, mršava, već četvrti dan je kritično i bore se za njen život.

- Odmah po prijemu su ustanovljeni brojni problemi kao što su loša krvna slika, upale u organizmu, anemija, brojni paraziti, rana ispod repa koja je već bila inficirana, a očigledno je trpela bolove - kaže Sonja Mandić, direktorka Zoo vrta na Paliću.

Mala lavica u jako lošem stanju, danas operisana

Nakon izvršenih pregleda (ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, tetovi) primila je veterinarsku terapiju (infuziju, vitamine, različite injekcije za jačanje, protiv bolova i upala)

 - Po reakciji na meso, deluje da nikada ranije nije dobijala meso kao hranu. Posle date terapije, počela je sama da jede, ali deluje da creva i želudac nisu u stanju da vare tj. prerade hranu i nema stolicu. U ovoj generalno lošoj situaciji može da se desi da i drugi organi otkažu (bubrezi, jetra). Pored svih ovih navedenih problema, rendgenski snimci su pokazali da lavica ima i slomljenu butnu kost na levoj nozi, a na desnoj nozi delimični prelom, pa je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, jutros operisana. Zbog povreda kostiju, ona će i nakon operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu. Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje - dodaje Sonja Mandić.

Iz Zoo vrta se zahvaljuju pojedincima i organizacijama za zaštitu životinja koji se javljaju, pitaju, nude pomoć i podršku. Napominju da je najvažnije da se lavica stabilizuje, oporavi, a nakon toga će se dalje moći planirati njen put.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 3 nedelje
Komentara: 45
Pregleda: 13948

Povezane vesti

Povezane teme

ZOO vrt Palić

lavica

pronađen lav

lavica u lošem stanju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.