Komentara: 19
Pregleda: 34471

Mađarska pooštrava mere za ulazak, ostaje kretanje 30 km od državne granice i tranzitni prolaz

29.08.2020. u 15:30h
Izvor: Subotica.com  / RTV Pannon
Od prvog septembra stupiće na snagu pooštrene mere prelaska granice Mađarske. Lica koja nisu državljani ove države, a dolaze iz inostranstva, neće moći da uđu na teritoriju Mađarske. Što se tiče Srbije, ostaje tranzitni saobraćaj i ulazak na teritoriju našeg severnog suseda 30 kilometara od granične linije.
Mađarska pooštrava mere za ulazak, ostaje kretanje 30 km od državne granice i tranzitni prolaz

Mađarski državljani koji se vraćaju iz inostranstva moraju biti 14 dana u kućnoj izolaciji, odnosno kućna izolacija mora trajati dok ne dobiju dva negativna PCR testa na korona virus. Dva PCR testa mora platiti osoba koja ulazi u zemlju (ne idu o trošku Mađarske) i priznaju se samo testovi urađeni u Mađarskoj.

Mađarska vlada i dalje omogućava tranzitni saobraćaj (prolazak kroz Mađarsku), a na teritoriju našeg severnog suseda i dalje je moguće ući u zoni od 30 kilometara od granične linije, najduže na 24 časa, što je veoma značajno za naše sugrađane koji svakodnevno odlaze na posao u Mađarsku, ili obrađuju zemlju.

- Postoji rizik od širenja zaraze, pa su morala biti uvedena nova pravila. Većina izvora zaraze potiče iz inostranstva - objasnio je Gergelj Guljaš, ministar zadužen za funkcionisanje kabineta premijera Mađarske. - Pažnja se mora obratiti i na ekonomiju, starije osobe i školarce, a sve odluke o zaštiti granica su donete uzimajući u obzir ove kategorije.

Po rečima Guljaša, strani državljani od prvog septembra ne mogu ući na teritoriju Mađarske, samo u izuzetnim prilikama (poslovni put, lekarska intervencija, sportsko takmičenje, sahrana...), poštujući propisane mere zdravstvene bezbednosti.

Kako je najavljeno, Mađarska vlada bi danas trebala da raspravlja o detaljima novih mera. Očekuje se da će granice biti zatvorene tokom septembra.

Više informacija oko procedure ulaska u Srbiju iz inostranstva.

Izvor: Subotica.com / RTV Pannon
Postavljeno pre 2 meseca i 17 časova
Komentara: 19
Pregleda: 34471
Povezane teme
granični prelaz horgoš mađarska granični prelaz Bački Vinogradi granični prelaz kelebija granični prelaz bajmok granični prelaz đala granični prelaz bački breg granični prelaz horgoš 2 republika mađarska granični prelaz raba
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.