Komentara: 1
Pregleda: 2201

Levijatan - najbolji film 21. FEF Palić - ruski kandidat za Oskara

02.10.2014. u 09:25h
Izvor: Subotica.com
Film „Levijatan“ reditelja Andreja Zvjaginceva, prema scenariju Olega Njegina, koji je na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić (19-25. jul) osvojio Zlatni toranj za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu, biće ruski kandidat za prestižnu nagradu Oskar, saopštio je Nacionalni komitet iz Rusije zadužen da odabere film koji će biti u konkurenciji za poznato priznanje.
Levijatan - najbolji film 21. FEF Palić - ruski kandidat za Oskara

Višestruko nаgrаđivаni reditelj Andrej Zvjagincev je inače 2011. godine bio gost FEF Palić kada je njegov film „Elena“ prikazan u glavnom programu Festivala. Zvjagincev je za svoje debitansko ostvarenje „Povratak“ (2003) osvojio Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji, a za film „Levijatan“ je osvojio nagradu za najbolji scenario u Kanu.

Festival evropskog filma Palić je i ranije znao da prepozna flimove koji će nakon prikazivanja na Letnjoj pozornici imati izuzetno uspešan festivalski i bioskopski život pun nagrada. Između ostalog, „Valcer sa Baširom“ Arija Folmana, koji je 2008. godine osvojio na Paliću Zlatni toranj, kasnije je dobio nagradu Zlatni globus za najbolji strani film (a takođe je bio nominovan i za Oskara).

Poslednji ruski film koji je osvojio Oskara je „Varljivo sunce“ Nikite Mihalkova (1995. godine), prošlogodišnjeg laureata nagrade Aleksandar Lifka (uz Emira Kusturicu), koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Nikita Mihalkov je bio gost Festivala i svečano je otvorio 20. FEF Palić. Njegov novi film „Sunčanica“ imaće svetsku premijeru 3. oktobra u beogradskom Centru „Sava“. Premijeri će prisustvovati i selektor FEF Palić Petar Mitrić, kao i direktor Festivala Radoslav Zelenović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2201

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

zlatni toranj

petar mitrić

palićki toranj

Nikita Sergejewitsch Michalkow

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.