• Pregleda: 2367

"Levijatan" najbolji na Festivalu evropskog filma Palić

Zlatni toranj za najbolji film 21. Festivala evropskog filma Palić dodeljuje se ruskom filmu "Levijatan", u režiji Andreja Zvjaginceva, prema scenariju Olega Njegina.
"Levijatan" najbolji na Festivalu evropskog filma Palić

Međunarodni žiri 21. Festivala evropskog filma Palić 2014, koji je održan na Paliću i u Subotici od 19. do 25. jula, radio je u sastavu: reditelj, glumac Pjer Anri Delo (Francuska), predsednik, programska direktorka Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Karin Hofinger (Nemačka), reditelj Sabolč Hajdu (Mađarska), srpska glumica Hristina Popović i scenarista i reditelj Dalibor Matanić (Hrvatska), članovi.

Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom takmičarskom programu, žiri je doneo sledeće odluke:

Zlatni toranj za najbolji film dodeljuje se ruskom filmu "Levijatan", u režiji Andreja Zvjaginceva i prema scenariju Olega Njegina i reditelja, za „snagu kojom film odslikava društvo koje je izgubilo svoje vrednosti, moral i duhovnu snagu“.

Palićki toranj za najbolju režiju dodeljuje se Ditrihu Brugemanu za film "Stanice krsta", realizovanog u nemačko-francuskoj koprodukciji, za „njegovu veštinu da nam na neposredan način prikaže kako slepi fanatizam može da uništi ljudski život“.

Specijalno priznanje dodeljuje se švedskom filmu "Turista" Rubena Ostlunda za „izvanrednu fotografiju Fredrika Vencela koja stvara jedinstvenu atmosferu ističući glumu i priču“.

"Pleme" i "Free range" najbolji u selekciji Paralele i sudari

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa Paralele i sudari radio je u sastavu: filmska kritičarka Radio Beograda II Nevena Matović (Srbija), predsednica, urednik i filmski kritičar Tristan Primagi (Estonija) i scenarista, filmski kritičar i selektor iz Španije Havijer Garsija Puerto, članovi.

Pošto je odgledao 10 filmova iz selekcije Paralele i sudari, ovaj žiri kritike doneo je sledeću odluku:

Nagrada za najbolji film ravnopravno se dodeljuje ukrajinskom filmu "Pleme" u režiji Miroslava Slabošpitskog i estonskom filmu "Free range – balada o prihvatanju sveta" u režiji Veika Ounpua.

Izvor: Blic

povezane teme

2
bratija brate Odgovori
pa šta je drugo i moglo da se očekuje no negoli da braća crnogorci, organizatori festivala, daju nagradu braći rusima, kaj ne ?!
"očekivanja" Odgovori
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.