• Pregleda: 1758

Letnje obučavanje iz srpskog za srednjoškolce

Nacionalni savet Mađara je tokom letnjeg raspusta obezbedio besplatne intenzivne kurseve iz srpskog jezika za svršene učenike trećih razreda srednjih škola koji se obrazuju na mađarskom jeziku, prvenstveno one koji ubuduće, nakon mature, nameravaju da studiraju na univerzitetima u Srbiji.
Letnje obučavanje iz srpskog za srednjoškolce

Za organizovanje ove obuke zadužio je Centar za nauku i inovacije „Science“, a ona se odvijala u Subotici, Senti i Bečeju u po dve grupe, Bačkoj Topoli u jednoj, dok su učenici iz okoline Novog Sada, pre svega đaci iz Temerina, bili uključeni u letnje kurseve Univerziteta u Novom Sadu.

Prema rečima Gizele Seleš iz ovog centra, organizovan je intenzivan jednomesečni kurs srpskog jezika koji podrazumeva ukupno 80 časova, a grupe od po 8-10 đaka su bile formirane na osnovu nivoa prethodnog znanja polaznika.

Njima je obezbeđen i besplatan paket udžbenika i CD-romova, a cilj je bio da se učesnicima ove obuke obezbedi usvajanje čvrste osnove znanja jezika, koja će polaznicima prilikom započinjanja studija obezbediti upotrebljiv nivo znanja kojeg će potom obogaćivati, a na duže staze predstavljati podršku za njihov ostanak u domovini.

– Ukoliko nam materijalne mogućnosti budu dozvoljavale, želeli bismo da osim srednjoškolaca ovu obuku proširimo i na druge, recimo na mlade kojima bi bolje znanje srspkog jezika značilo lakše zapošljavanje, odnosno i na one studente koji se školuju u Mađarskoj, ali nameravaju da se vrate – rekla je Gizela Seleš.

Izvor: Magyar Szó

povezane teme

9
Bravo Odgovori
E tako se to radi, to je lepo i normalno i mnogo će pomoći studentima recimo u NS koji do sada nisu imali intenzivan susret sa srpskim jezikom, a imali su problema zbog toga...

Doduše, u Subotici na Ekonomskom fakultetu, oni koji su na mađarskom jeziku polagali ispite, bili su mnogo povlašćeniji, bar je tako u moje vreme bilo :)
sin Odgovori
Da nam je školstvo i kućno obrazovanje onakvo kakvo bi trebalo ovakvi kursevi nebi bili potrebni, deca bi kod kuće,od malih nogu bila vaspitavana da treba da se uči i jezik države u kojoj žive i planiraju da rade,a ne da se provlače u osnovnim i srednjim školama na konto toga što su nacionalna manjina i što im se na taj način progleda kroz prste.
rax Odgovori
sin: samo kad ti imas kucno vaspitanje. zbog tebe jedva cekam kosovo i srbe sa kosova. mozda ce i imati srece pa ce ih albanci postedeti ovakvih izjava kao sto je tvoja.
city woman Odgovori
Super, odlično, sve pohvale!Učenje i usavršavanje uvek treba podržavati.
Stefan Odgovori
Super! Samo nije iz srpskog nego samo srpskog jezika
sofkaja Odgovori
samo sto bi trebali na taj kurs da saju i mnoge starije osobe koje ne znaju ili ne zee da pricaju srpski jezik...
i po oju sluzbenicu sa raznih saltera da posaljete tamo...
sin Odgovori
rax:odrastao sam u Subotici,spoj hrvatske,mađarske i bunjevačke krvi,tako da nemam veze sa kosovom i srbima ni odatle ni odavde,samo što sam tako vaspitan da znam i srpsko-hrvatski i mađarski i još po neki jezik,jer znanje jezika je bogatstvo a ne sramota kako je u pojedinim porodicama to od detinjstva predstavljano deci.
ma da Odgovori
Pa sta bi sa obavezom da svi koji nisu Madjari treba da uce madjarski????????????? Jos jedan propao "projekat" DS-a pred izbore.

*sin

+ za komentar


*rax

VELIKI - za komentar. Ovde se ne radi o tome sta ce biti u buducem periodu u nekoj otcepljenoj teritoriji vec sta je trebalo da se uradi u proteklih 50 godina tj. da su Madjari imali dovoljno vremena da nauce srpski jezik. Mesas babe i zabe...... Verovatno da ce Srbi koji ostanu da zive na Kosovu odnosno njihova deca koja se tamo rode uciti i govoriti i pisati na Albanskom jeziku.
bukin Odgovori
Dali mozete da zamislite studenta sa mesec dana kursa srpskog jezika kako ce da prati nastavu i polaze ispite. Pa to je nemoguce.
Taj isti Nacionalni savet ih je na neki nacin usmeravao da ne uce jezik drzave u kojoj zive.
*** cenzurisano ***
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.