Komentara: 9
Pregleda: 2350

Letnje obučavanje iz srpskog za srednjoškolce

28.08.2012. u 18:14h
Izvor: Magyar Szó
Nacionalni savet Mađara je tokom letnjeg raspusta obezbedio besplatne intenzivne kurseve iz srpskog jezika za svršene učenike trećih razreda srednjih škola koji se obrazuju na mađarskom jeziku, prvenstveno one koji ubuduće, nakon mature, nameravaju da studiraju na univerzitetima u Srbiji.
Letnje obučavanje iz srpskog za srednjoškolce

Za organizovanje ove obuke zadužio je Centar za nauku i inovacije „Science“, a ona se odvijala u Subotici, Senti i Bečeju u po dve grupe, Bačkoj Topoli u jednoj, dok su učenici iz okoline Novog Sada, pre svega đaci iz Temerina, bili uključeni u letnje kurseve Univerziteta u Novom Sadu.

Prema rečima Gizele Seleš iz ovog centra, organizovan je intenzivan jednomesečni kurs srpskog jezika koji podrazumeva ukupno 80 časova, a grupe od po 8-10 đaka su bile formirane na osnovu nivoa prethodnog znanja polaznika.

Njima je obezbeđen i besplatan paket udžbenika i CD-romova, a cilj je bio da se učesnicima ove obuke obezbedi usvajanje čvrste osnove znanja jezika, koja će polaznicima prilikom započinjanja studija obezbediti upotrebljiv nivo znanja kojeg će potom obogaćivati, a na duže staze predstavljati podršku za njihov ostanak u domovini.

– Ukoliko nam materijalne mogućnosti budu dozvoljavale, želeli bismo da osim srednjoškolaca ovu obuku proširimo i na druge, recimo na mlade kojima bi bolje znanje srspkog jezika značilo lakše zapošljavanje, odnosno i na one studente koji se školuju u Mađarskoj, ali nameravaju da se vrate – rekla je Gizela Seleš.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 2350
Povezane teme

mađarski nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.