• Pregleda: 3899

Kvar otežava snabdevanje vodom

U prethodna tri dana, zaključno sa današnjim, veliki deo grada koji je priključen na vodovodnu mrežu, nekoliko puta ostajao je bez vode, zbog pukotine na cevovodu starom tridesetak godina, kod glavnog izvorišta vode u gradu.
Kvar otežava snabdevanje vodom

Pukotina je sanirana da, ali samo privremeno, dok se ne dostave novi delovi koji će za stalno rešiti ovaj problem. U periodu radova na cevovodu ponovo će dolaziti do prekida vodosnabdevanja, ali isključivo u kasnim večernjim satima, kako građani ne bi bili uskraćeni.

U subotu na nedelju došlo je do pucanja čelične cevi koja je već dotrajala. Cev stara 33 godine pukla je na nezgodnom mestu, gde se ukrštaju dva magistralna voda, na dubini gde su visoke podzemne vode. Ipak radnici Vodovoda uspeli su sa spojnicama, takođe stare proizvodnje, na kratko da osposobe vodosnabdevanje, ali se za konačno saniranje čekaju novi delovi.

Prema rečima direktorke ovog preduzeća Snežana Pejčić, već se radi na projektu izgradnje još jedanog alternativnog cevovoda u dužini od 60 metara, jer je nedopustivo da postoji samo jedan pravac za vodosnabdevanje ka gradu sa glavnog izvorišta.

U špicu vodosnabdevanja, kao što je sada u vreme visokih temperatura, sa ovog mesta sabdeva se 75 odsto grada vodom. Iz tog razloga alteranativni cevovod je neophodan za izgradnju, kako više do ovakvih, ili sličnih situacija ne bi dolazilo. Narednih dana neće dolaziti do prekida u vodosnabdevanju, mada budite oprezni ukoliko vam voda bude zatrebala kasno u noć, jer su tada prekidi u vodosnabdevanju mogući, zbog završnih radova na dotrajaloj cevi.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

10
no koment Odgovori
Pa onda zasto nam naplacujete POGONSKU SPREMNOST.sramote jedne!
ocajan gradjanin Odgovori
"Prema rečima direktorke ovog preduzeća Snežana Pejčić, već se radi na projektu izgradnje još jedanog alternativnog cevovoda u dužini od 60 metara, jer je nedopustivo da postoji samo jedan pravac za vodosnabdevanje ka gradu sa glavnog izvorišta."
Zaista strasno ....nisu u stanju spojiti samo 60 metara nove ceve za novi pravac !!!
a utrosene su milionske sume za nove bunare ....
A u Srbiji placamo najskuplju vodu,
sta reci vise .....
preko 30 godina stare gvozdene cevi .... pune hlora ....
i kao pijemo zdravu gradsku vodu ????????????????????!
Zoran Odgovori
Ova vlast ceka da se nesto desi pa da onda preduzmu nesto,dir.Snezana Pejcic kaze:`nedopustivo je da postoji samo jedan pravac za snabdevanje ka gradu`.Meni nije jasno koga sada kritikuje samu sebe ili nas gradjane,ocigledno smo mi trebali gradjani izgraditi drugi pravac,oprostite nece nam se ponoviti,a vi uzivajte u foteljama.Trazicemo pomoc od gerontoloskog,oni su sada dobili 2000000din,za eksperiment unosa soli sticenika u organizam,molimo da prekinu sa eksperimentom i da nam daju pare (ako je sta ostalo)da napravimo i drugi pravac ka gradu.Samo tako demokrate vi ste najbolji!
Mike Odgovori
Kao i uvek, sve sami pametnjakovići i diletanti......Našem narodu je u krvi da lupeta i da kritikuje, a da se prethodno malo ne informiše....."ocajni gradjanin -e", nemoj da lupetaš i malo razmisli pre nego što odvališ glupost. "...gvozdene cevi pune hlora..." - šta si ovom izjavom hteo reći? Ne znaš ni sam! Zdravstvenu ispravnost kontroliše onaj ko treba da je kontroliše, i nije tvoje da komentarišeš o njenoj ispravnosti, a ako sumnjaš u to, imaš puno pravo da odneseš uzorak vode na analizu u za to nadležnu ustanovu i dobićeš odgovor, a da li misliš da JKP ViK Subotica ima za cilj da distribuira "lošu" vodu??? Normalan si ti????
znojko Odgovori
Ma, uvek kad su tropske vrucine je neki kvar. Jel da kupujem Prolom vodu, u Maxi-ju koji su zatvorili, pa se polivam s njom, mozda?
S2 Odgovori
No koment, upravo je ovo primer gde bi trebalo da odu te pare za pogonsku spremnost. Ona se uračunava tek od skora, pa ti pitanje nije na mestu. Očajni građanine to je "samo 60 metara" cevi specifičnog profila koji se teško pronalazi i u inostranstvu, a kamoli u Srbistanu. Znojko, tvoj nik ti nudi odgovor: kada su vrućine, tada je potrošnja i najveća, pa je, normalno, pojačan rad izvorišta i samim tim veća šansa da nešto i otkaže.
no koment Odgovori
Za S2-a sta mislis kadbi svi koji rade uzeli i naplacivali za pogonsku spremnost,svi koji rade gde bi to dovelo,OVO JE SAMO LEGALIZOVAN NACIN KRADJE GRADJANA i nista vise,pa valjda je njemu kao firmi il poslodavcu u cilju da mu sve funkcionise kako treba da bi prodao.Apsolutno nisi u pravu.
A sto se tice kvaliteta vode o tome bi se dalo pricat,mislim da bi bili neprijatno iznenadjeni!
S2 Odgovori
No koment, sam si sebi objasnio zašto se koristi dodatak za pogonsku spremnost: "...pa valjda je njemu kao firmi il poslodavcu u cilju da mu sve funkcionise kako treba da bi prodao (ispravnu vodu)...". Usput, vodosnabdevanje grada od sto i nešto hiljada ljudi je skuplja igračka nego što laici kao ti misle. Da nije dotacija iz budžeta, sva naplata (skoro najbolja od svih JKP u gradu!) ne bi bila dovoljna ni za prosto održavanje sistema u postojećem stanju, a kamoli unapređivanje tehnologije. I ostali nalaze načine da naplate isto, ali to zovu drugačije. Mreža pripada gradu, a ne preduzeću. Ono se samo brine o njoj. O analizi kvaliteta vode nemoj, jer se očigledno ne razumeš u tu problematiku. Ne veruj u sve što čuješ sa strane.
pravac Odgovori
DA, da mreža pripada gradu , jer se gradi od para građana, iz mesnih samodoprinosa i sl., a vodovod je dužan da je održava pogonski spremnu , a ne samo da naplaćuje od istih građana mesečno ono što su već platili kod izgradnje i uvođenja vodovoda!!! Kako to rade , vidi se, a kako bi to trebalo i koliko je to komlikovano, građani o tome ne treba ni da razmišljaju , jer niti su za to stručni niti plaćeni!!! Ima ih tamo , bojim se i previše, svi primljeni preko veze, pa kad se desi da nešto treba i da rade , mi svi treba da ih žalino?!!!ŽALOSNO !!!
S2 Odgovori
Pravac, mesečno se ne naplaćuje "ono što su građani već platili kod izgradnje i uvođenja vodovoda". Kod izgradnje i uvođenja su platili ono što je već ugrađeno na mreži i priključku. Po tvojoj logici čovek kada kupi auto, ne mora do kraja života da plaća popravke i delove za njega." Iz cene vode se samo mali deo tih troškova pokriva. "...a vodovod je dužan da je održava pogonski spremnu..."- tačno. Nisi ni svestan šta pojam "pogonski spreman" podrazumeva. Ne moraš ni znati, jer se ne baviš time, ali upravo zbog toga ne možeš ni ispravno suditi o radu onih koji to rade 24 sata dnevno. Nemoj nikog žaliti, dovoljno će biti poštovanje tuđeg rada. Uvek može i bolje, samo što i grad treba da brine o preduzeću kojem je osnivač, a ne samo čekati da preduzeće čini čuda samo, sopstvenim snagama. I, da, nema nas previše. U JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica zaposleno je 237 radnika. Po evropskim standardizacijama, za ovu dužinu mreže (oko 560 km samo u gradu!) predviđen je, sa njihovom tehnologijom, DUPLO veći broj radnika na održavanju mreže, nego što ih naš vodovod sada ima. Drugo su zaposleni po kancelarijama. Tu situaciju ni ja ne znam precizno, a nemam običaj da pišem o onome u šta nisam upućen.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.