Komentara: 0
Pregleda: 3808

Nikita Mihalkov otvara 20. Filmski festival "Palić"

12.07.2013. u 13:18h
Dvadeseto jubilarno izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano će otvoriti u subotu, 13. jula, na Letnjoj pozornici na Paliću proslavljeni ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov, koji je uz jednog od najvećih domaćih filmskih stvaralaca, Emira Kusturicu, ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“.
Nikita Mihalkov otvara 20. Filmski festival "Palić"

Ovom prilikom laureatima Mihalkovu i Kusturici biće dodeljena nagrada „Aleksandar Lifka“ koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Nagrade će uručiti direktor Festivala Radoslav Zelenović.

Na početku svečane ceremonije od 21čas biće prikazan kratki film „Vrata večnosti“ (The Gate of Eternity) snimljen povodom 20 godina postojanja Festivala. Film je režirao Szabolcs Tolnai koji je napisao i scenario, muziku potpisuje Dragan Đurić, a za montažu i animaciju bio je zadužen Darko Maletin.

Goste i publiku pozdraviće gradonačelnik Subotice Modest Dulić, koji će uručiti plakete za izuzetan doprinos razvoju i promociji Festivala u prethodnih dvadeset godina koje zaslužnim ličnostima dodeljuje Grad Subotica.

Prisutnima će se obratiti i ministar kulture Republike Srbije Bratislav Petković i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

Tokom ceremonije biće predstavljen Žiri Festivala kojim predsedava čuveni srpski reditelj Srđan Dragojević. Pored njega u Žiriju su i Ashley Horner (producent iz Velike Britanije), Nurgul Yesilcay (poznata turska glumica), Marketa Hodouskova (CICAE član saveta iz Češke) i Pamela Pianezza (kritičarka iz Francuske). Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa Žiri Festivala će dodeliti nagrade – “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju, a biće dodeljena i “Specijalna nagrada žirija”.

Međunarodni žiri kritike, koji će se takođe predstaviti publici, činiće ove godine Carmen Gray (filmska kritičarka i urednica magazina „Dazed & Confused” iz Engleske), Irena Bilić (filmska kritičarka i direktorka festivala L'Europe autour de l'Europe iz Francuske) i Kristina Đuković (filmska kritičarka iz Srbije). Međunarodni žiri kritike će dodeliti Nagradu za najbolji film iz programa „Paralele i sudari“.

Festival evropskog filma Palić, jedan od najznačajnijih filmskih festivala evropskog filma, održaće se od 13. do 19. jula na više lokacija u fenomenalnom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici. Sa velikim zadovoljstvom, Festival će ove godine ugostiti preko 100 uvaženih gostiju iz cele Evrope.

Evropska filmska akademija (EFA) odlučila je da ove godine susrete filmskih stvaralaca iz cele Evrope poznate kao „A Sunday in the Country“ organizuje u saradnji sa Festivalom evropskog filma Palić, a jedan od prisutnih biće i čuveni irski reditelj Jim Sheridan.

Na čudesnoj Letnjoj pozornici koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji, biće i ove godine prikazana najrelevantnija evropska ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu.

Festival će otvoriti ostvarenje “Kongres” Arija Folmana - veoma zanimljiv spoj animacije i igranog filma za koji se slobodno može reći da predstavlja vizuelni spektakl. U Glavnom takmičarskom programu biće prikazan i izuzetno popularan rumunski film „O puževima i ljudima“, ostvarenje „Dug i srećan život“ jednog od najznačajnjih novih ruskih reditelja - Borisa Khlebnikova, kao i „Krugovi“ Srdana Golubovića, koji je nedavno uvršten u službenu selekciju Nagrade LUX 2013, kao jedan od 10 naslova koji promovišu bogatstvo, raznolikost i izvrsnost evropskog filma, a koju dodeljuje Evropski parlament.

Jedan od zanimljivijih filmova u okviru programa “Paralele i sudari” biće “Hoću i ja”, poslednje ostvarenje nedavno preminulog Alexeya Balabanova, u kojem ruski reditelj najavljuje svoju smrt. Domaća premijera u okviru ovog programa biće “Odumiranje” Miloša Pušića, ostvarenje koje je napravljeno u srpsko-švajcarskoj koprodukciji. Ističemo i film ukrajinske rediteljke Darie Onyshchenko “Žal za istokom (Istalgija)” u kojem igraju i naši glumci, među njima i Vuk Kostić.

Omaž program za dobitnike nagrade “Aleksandar Lifka”, koji je sa selekcijama Omaž program posvećen dobitnicima nagrade „Erste Underground Spirit“, Evropa i hrišćanstvo i Pobednici Palića činio predfestivalski program, završava se u petak, 12. jula, a od 13. do 19. jula biće prikazani filmovi iz još 7 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi turski film, Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci i Dečji program.

Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3808

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.