Komentara: 30
Pregleda: 13760
Foto

Kupanje u Paliću bezbedno za dve do tri godine

20.07.2017. u 15:24h
Izvor: Subotica.com
“Ako sve bude realizovano po planu, za dve do tri godine kupanje u Palićkom jezeru ponovo će biti bezbedno“, poručio je na panel diskusiji, koja je u Maloj gostioni održana u okviru Festivala evropskog filma Palić, Mišel Roman, hidrolog zadužen za sanaciju jezera. Skup je organizovao Regionalni Arhus centar, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.
Kupanje u Paliću bezbedno za dve do tri godine

Zainteresovane građane Mišel Roman je upoznao sa projektom „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“ koji, na osnovu sporazuma potpisanog krajem 2015. godine, Vlada Nemačke preko KfW banke, finansira sa 6,5 miliona evra. Glavni cilj projekta je se da u periodu od tri godine, kroz pet koraka, uklone izvori zagrađenja jezera, koje se već vek koristi kao septička jama.

- Prvi korak je dodatno poboljšanje rada prečistača, drugi korak je priključenje još oko 1000 domaćinstava sa Palića na kanalizacionu mrežu, treći korak je spojiti tu kanalizacionu mrežu sa gradskim prečistačem, četvrti korak bi bio stvaranje zelenih zaštitnih pojaseva kako bi odstranili negativan  uticaj poljoprivrednih aktivnosti na kvalitet vode, da đubrivo, stajnjak i pesticidi ne utiču na jezero, a peti korak bi bio smanjivanje invazivne vrste babuški, koja trenutno čini 93 odsto ribljeg fonda u jezeru Palić. Moramo prvo skloniti otpadne vode i onda će se priroda sama izlečiti. Kroz projekat ćemo malo ubrzati taj proces samoizlečenja. Procena je da trenutno ima 160 tona babuški i ako uspemo da prepolovimo tu populaciju, to će brzo biti vidljivo i u izgledu vode - kaže Mišel Roman, hidrolog i savetnik za sanaciju jezera ispred Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Za unapređenje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda projektom  su  predviđena sredstva u iznosu od  550 hiljada evra, 2,3 miliona evra će biti uloženo u  proširenje kanalizacione mreže, 1,5 miliona u pumpnu stanicu i spoljni kanalizacioni vod Palić - postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Subotica. Za izgradnju zaštitnog pojasa predviđeno je 1,4 miliona evra,  250 hiljada evra za biomanipulaciju, a oko pola miliona za prateće i edukativne mere.

Kupanje u Paliću bezbedno za dve do tri godine

Za uspešnu realizaciju, prema rečima menadžera projekta pri Gradskoj upravi, Ervina Molnara, neophodno je da Grad ispuni sve preduslove na koje se obavezao

- Bilo je potrebno pribaviti saglasnost stanovništva da će se priključiti na kanalizacionu mrežu, bilo je neophodno pribaviti građevinske dozvole za izgradnju  potisnog voda koji bi vodio kanalizacionu mrežu na gradski prečistač i za samu kanalizacionu mrežu i bilo je neophodno izraditi Master plan odvođenja otpadnih voda naselja Palić. Sve ove aktivnosti su početkom godine privedene kraju. Što se tiče aktivnosti koja obuhvata izgradnju zaštitnog pojasa oko obala jezera Palić i Ludaš, neophodno je bilo da Grad u budžetu obezbedi sredstva čime bi dokazali spremnost da realizujemo aktivnosti po pitanju eksproprijacije, da bi pribavili zemljište koje će činiti budući zaštitni pojas.Ova aktivnost je isto izvršena po dogovoru i trenutno je u fazi proces eksproprijacije na jezeru Palić. U okviru treće aktivnosti koja se  tiče biomanipulacije, čekamo konsultanta koji će nam u tome pomoći - kaže Ervin Molnar.

Prema mišljenju stručnjaka, kvalitet vode je već značajno bolji u odnosu na period od pre pet godina. Očekuje se da će prvi rezultati biti vidljivi 2019. godine, a glavni cilj je da se postigne prozirnost od oko 1m. Prozirnost jezera u IV-turističkom sektoru sada je svega oko 15 cm, dok je situacija drastično bolja u II i III sektoru.

Izvor: Subotica.com
Panel diskusija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - prošlost, sadašnjost i budućnost" Panel diskusija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - prošlost, sadašnjost i budućnost" Panel diskusija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - prošlost, sadašnjost i budućnost" Panel diskusija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - prošlost, sadašnjost i budućnost" Panel diskusija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - prošlost, sadašnjost i budućnost" Panel diskusija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - prošlost, sadašnjost i budućnost" Panel diskusija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - prošlost, sadašnjost i budućnost" Panel diskusija "Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš - prošlost, sadašnjost i budućnost"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 13760
Povezane teme

ludaško jezero

jezero palić

palićko jezero

kvalitet vode palićko jezero

jezero ludaš

sanacija jezera palić

sanacija palićkog jezera

specijalni rezervat ludaško jezero

mišel roman

snježana mitrović

biodiverzitet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.