• Pregleda: 26408

Kupanje u Palićkom jezeru, da ili ne?

Svake godine sa početkom turističke sezone na Paliću postavlja se neizbežno pitanje: kakav je kvalitet jezerske vode i da li je pogodna za kupanje i rekreaciju? Iako pomaka u kvalitetu ima, voda je mikrobiološki ispravna već nekoliko godina, još uvek postoje parametri koji odskaču od prospisanih, i dokle god je to tako, neće moći da se kaže - da, voda je u potpunosti pogodna za turizam.
Kupanje u Palićkom jezeru, da ili ne?

Slika prepunih kupališta na Paliću, gde ne može da se nađe mesto, slika je koju pamte tek stariji Subotičani. Godinama unazad ovo jezero je tek lepa okolina, bogato istorijsko nasleđe, prijatno mesto za šetnju i ništa više. Iako je kvalitet vode u jezeru upitan već godinama, možda čak i decenijama unazad,  pojedini sugrađani nikad nisu odustali od kupanja u ovom nekada popularnom jezeru. Jedan od njih je i naš kolega, Mile Tasić.

„Poslednjih godina voda se poboljšala, evo gledam i sada, u određenoj meri je providna i deluje znazno čistije i zdravije. Meni je uvek prijala palićka voda, a nakon toliko godina kupanja nikada nikavu nezgodu, neku alergiju ili bilo šta slično nisam doživeo na Paliću“ priča nam Mile.

Ipak, rezultati analize vode iz jezera nešto su drugačiji. Mikrobiološki parametri su ispravni i na osnovu njih voda jeste za kupanje. Međutim, kada su u pitanju hidrobiološki i fizičko – hemijski parametri odstupa nekoliko vrednosti. Kao i godinama unazad, najveći problem je koncentracija modro – zelenih algi koja je viša za 5,7 puta od dozvoljenih vrednosti.

„Što se tiče hidrobiologije najproblematičniji je procentni sastav modro-zelenih algi, a što se tiče hemije već uobičajeno: velik sadržaj orgnskih materija, visoka ph vrednost i visoka koncentracija nutrijenata, naročito azota. Na osnovu dva zakonska akta – Pravilnika i Uredbe – jezero se uvek posmatra kao kompletna celina i ne može se odvojeno posmatrati. Stoga, kao potpuna slika jezero Palić nije za kupanje, jer postoji bar 5 – 6 parametara koji su V klase, a prema Uredbi i Pravilniku ta voda nije za upotrebu“ objašnjava Vjekoslav Kezić, šef Odseka za vode u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Izvesna poboljšanja u kvalitetu jezerske vode u Paliću su primetna, pogotovo kada je mikrobiološka ispravnost u pitanju, ali dokle god i jedan jedini parametar bude odstupao od zakonom propisanih, voda će se svrstavati u V klasu.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

15
paki Odgovori
Samo kratak komentar: Da su se ulozene pare u pozoriste ulozile u Palic, taj isti Palic bi zaradio za novo pozoriste. Buduci hram kulture nece moci ni sam sebe da izdrzava.
xx Odgovori
Ispravna, samo ima malo fekalija...
Subotičanin Odgovori
Čekamo godinama da se voda poboljša, strpećemo se još jedno 5 godina, pa onda ponovo leti na Palić. Kome je potrebno tuđe more, kad imamo naše? :)
forest gamp Odgovori
Naravno da DA- samo neko da potvrdi posto tajkuni poseduju Palic ... a i dosta novaca je ulozeno
koji se treba vratiti.
Milan024 Odgovori
Lipsi magarce do zelene trave !!!
Safet Odgovori
Da se kupam u jezeru gde izlaze fekalije osld suboticana? Neka hvala kupaj te se vi
bona fide Odgovori
Gde je taj cuveni Gabric direktor. Taj nam je pricao bajke, mi ga dobro placali i nikom nista.
bona fide Odgovori
@paki< Nisi ni svestan koliko se ulozilo u Palic pa nista.
xx Odgovori
@Subotičanin
Da li ti je tu bajku mozda pricao Vucic za laku noc?
AS&TRADE-Mali Bajmok Odgovori
Imali smo mi alternativu za taj famozni već prežaljeni Palić !-Grad više voli da ulaže u groblja u urbanim delovima grada,polako će pola grada biti groblje.Šta fali tom groblju van grada, podržavam ideju da groblje(a) bude izvan centra grada (Dudova šuma, pa i bajsko) .Kupalište As&Trade-Otkupljeno zemljište da bi se posle preprodalo gradu.U ovom slučaju ima elemenata za pokretanje istrage o malverzaciji gradskim novcima,kao i odlukom da se otkupljuje Dom Vojske ...
Swampy Odgovori
Juče prošetao do Ženskog štranda, bacio pogled preko ograde: voda zelenija nego ikad, po površini ostrva algi. I sad će neke Žike i Vjeke da mi pričaju priču. Ma Z-D-R-A-V-O!
lakumity Odgovori
Da su ovi lokalni moćnici tako ažurni oko Palića kao kada se otimaju o platnu listu, možda bi bilo većih pozitivnih efekata.
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Još u maju o.g. kada je, sada već bivši gradonačelnik, na osnovu isključivog uvida očiju sokolovih zaključio da je voda (samo zato što je braonkaste boje) sve zdravija i čistija, bilo je očigledno (što sam, između ostalog i naveo u komentaru), da "čim prođe trenutni kijamet, eto nam pred svečano otvaranje ovogodišnje turističke sezone ponovo - green, green, lake water!" Zapravo, da je SAMO zelena još i nekako. S obzirom šta, a možda uskoro i ko "pliva" u njoj, pre bi se reklo - nikako!

Baš kao što, a to je i očigledno na terenu, nikako "ne pije vodu" tada dato objašnjenje od strane Mišela Romana da Dafnije iliti vodene bubice, "konzumiraju alge čime se voda dodatno bistri i popravlja eko sistem". Ili je bubama prd'ulo u glavu, pa se rešile na obustavu rada. Uostalom ne i jedine, s obzirom na, sada verovatno smanjenu populaciju smuđa i bandara poznatih kao vrsta ribe koja traži čistiju vodu i veći procenat kiseonika, a zatečena (zelena voda), nije ni čista, ni pogodna za disanje, naravno na škrge. Pretpostavljam da će se Jožef Hužvar, predsednik radne grupe za unapređenje stanja jezera Palić oglasiti i ovom prilikom, ali sa dijametralno suprotnim objašnjenjem od prethodnog. Neka nova ORA-Palić ili ne, pitanje je sad?
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Nasuprot umišljenosti, subotičani su toliko pasivni, indiferentni, lenji...da od preko 17.000 pregleda, tek desetak njih je našlo za shodno da ostavi kakav-takav pisani trag. Za razliku od istog, isključivo olako lajkovanje nije izražavanje autentičnog stava. Pre će biti nemo (virtuelno) klimanje ili odmahivanje glavom, primereno kakvom živinčetu (kako li inače?), nego li svesnoj i koliko-toliko obrazovanoj, pismenoj osobi. Ali, eto, svakom po zasluzi, pa i jezero u zatečenom stanju. I ne samo ono.
Član51618 Odgovori
Najbitnija stvar koja treba da se odradi ,da bi se popravila voda u jezeru jeste mreža kanalizacije po vikend naselju.Septičke jame su glavni zagađivači.Podzemna voda je na oko 1 metar dubine,što znači da su septičke jame u direktnoj vezi sa jezerskom vodom.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.