• Pregleda: 11067

Prioritet sprečiti dalje zagađenje Palićkog jezera

U okviru debatnog programa 23. Festivala evropskog filma Palić u Maloj gostioni je, u organizaciji Arhus centra, održana panel diskusija na temu „Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog jezera“, na kojoj su razmatrani izazovi i preporučene mere za sanaciju jezera.
Prioritet sprečiti dalje zagađenje Palićkog jezera

Specifičan jonski sastav vode i mulja omogućio je da Palićko jezero dobije status poznatog banjskog lečilišta u 18. veku. Ipak, uporedo sa razvojem banjskog turizma ljudski nemar je doveo do ukidanja pretpostavke za njegov dalji razvoj. Spajanjem sa Ludaškim jezerom i ulivanjem otpadnih voda, jezerska voda postaje slatka, a razvoj industrije posebno 70-tih godina prošlog veka, uticao je na povećanje broja zagađivača što je uslovilo masovne pomore živog sveta u jezeru. Iako je tih godina velikom sanacijom jezero popuno isušeno, rezultat u poboljšanju kvaliteta vode nije trajalo ni desetak godina.

- Velika sanacija izvedena sedamdesetih je bila dobra ideja, međutim izvedena je polovično, pa nije dala očekivan rezultat. Došlo je do cvetanja fitoplanktona i velike količine organske materije, a nikada se nije prestalo sa zagađenjem jezera. Iako je gradski prečistač rekonstruisan 2009. godine, jedan od najsavremenijih kod nas i dobro radi, problem je što postoje drugi izvori zagađenja. Poljoprivreda je jedan od značajnih izvora zagađenja, jer zaštitne zone oko jezera nikada nisu napravljene. Od četvrtog sektora koji je predviđen za turizam napravljen je jedan veliki betonirani bazen, što priroda ne može da podnese, potrebno je da postoje ekološki uslovi koji omogućavaju prirodno prečišćavanje vode-ukazao je na uzroke današnjeg stanja u kome se nalazi Palićko jezero, biolog Žika Reh iz Sekreatarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Grada Subotice.

Iako su prečistač i bespovratna sredstva u visini od oko 6,5 miliona evra, koje je prošle godine u okviru sporazuma o finansiranju projekta „Zaštita biodiverziteta Palić i Ludaš“ obezbedila nemačka KfW banka jezera, ključne pretpostavke za uspešnu sanaciju, učesnici skupa su naglasili da je najvažnije sprečiti dalje zagađenje.

- Moramo dodatno povećati efikasnost rada prečistača, izgraditi kanalizacionu mrežu u naselju Palić i spojiti je sa prečistačačem, a takođe i formirati zaštitni pojas oko Palićkog i Ludaškog jezera. Glavni cilj je da vratimo dva jezera u život, a jednostavan pokazatelj je prozirnost vode. Sada je prozirnost vode oko 15 cm, a kada ove mere sprovedemo očekujemo da će biti minimum jedan metar-kaže hidrolog Mišel Roman, savetnik u preduzeću „Park Palić“ i naglašava-Očekujemo da će se u Palićkom jezeru to postići u naredne četiri godine, dok će oporavak jezera Ludaš ići sporije. Naš najznačajniji pokazatelj da se menja stanje je što je od 2009. godine, koncentracija fosfora smanjena za 90 odsto.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
angelina Odgovori
ja tu vidim samo pranje para, ako stvarno hocete nesto da uradite sa jezerom za pocetak izvadite onu bombu sto je pala 99 god...pa tek onda o mulju i muljavini....
Dado Odgovori
A beskućnici....?
city woman Odgovori
U Beogradu u reci su nedavno primetili bombu prijavili i odmah su je izvadili, ovde znaju za nju od 1999 pa je jos uvek u Palicu.
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Kakav neko mora biti duduk, pa da mu i bez N-tog broja (valjda deeebelo plaćenih) elaborata, panel diskusija, Master planova... ne sine u tintari da su bez zagađenja uopšte, a potom zaustavljanja daljnje tendencije u tom pravcu, sva nastojanja da se jezero jednoga dana zaista cakli k'o biser (a voda, naravno, pogodna za kupanje!) zaludan, Sizifov posao!?

A, opet, ako je po analizama Zavoda za javno zdravlje (koje su i jedini relevantni pokazatelj kvaliteta), odnosno iz njih proisteklog upozorenja da su "fitoplanktoni koji se pojavljuju u formi cijanofita, tj. prirodnih otrova, i u malim količinama izrazito toksični, i imaju efekat tumorske promocije i kancerogeneze", onda je očigledno da je kupanje na vlastitu odgovornost.

Svi ostali subjektivni utisci bilo od strane nesuđenih kupača ili, pak, od eks gradonačelnika g. Maglaija, koji je nedavno na osnovu isključivo vlastitog okomera "znalački" zaključio da je voda u jezeru sve zdravija (u međuvremenu je umesto braon boje ponovo poprimila svoju zelenu varijantu), samo pusta želja bez realnih osnova. I da će, nažalost, još puno prljave...pardon, čiste vode uteći u jezero pre nego što na "onoj" tabli na Štrandu bude pisalo - voda je preporučljiva za kupanje!
DOVIDJENJA PRIJATNO Odgovori
U naredne cetiri godine kaze covek vidljivost jezera ce se povecati.E, kad se poveca vidljivost onda okrugli sto pa jos desetak godina i tako u nedogled.Gde su pare oko precistaca i ko je odgovoran sto nema jezera.Prvo to resiti.Nisu duhovi.Sve ima svoje ime.Ko je bio nesposoban a primio se posla.KO? Nije to mala stvar.Ljudi su napravili jako lepe objekte oko jezera da rade i napreduju kad ono ...nema jezera.Bagra.O bombi da ne pricamo.Niko je i ne spominje a ona tamo.Igraju se corave bake ali ima tu i drugih igara koje nisu dozvoljene.
Safet Odgovori
Mogli bih ste malo da idete vi da cistite oko palica a ne samo da pricate o tome i da polemisete vrsite neke seminare naucne radove itd. U dela se dajte foliranti jedni
Anamarija Odgovori
Ma samo kad vam sedamdesetih nisu uradili dobro posao, a sve posle toga sto ste vi radili je bilo perfektno!
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
@ Safet

Voljan li si da i sam učestvuješ u kakvoj o-ruk radnoj akciji na uređenju jezerskog okoliša ili si i ti, kao i brojni virtuelni "udarnici" samo rad da isključivo polemišeš što drugima spočitavaš? A kao takav ništa drugo do još jedan u nizu foliranata. U suprotnom, prvi si u stroju brigade, moja malekost druga i, nažalost - niko više!? Niti je čuditi se: sve sam gotovan do gotovana!
drapo Odgovori
@Alisa u Zemlji čuda
Svaka časta na iscrpnim informacijama i komentaru !!!
@safet
nemoj više da se javljaš, tvoji komentari su glupi a uz to si i polupismen ...to su ti već mnogi rekli puno puta ali ti si uporan ...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.