Komentara: 4
Pregleda: 6117

Kraj automatskog stečaja

06.08.2012. u 17:25h
Izvor: RTV Yueco
U preduzećima čiji su računi u blokadi duže od godinu dana više neće biti pokretan postupak automatskog stečaja. Ovo proizilazi iz odluke Ustavnog suda, po kojoj su sve odredbe zakona koje regulišu pokretanje stečaja zbog blokade računa – neustavne. Tako je i Narodna banka Srbije obustavila dalje obaveštavanje privrednih sudova o blokiranim računima firmi, a oni obustavili pokretanje prethodnih stečajnih postupaka koji su značili ili pokretanje klasičnog stečaja ili automatsko brisanje iz registra. Ustavni sud je takođe odacio i zahtev da se ponište svi dosadašnji postupci.
Kraj automatskog stečaja

Automatski stečaj uveden je kao pojam 2010. godine u Zakon o stečaju kako bi se u domaćoj privredi razmrsili dužničko-poverilački odnosi, a dve godine kasnije ustavni sud proglasio je nekoliko odredbi tog Zakona, a koje se odnose upravo na automatski stečaj – neustavnim. Prema rečima Ilone Stajić iz subotičkog privrednog suda, to znači da Narodna banka od 1. avgusta više neće dostavljati Privrednim sudovima podatke o tome koja preduzeća imaju račune u neprekidnoj blokadi dužoj od godinu dana, što znači da više od godinu imaju dugovanja prema poveriocima koji su im i blokirali račun.

Sudovi na osnovu toga više neće pokretati prethodne stečajne postupke koji su značili u najvećoj meri brisanje preduzeća iz registra, a u manjoj meri reorganizaciju preduzeće kroz stečaj, odnosno namirenje potraživanja poverilaca kroz bankrot preduzeća.

Za dve i po godine ovog postupka, u Privrednom sudu je oglašeno 1.187 predmeta za automatski stečaj. U toku prve godine predmet postupka je bilo 480 preduzeća čiji su računi bili u blokadi duže od tri godine. Godinu dana kasnije predmet su bila preduzeća sa računom u blokadi dužoj od dve godine, a takvih je bilo 446, da bi u ovoj godini predmet postupka bila preduzeća čiji je račun u blokadi bio godinu dana, a do kraja juna Privredni sud je imao 261 ovakav predmet.

Od 926 preduzeća iz 2010. i 2011. godine, procesuriano je tek njih 10%, što znači da su poverioci i pokrenuli stečajni postupak kako bi namirili svoja potraživanja, dok u 90% slučajeva poverioci nisu bili zainteresovani za pokretanje stečaja, odnosno u roku od 60 dana nisu uplatili troškove pokretanja stečaja, tako da su preduzeća išla u automatski stečaj, brisana iz registra. Sva unovčena imovina, posle namirenja troškova, išla je državi Srbiji, što je i ocenjeno kao neustavno.

Odluka Ustavnog suda stupila je na snagu 25. jula, objavom u "Službenom glasiniku", tako da ne važi za preduzeća koja su status blokade ispunila pre ovog datuma. Po poslednjem izveštaju Narodne banke, koji se odnosio na period do 30. juna, iz Subotice je za pokretanje automatskog stečaja ispunilo uslove 104 preduzeća.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 6117
Povezane teme

Sud Subotica

stečaj

automatski stečaj

stečaj u subotici

ilona stajić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.