• Pregleda: 11738

Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2016"

Fondacija Tijana Jurić organizovaće u sredu, 5. oktobra u Subotici prvu stručnu Konferenciju o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2016", u okviru koje će predstavnici državnih institucija, i domaćih i stranih organizacija govoriti o bezbednosti dece na ulici, u školi i na internetu.
Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2016"

Prva konferencija okupiće predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Međunarodne organizacije Child Focus (Belgija), Smile of the child (Grčka), Centra za nestalu i zlostavljanu decu (Hrvatska), Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, UNICEF-a (Srbija), Kancelarije za mlade grada Subotice, Fondacije Marija Jovanović DETE, advokatsku kancelariju Maje Atanasković.

Predavači će tokom celodnevnog događaja govoriti o tome kako se traga za nestalom decom u Srbji i Evropi, šta učiniti kada dete nestane, kako pedofili vrebaju žrtve, ko su trgovci decom i kako ih prepoznati, kako se primenuje Tijanin zakon, šta je doneo Marijin zakon, zašto je srpski registar pedofila prazan, i o ostalim aktuelnim temama koje se tiču bezbednosti dece i nasilja nad maloletnicima.

- Namera je da ovom konferencijom svake godine na istom mestu okupimo stručna lica, da predstavimo nove mehanizme u zaštiti dece od nasilnika, razmenimo iskustva sa službama i organizacijama iz Evrope i regiona, i pošaljemo javnosti jedinstvenu poruku o trenutnom stanju bezbednosti dece u Srbiji. Smatramo da se o nekim temama nedovoljno govori, naročito kada je reč o preventivnom segmentu. Krajnji cilj je da utvrdimo da li je bezbednost dece zadovoljavajuće, da razmotrimo primere dobre prakse iz zemalja u regionu i da ono što je dobro počnemo da primenjujemo i kod nas, istakla je Bojana Latinović, direktor konferencije "Bezbednost i odgovornost 2016".

Za ovu konferenciju poslednjih mesec dana naročito je vladalo interesovanje stručne javnosti. Pojedine organizacije su i same izrazile želju da se uključe kao predavači, dok će dosta stručnjaka i predstavnika institucija biti i u publici.

- Izuzetno sam zadovoljan činjenicom da smo već prvom konferencijom okupili izuzetne predavače. Kao mlada fondacija koja postoji godinu i po dana, uspeli smo da izgradimo partnere i dobijemo jake saveznike u misiji koju imamo. Potvrda tome je učešće najreprezentativnijih evropskih organizacija za potragu dece iz Belgije, Grčke i Hrvatske. Jednako se radujemo i učešću naših domaćih institucija koje će takođe dati odgovore na brojna važna pitanja, rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić.

Među domaćim učesnicima biće i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima čiji će predstavnik Mirko Vreća održati prezentaciju "Karakteristike trgovine ljudima u Republici Srbiji".

- Zabrinjava podatak da su u 2015. godini među identifikovanim žrtvama trgovine ljudima čak 60 odsto deca. Deca su najčešće predmet seksualne eksploatacije i prosjačenja, ali su zabeleženi i slučajevi trgovine decom radi usvojenja, prinude na brak i korišćenja u pornografske svrhe, istakao je Mirko Vreća, najavljujući svoje predavanje.

Konferencija će biti održana 5. oktobra u periodu od 10 do 18 časova u kongresnoj sali hotela Patria u Subotici. Ulaz je slobodan, a zainteresovani se mogu prijaviti slanjem e-maila na adresu .

Agendu sa svim učesnicima i predavanjima možete pogledati na ovom linku.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Pajo Odgovori
Dali se i dan danas kupuju devojcice za barakove kod romske populacije ako da onda molim da neko u skolama odrzi informisanje dece o tome! Dali se Ovo odnosi i na bezbednost u saobracaju mislim na okolinu skola?
wiena Odgovori
Obezbedite decu da budu sigurna u svom domu,da imaju sta da jedu i da ih roditelji ne mlate svaki dan,pa onda sredjujte napolju...socijalno ne radi nista godinama!!!!!!
žužana Odgovori
Deca nam neće biti bezbednija, bez obzira na obećavanja nadležnih.

Dečaka su posekli po glavi i uvetu, povredio je nogu, devojčica je jedva izbegla silovanje, mladić uboden tri puta u stomak... Ovo su mediji saopštili. Koliko je zataškanih slučajeva?

Mislite li da će bilo koji zakon zaustaviti najezdu migranata psihopata, koji u ime svoje vere čine zlodela?

Da se žele zaštiti najmlađi nemojte puštati silovatelje i ubice iz zatvora, ne puštajte ilegalne i ostale migrante da slobodno šetaju i putuju zemljom.
Ne čekajte da se nešto desi pa da nastupite.
Poštujte Zakon i sledite ga.
Dujo Odgovori
Apsolutni krivac za nebezbednost dece je gradonačelnik ,ovaj i njegovi predhodnici .Dokle god gradjani nebudu birali direktno slobodnom voljom prvog čoveka grada ,ovako će biti. Partije (koje su ustvari postale rak rana drustva i organizacije za sticanje bogatstva pojedinaca na štetu naroda´).Nažalost onaj ko treba da zaštite gradjane,mislim na pravosudne organe , ili su nesposobni??? ili ili ili ...
maslacak Odgovori
roditelj je taj cija je duznost na prvom mestu koji treba da vode brigu o deci sa kim se druze,da ih vode i sacekuju posle skole barem do 12.god zivota kao u EU,treba da nadziru na fejs book sa kim se deca dopisuju,treba da vode racuna gde im deca idu po kaficima tj.kafanama, izlaze provokativno obucena,treba da kontrolisu sta deca rade u kasne sate nocu!?treba da ogranice dzeparac kako nebi umesto uzine kupovali pice i drogu... znaci roditelj je prva i naj vaznija linija odbrane zastite svog deteta. Ako roditelj ocekuje da skola i drustvo vode vise brige o njegovom detetu onda je to za zaljenje jer nije sposoban kao roditej da vodi brigu o 1 detetu a ocekuje da svi ostali to obave umesto komotnih nesaavesnih roditelja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.