• Pregleda: 13294

Kako poboljšati bezbednost dece u Srbiji

U organizaciji Fondacije "Tijana Jurić", u hotelu "Patria", održana je prva stručna konferencija o bezbednosti dece pod nazivom "Bezbednost i odgovornost 2016".
Kako poboljšati bezbednost dece u Srbiji

Konferencija je okupila stručnjake državnih institucija i nevladinih organizacija iz zemlje, ali i Hrvatske, Grčke i Belgije koji su govorili o najvećim pretnjama za bezbednost dece na ulici i internetu.

- Bavimo se temama koje dotiču onlajn predatore, pedofile i trgovce ljudima i decom. Deca su zaista danas ugrožena, na meti trgovaca decom i izuzetno su na meti pedofila jer su porastom informacionih tehnologija i njihovim razvojem pedofili dobili veći prostor da manipulišu decom. Predavači su nam predstavili i nove mehanizme kako se to radi u Evropi i regionu, koje Srbija može da usvoji za veću bezbednost dece - kaže Bojana Latinović iz Fondacije „Tijana Jurić“.

Od ukupnog broja žrtava trgovine ljudima prošle godine, 60 odsto su činila maloletna lica, što je za deset odsto više u odnosu na prethodne godine. 

- Dominira seksualna eksploatacija, pa su najčešće žrtve devojčice. Pored seksualne ekspolatacije, dece se eksplatišu kroz prinudu na prošnju i prinudu na vršenje krivičnih dela. Poznati su nam i slučajevi ilegalnog usvojenja, gde su deca niskog kalendarskog uzrasta žrtve - upozorava direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima u Srbiji, Sanja Kljajić.

Učesnici konferencije su se složili da se u većini zemalja u regionu beleži i porast seksualnog zlostavljanja dece putem interneta i njihovo iskorišćavanje sa ciljem prodaje takvog materijala.

- U 2012. godine je u Hrvatskoj bilo zabeleženo 12 slučajeva, a 2015. godine 116 slučajeva vršnjačkog zlostavljanja i zlostavljanja od strane pedofila na internetu, jer su deca više na internetu ne samo u svojim domovima, nego i preko tableta i mobilnih telefona pa tako „nose“ svoje zlostavljače u džepu -  kaže Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu iz Hrvatske i dodaje - Prevencija je uvek bolja nego lek. Dete mora imati kvalitetan odnos sa roditeljeljima i da im poverava, jer će oni znati kome da se obrate u takvoj siutuaciji. Krucijalan je kvalitetan odnos odrasle osobe sa detetom. Prevencija je ključ, u Hrvatskoj pokušavamo da informatika bude obavezna od prvog razreda osnovne škole, da se uči o sigurnosti i bontonu na internetu, a od 2014. godine imamo i Centar za sigurniji internet, gde su se u zaštitu dece uključile i medijske osobe.

- Budući da današnja deca mnogo ranije postaju informatički pismena, moramo da shvatimo da ne postoji dete koje možda neće biti izloženo ili nije izloženo predatorima koji ih vrebaju na internetu, smatra Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, ravnopravnost polova i demografiju, Predrag Vuletić je istakao da neophodna čvršća saradnja između javnog sektora i nevladih organizacija radi efikasnije borbe protiv zlostavljača.

- Pokazao je otac Tijane Jurić, gospodin Igor, koliko ima hrabrosti za sve ovo, odvažio se da pokaže svima i državnim institucijama da je bezbednost dece u školi, na ulici, u kući najvažnija. Kao predstavnik Pokrajinske vlade, tu sam da pokažem kako ćemo u budućnosti sarađivati sa nevladinim sektorom, u cilju sublimacije problema koji mora doći do rešenja u državnim institucijama uz pomoć organizacija. Siguran sam da ćemo do kraja meseca potpisati Sporazum o saradnji sa Fondacijom “Tijana Jurić“ - kaže Predrag Vuletić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
I naravno Dzej ... Odgovori
Da li moze da prodje neka vest bez Dzeja ili Vulinovih strucnjaka tipa ovog Vuletica?
pz Odgovori
Sta ima Ivanisevic da glumi kad stiti migrante njegoce koji posle maltretiraju devojcice. To je njegova bezbednost.
rale Odgovori
roditelji treba da nadziru svoju decu gde su i sta rade narocito nocu po gradu u kasne sate.Drugo skolski policajci treba da su prisutni u svim skolama i osnovnim i srednjim pa do fakulteta. deci nadzirati internet sa kim i o cemu pisu.Sve je to bez kontrole i zato se i desavaju tragedije.
Badža Odgovori
Još jedan skup čiju praktičnu vrednost nećemo ni osetiti. Neka ste se vi sastali, ispredavali, družili, slikali i preko medija nam objavili kako ste vredni bili i kako vam je u interesu bezbednost dece (čast izuzecima kojima možda jeste)... Više bi nam značilo da ste sve to obavili iza zatvorenih vrata i bez svetla reflektora, tada bismo još i mogli da poverujemo u vašu iskrenost i nameru da teoriju pretvorite u delo, a ne samo u još jednu konferenciju...
crnjak Odgovori
"Bavimo se temama koje dotiču onlajn predatore, pedofile i trgovce ljudima i decom" ... mogli bi i sa roditeljima da se pozabavite naročito sa onima koji svojoj deci od 15 godina dozvoljavaju da noću u jedan posle ponoći sama lunjaju praznim seoskim ulicama pa im je posle društvo krivo što im je dete stradalo ! A ova konferencija i potpisivanje ugovora je samo dobra prilika da se tragedija sramno unovči za račun tih nesavesnih roditelja i drugih koji se tu samo konferenišu a deca i dalje prepuštena ulici.
otac Odgovori
crnjak ti nisi normalan bilo koje dete u bilo koje doba dana nesme da bude predmet nasilja,po tvome posle ponoci po drugom posle 9 i sta najbolje da deca nisu van kuce sram te bilo k nju
Daddy Odgovori
Tijanin Zakon je vec spasio bar jedno dete, kako tako negativno neki reagujete cim se Tijanin hrabri otac pojavi u vestima?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.