Komentara: 7
Pregleda: 14323
Foto

Kako poboljšati bezbednost dece u Srbiji

05.10.2016. u 16:51h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Fondacije "Tijana Jurić", u hotelu "Patria", održana je prva stručna konferencija o bezbednosti dece pod nazivom "Bezbednost i odgovornost 2016".
Kako poboljšati bezbednost dece u Srbiji

Konferencija je okupila stručnjake državnih institucija i nevladinih organizacija iz zemlje, ali i Hrvatske, Grčke i Belgije koji su govorili o najvećim pretnjama za bezbednost dece na ulici i internetu.

- Bavimo se temama koje dotiču onlajn predatore, pedofile i trgovce ljudima i decom. Deca su zaista danas ugrožena, na meti trgovaca decom i izuzetno su na meti pedofila jer su porastom informacionih tehnologija i njihovim razvojem pedofili dobili veći prostor da manipulišu decom. Predavači su nam predstavili i nove mehanizme kako se to radi u Evropi i regionu, koje Srbija može da usvoji za veću bezbednost dece - kaže Bojana Latinović iz Fondacije „Tijana Jurić“.

Kako poboljšati bezbednost dece u Srbiji

Od ukupnog broja žrtava trgovine ljudima prošle godine, 60 odsto su činila maloletna lica, što je za deset odsto više u odnosu na prethodne godine. 

- Dominira seksualna eksploatacija, pa su najčešće žrtve devojčice. Pored seksualne ekspolatacije, dece se eksplatišu kroz prinudu na prošnju i prinudu na vršenje krivičnih dela. Poznati su nam i slučajevi ilegalnog usvojenja, gde su deca niskog kalendarskog uzrasta žrtve - upozorava direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima u Srbiji, Sanja Kljajić.

Učesnici konferencije su se složili da se u većini zemalja u regionu beleži i porast seksualnog zlostavljanja dece putem interneta i njihovo iskorišćavanje sa ciljem prodaje takvog materijala.

- U 2012. godine je u Hrvatskoj bilo zabeleženo 12 slučajeva, a 2015. godine 116 slučajeva vršnjačkog zlostavljanja i zlostavljanja od strane pedofila na internetu, jer su deca više na internetu ne samo u svojim domovima, nego i preko tableta i mobilnih telefona pa tako „nose“ svoje zlostavljače u džepu -  kaže Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu iz Hrvatske i dodaje - Prevencija je uvek bolja nego lek. Dete mora imati kvalitetan odnos sa roditeljeljima i da im poverava, jer će oni znati kome da se obrate u takvoj siutuaciji. Krucijalan je kvalitetan odnos odrasle osobe sa detetom. Prevencija je ključ, u Hrvatskoj pokušavamo da informatika bude obavezna od prvog razreda osnovne škole, da se uči o sigurnosti i bontonu na internetu, a od 2014. godine imamo i Centar za sigurniji internet, gde su se u zaštitu dece uključile i medijske osobe.

Kako poboljšati bezbednost dece u Srbiji

- Budući da današnja deca mnogo ranije postaju informatički pismena, moramo da shvatimo da ne postoji dete koje možda neće biti izloženo ili nije izloženo predatorima koji ih vrebaju na internetu, smatra Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, ravnopravnost polova i demografiju, Predrag Vuletić je istakao da neophodna čvršća saradnja između javnog sektora i nevladih organizacija radi efikasnije borbe protiv zlostavljača.

Kako poboljšati bezbednost dece u Srbiji

- Pokazao je otac Tijane Jurić, gospodin Igor, koliko ima hrabrosti za sve ovo, odvažio se da pokaže svima i državnim institucijama da je bezbednost dece u školi, na ulici, u kući najvažnija. Kao predstavnik Pokrajinske vlade, tu sam da pokažem kako ćemo u budućnosti sarađivati sa nevladinim sektorom, u cilju sublimacije problema koji mora doći do rešenja u državnim institucijama uz pomoć organizacija. Siguran sam da ćemo do kraja meseca potpisati Sporazum o saradnji sa Fondacijom “Tijana Jurić“ - kaže Predrag Vuletić.

Izvor: Subotica.com
Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2016" Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2016" Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2016" Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2016" Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2016" Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2016" Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2016" Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2016"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 14323

Povezane vesti

Povezane teme

Nenad Ivanišević

bezbednost dece

igor jurić

fondacija tijana jurić

predrag vuletić

konferencija bezbednost i odgovornost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.