Komentara: 13
Pregleda: 8837

Koliko je zagađeno zemljište na placu subotičke Zorke?

26.01.2016. u 15:27h
Izvor: TV Subotica
Koliko je zagađeno zemljište na placu subotičke Zorke?

Privredna zona za mala i srednja preduzeća u Subotici biće izgrađena na mestu nekadašnje fabrike „Zorka“, nedavno je najavio gradonačelnik Jene Maglai.

Naime, Grad je u procesu kupovine oko 30 hektara zemljišta od firme „Zorkakop“ i to po veoma povoljnim uslovima. Međutim, koliko je zagađeno zemljište na kom grad planira da izgradi novu privrednu zonu, imajući u vidu činjenicu da je „Zorka“ tokom 106 godina rada proizvodila veštačko đubrivo,  herbicide i pesticide, ne poštujući uvek ekološke standarde. Tim povodom razgovarali smo sa Žikom Rehom, sekretarom Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi.

Na parcelama koje Grad kupuje nije bilo direktne industrijske aktivnosti, napominje Žika Reh, i kaže da je analiza zemljišta urađena prošle godine. Rezultati su pokazali da je zagađenje površinskog karaktera , kao i da dublji slojevi nisu zahvaćeni, što će umnogome olakšati sanaciju.

U blizini nekadašnje „Zorke“, od koje je danas ostala samo ruina, nalazi se Vodozahvat 1, kao i gusto naselje. Pitanje o kom se često spekulisalo u javnosti je da je došlo i do zagađenja pijaće vode, ali i podzemnih voda, međutim, Reh kaže da se to nije desilo, jer su u pitanju potpuno drugi vodonosni slojevi.

Sledeći korak koji je ujedno i zakonska obaveza, jeste izrada projekta sanacije i remedijacije zemljišta na Zorci, na koje saglasnost daje resorno ministarstvo. Plan Grada je da se ovo zemljište sanira iz sredstava Evropske unije, kroz zajednički IPA projekat sa mađarskim gradom Kečkemetom, koji ima sličan ekološki problem.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 13
Pregleda: 8837

Povezane vesti

Povezane teme

zorka

fabrika zorka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.