• Pregleda: 6070

Koliko je zagađeno zemljište na placu subotičke Zorke?

Koliko je zagađeno zemljište na placu subotičke Zorke?

Privredna zona za mala i srednja preduzeća u Subotici biće izgrađena na mestu nekadašnje fabrike „Zorka“, nedavno je najavio gradonačelnik Jene Maglai.

Naime, Grad je u procesu kupovine oko 30 hektara zemljišta od firme „Zorkakop“ i to po veoma povoljnim uslovima. Međutim, koliko je zagađeno zemljište na kom grad planira da izgradi novu privrednu zonu, imajući u vidu činjenicu da je „Zorka“ tokom 106 godina rada proizvodila veštačko đubrivo,  herbicide i pesticide, ne poštujući uvek ekološke standarde. Tim povodom razgovarali smo sa Žikom Rehom, sekretarom Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi.

Na parcelama koje Grad kupuje nije bilo direktne industrijske aktivnosti, napominje Žika Reh, i kaže da je analiza zemljišta urađena prošle godine. Rezultati su pokazali da je zagađenje površinskog karaktera , kao i da dublji slojevi nisu zahvaćeni, što će umnogome olakšati sanaciju.

U blizini nekadašnje „Zorke“, od koje je danas ostala samo ruina, nalazi se Vodozahvat 1, kao i gusto naselje. Pitanje o kom se često spekulisalo u javnosti je da je došlo i do zagađenja pijaće vode, ali i podzemnih voda, međutim, Reh kaže da se to nije desilo, jer su u pitanju potpuno drugi vodonosni slojevi.

Sledeći korak koji je ujedno i zakonska obaveza, jeste izrada projekta sanacije i remedijacije zemljišta na Zorci, na koje saglasnost daje resorno ministarstvo. Plan Grada je da se ovo zemljište sanira iz sredstava Evropske unije, kroz zajednički IPA projekat sa mađarskim gradom Kečkemetom, koji ima sličan ekološki problem.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

13
luka Odgovori
to zavisi od toga ko hoce da ga koristi. Ako bude u pitanju neko ko ne poznaje bilbordera i ostale doktore nauka i magistre onda ce biti radioaktivno i opasno po zivot, a ako je njihov jaran i " skolski brat" bice idealno za organsku proizvodnju. Pitam se sto se ne objavi vlasnicka struktura pomenutog zemljista unazad nekoliko godina, bice svima sve jasno.
forest gamp Odgovori
Sta ce se desiti recimo za 30 godina, AKO se dokaze naprimer da su gradjani svesno obmanjivani
godinama tojest trovani sa hemikalijama u vodovodu. Docice neka nova vlast a i sudstvo ce biti
nezavisno i onda ko ce platiti astronomsku odstetu gradjanima ??
boa Odgovori
A da uradite testove pa da utvrdite koliko je zaista zagadjeno zemljiste kod Zorke, pa da spekulacije ostavite sa strane??
Muharem Odgovori
Kako? Tako sto suboticani mnogo vole da vrse veliku nuzdu da se tako izrazim.
roky Odgovori
sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi.Žika Reh ima nameru da prica bajku za decu..ja stanujem pored Zorke( blizu oko 25O m) od 1964 godine vodu ne pijemo vec godinama imam buseni bunar 54 m .. Zasto ne pitaju gradane koji stanuju pored i blizu Zorke ..
Opstina bi trebao da obezbedi besplatnu kontrolu vode gradanima pored bivse Zorke ''
lokalpatriota Odgovori
Dobro vece. Bilo bi lepo i po slovu zakona prvo vratiti vlasnicima Zorku....
city woman Odgovori
Sasvim sigurno da je došlo do zagađenja zemlje i vode kada je na tom mestu 106 godina lagerovano veštačko djubrivo, insekticidi, pesticidi i ostali otrovi na zemlji.
Problem je sto nema mogućnosti da se izvedu pošteno analize ni zemlje ni vode, pa tako ni da se obelodane. Ovako mogu i ja da tvrdim da naravno nije zagađena ni zemlja ni voda. Pa ko poveruje poveruje. Gde su dokazi?
Mirko Odgovori
Zorkakop vlasnička sruktura----[*...*]
Prodali sve što se prodati moglo od iventara i sve u staro gvožđe.Prodali sve cigle ,čak i
kamene kocke iz trotoara.Oko šest kilometara pruge takođe prodali u staro gvožđe i
naravno pragove te iste pruge.Ostao je deo državne pruge koju su počistili gosti sa kosova.
Sad trenutno se na lokaciji bivše Zorke nalaze betonski temelji koje nisu mogli povaditi
i samleti beton pa izvaditi armaturu.Od sveg tog zemljišta nije zagađeno možda svega
nekih 10% od ukupne površine.Sve ostalo jeste i čišćenje će da košta debele pare.
Neko iz gradske uprave je učinio veliku uslugu sadašnjim vlasnicima i skinuo im nevolju
sa vrata tako što je od naših para kupio to zemljište.Za dve tri godine bi ga vlasnici dali
opštini za džabe samo da se oslobode te bede,a verovatno bi ih i porez na to zemljište
debelo koštao.
Šta je tu je ionako se mi ništa nepitamo.
iveriklada Odgovori
Pravo pitanje je zašto analize nisu izvršene PRE kupovine ? zašto je kupljeno nešto a da se ne zna koliki će biti dodatni troškovi ? Možda zato jer je trebalo spasiti prethodne vlasnike dodatnog troška, pa hajde da to prevalimo na Suboticu i njene građane. Jooooj, kako je lepo razbacivati se parama koje niste vi stekli. Pa još ako se pomogne "političkim poslovnim partnerima" - ma niko sretniji.
Joška Odgovori
Gde je bio g.-din Žika Reh 80.-tih i 90.-tih godina , kada je proizvodnja puno puta bila zaustavljena od strane regionalnog inspektora za zaštitu životne sredine , zbog prevelikog zagađenja. Gde je bio kada su organizovani mitinzi i protesti građana ispred gradske kuće DA SE ODMAH ZATVORI ZORKA zbog velikog zagađenja ( sa Kasom na čelu ) ? Svi bivši Zorkaši se još sećaju da zbog nedostatka para nije bilo adekvatnog održavanja i da je fosforna-, sumporna-, sona-, hlorovodonična kiselina curila na sve strane iz cevovoda , rezervoara i uređaja u zapušenu internu kanalizaciju , odnosno u zemlju. Da ne pričam dalje o radioaktivnom brdu gipsa šta je godinama bila isprana od atmosferskih padavina u zemlju itd... ALI SVE TO NIJE VAŽNO , sad treba najzad otkupiti zemlju od vlasnika ko je uložio pare kada se rušila fabrika . A gde su naslednici pravih vlasnika porodice KLOTILD ?
Suboticanin Odgovori
Na kraju ce se ispostaviti da je teritorija bivse Zorke pogodna za sanatorij, vazdusnu banju itd. Koga vi to lazete. Zorka je na godisnjem nivou proizvodila oko 250.000 tona vestaka. Sirovine i nuzproizvodi -otpad- se cesto lagerovao na otvorenom prostoru. Kisa i sneg su te sirovine rastvorile i dospele duboko u zemlju. Dajte analizu zemljista nezavisnoj laboratoriji van nasih granica.
Salamander Odgovori
Meni ovo liči na duplu korist za nadežne a dupli gubitak za građane pošto se stari vlasnik rešio problema uz "podmazivanje" pa će grad da odradi dekontaminaciju sa poznatom firmom koja jedina radi dekontaminaciju i ispitivanje zemljišta na široj teritoriji uz podršku nekih vlastodržaca koji imaju interesa - teorija zavere ili ne? Doduše malo ćemo i da ogulimo fondove koji se pominju pa će svi da imaju "koristi" a rezultati će se saznati možda kroz jedno 20-30 godina kada bude totalno nebitno.
loki38 Odgovori
Mene samo bih interesao:ko je bio zadnji vlasnik prostora ZORKE ,od koga je grad otkupio svoje zemljiste ????????????????
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.