• Pregleda: 7682

Grad kupuje "Zorku" - niče nova privredna zona

Subotička lokalna samouprava, prema odluci Gradskog veća, otkupiće zemljište nekadašnje hemijske industrije “Zorka” gde planira formiranje poslovne zone namenjenje razvoju malog i srednjeg preduzetništva i privrede. Lokalna samouprava će za ovu lokaciju ove godine platiti dva, a sledeće 19 miliona dinara. Sanacija zagađenog zemljišta planira se iz evropskih fondova.
Grad kupuje "Zorku" - niče nova privredna zona

Ovo zemljište površine preko 22 hektara grad će kupiti od preduzeća “Zorka kop” po ceni od oko 51 milion dinara, s tim da će od te sume “Zorka kop” namiriti skoro 30 miliona dinara na ime poreza i naknada. To znači da će grad za zemljište platiti oko 22 miliona dinara.  Planira se da ovde nikne tehnološki park za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, gde će privatnim preduzetnicima zemljište biti ponuđeno pod identičnim uslovima pod kojima će ga grad i kupiti.

Razvoj ove nove zone biće definisan i kroz buduću Strategiju razvoja sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Subotici.

S obzirom da se radi o zemljištu na kojem je oko 100 godina radila hemijska industrija “Zorka”, lokalna samouprava planira da se sa mađarskim Kečkemetom konkuriše kod evropskih fondova za sanaciju ovog zemljišta u Subotici i nekadašnje ruske kasarne u Kečkemetu, čije je zemljište takođe zagađeno.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

14
robertos Odgovori
Koliko se sećam tamo je bila privredna zona...samo su je srušili jer je bilo lakše uvoziti mineralno đubrivo.
Max Odgovori
koga vi lazete??? pa samo je generator za Suboticu sto je bio prodat i polja gipsa koja ste prodali vrednije od 50 miliona. neko se ovde gadno omastio brkove a znaju svi i ko. da li bar gospodin Pastor moze da spreci Maglaija da dovrsi ovu kradju????
Lex Télor Odgovori
Djindjiceva bivsa zena sa ovima iz demokratske stranke su kupili to od drzave pa sad drzava kupuje od njih i tako to ide u krug. Kako se prica u gradu samo od prdavanja sirivig materijala iz zorke su 5puta zaradili kupovnu cenu. To se tako radi.... ko vas[*...*] suboticani kad sve to dozvoljavate.
rob Odgovori
Kome bacate pesak u oci, svi znamo kako se radilo i proizvodilo a sad nas obasipate nekim ciframa da nas napravite jos vecom bedom i budalama. Dobije otkaz 3000 ljudi, pa posle se hvalite kako ste zaposlili 300!
dinGospo Odgovori
Ni jedan od Vasih komentara ne smatram normalnom komunikacijom. Umesto da posmatrate da se otvaraju nova radna mesta i sanse za zaposlenje, Vi mlatite praznu slamu bacajuci blato na sve pokusaje da se grad unapredi.
Lala Odgovori
Grad samo kupuje a para nema kako to???
Udarnik Odgovori
Zaista su mi cudni ljudi koji jos nisu shvatili da je komunizam mrtav i da sad dominira drugaciji koncept privređivanja u tehnološkom i organizacionom smislu.Vremena su se promenila gospodo.Živimo u vremenu surovog kapitalizma.
Natasa Odgovori
Neka daju zemljiste besplatno na 10 godina lokalnim preduzetnicima, kao sto su uradili i stranim firmama u Malom Bajmoku... Mislim, kad vec prave novu privrednu zonu, ne?
istina Odgovori
Od koga?
Vesko Odgovori
Sve sto je dotrajalo i poruseno ili naruseno, nasa vlast kupuje i slavi to kao neki veliki uspeh.
earthworker Odgovori
zvrlji vam 100 godina prazna ona privredno tehnoloska park druga kasarna gde je mladi guslov bio uhlebljen a vi otkupljuete jos smetlista od sumnjivih predhodnih vlasnika. ovu sadasnju vlast kad spadnu dole sve na salas na lecenje!
Zorkas Odgovori
Sama ova vest je krajnji bezobrazluk, podmetanje i obmanjivanje gradjana.Osnovno je da onaj ko objavi vest ,objavi je potpunu. GRAD KUPUJE ok.,A OD KOGA?neznate ,necete ili nesmete da objavite?
Mirko Odgovori
Zorka je prodata Viktorija grupi,a ova je to preprodala gospodinu Čakanju i bivšem ministru Duliću pa su njih dvojica vlasnici pola pola firme koju su osnovali i nazvali Zorka Kop.Sad opština od njih dvojice kupuje tu parcelu.Šta se dešava.Opština u stvari njih spašava jel bi oni uskoro celu parcelu morali dati za porez koji nisu plaćali do sada.Takođe ih opština spašava jel dotična gospoda bi grdne pare morali uložiti za sanaciju zemljišta.Naravno da je ovo nameštaljka ko zna koja po redu sa lokalnim tajkunima,a na štetu opštine to jest na štetu svih nas.Dva evra po kvadratnom metru je jeftino,ali ako uzmete u obzir koliko treba za sanaciju zemljišta to će da izađe i na desetine evra po kvadratnom metru.Ipak lokalni političari nejedu za đž u Bosu, plaćamo to mi al DEBELO.
panda Odgovori
Mirko, ajd ne lupaj, nek ti se ne prividjaju svugde Cakanj i Dulic
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.