Komentara: 17
Pregleda: 9846

Subotica - grad propalih preduzeća

16.08.2011. u 15:07h
Izvor: RTV City
Subotica - grad propalih preduzeća

Prema pisanju “Politike” Subotica je postala grad propalih preduzeća. Od nekada industrijskog giganta Subotica je postala grad gde radi još samo nekolicina fabrika sa znatno manjim brojem zaposlenih a nestale su čitave industrijske grane.

Hemijska industrija u Subotici više ne postoji jer je „Zorka” sravnjena sa zemljom a “Viktorija grupa” je kupila firmu u stečaju i tu pravi industrijski i logistički park. „Azotara” je u blokadi više od godinu dana a privatna firma „Azohem” koja je kupila „Azotaru” takođe je u blokadi.

Opstanak mašinske industrije u Subotici sada zavisi od „Tatravagonke” iz Slovačke, koja je od ovog aprila postala vlasnik fabrike šinskih vozila „Bratstvo” posle potpune propasti i štrajka glađu zaposlenih. Na poslu je zadržano 237 radnika, dok je socijalni program prihvatilo njih 120.

Fabrika elektromotora „Sever”, koja je nekada zapošljavala čak šest hiljada radnika, šest godina nakon što ju je kupio austrijski „A-tek”, ima dvadeset puta manje radnika a pod imenom „ATB Sever” posluje tek mali deo fabrike. Firma „A-tek” nedavno je proglasila bankrot i pod istragom je austrijskih vlasti.

Poslednji udarac subotičkoj privredi je propast žitomlinske kuće „Fidelinka”. Kompanija, koja je predstavljala simbol uspešnosti i kvaliteta, potpuno je finansijski devastirana a njena imovine je u rukama banaka koje su za hipoteku davale milionske kredite. Nikada se nije saznalo ko se zaista krije iza imena firmi koje su 2005. godine kupile većinski paket „Fidelinkinih” akcija. Rezultat ovakvo “poslovanja” je da trenutno posao traži više od 11.000 Subotičana.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 9846

Povezana vest

Povezane teme

fidelinka stečaj

fabrika bratstvo

investicije u Suboticu

Grad Subotica

Investiranje u Suboticu

privatizacije u Subotici

atb sever

pekara fidelinka stečaj

privatizacija atb server

azotara

azohem

tatravagonka

zorka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.