Komentara: 28
Pregleda: 11546

"Katastar" u štrajku do ispunjenja zahteva

04.01.2019. u 09:41h
Izvor: Subotica.com
Zaposleni u Službi za katastar nepokretnosti Subotica su u štrajku. U toku je potpuna obustava rada, štrajkači traže usklađivanje primanja zaposlenih sa odlukama Vlade o povećanju osnovica za zarade u javnom sektoru.
"Katastar" u štrajku do ispunjenja zahteva

Od 24. decembra u štajku je nešto više od 100 službi za katastar nepokretnosti, a najveći procenat službi štajkuje baš na prostoru Vojvodine. Nakon odluke direktora Republičkog geodetskog zavoda da sve službe u kojima se za štrajk  izjasni više od polovine zaposlenih isključi sa centralnog servera, odnosno celektronske pisarnice, štrajk se sprovodi kroz potpunu obustavu rada, što kako tvrde štajkači,  nije bila njihova odluka.

- U svom uputstvu o sprovođenju štajka dali smo jedan sasvim drugačiji okvir, ali odluka poslodavca je bila takva te smo mi ovih dana pokrenuli zahtev Republičkoj inspekciji za rad da izvrši nadzor i da utvrdi da li su odluke poslodavca donete  nakon štajka zakonite - ističe Nebojša Pejčinović iz sindikata Nezavisnost u RGZ-u i objašnjava da je njihov zahtev da budu izjednačeni sa ostalima u javnom sektoru kada je u pitanju osnovica zarade. - Odluka o povećanju osnovice od pet odsto za 2018. godinu za zaposlene u Republičkom geodetskom zavodu je praktično ostala nevidljiva, odnosno za jedan broj zaposlenih to je značilo i umanjenje primanja koja su imali do tada. Ista situacija će se desiti i sa povećanjem od 7 odsto, koje je predviđeno u 2019. godini.

"Katastar" u štrajku do ispunjenja zahteva

- Razlog zbog čega je to tako jesu primanja u Republičkom geodetskom zavodu, koja se sastoje od osnovne plate i nekog dodatka. Poslodavac je samoinicijativno doneo odluku da se za nivo povećanja osnovice umanjuje dodatak, koji je za Geodetski zavod definisan Sporazumom iz 2015. godine, čiji je potpisnik Vlada Srbije.

Drugi zahtev odnosi se na  obezbeđivanje sredstava u budžetu za normalno funkcionisanje Zavoda, posebno što je, kako navode u sindikatu, raspisan  konkurs za popunu 550 radnih mesta, a da u budžetu nisu planirana sredstva za plate novozaposlenih. Zbog, kako tvrde, velikog broja nezakonitih odluka koje su donete u toku štajka od strane direktora Republičkog geodetskog zavoda, a koje se odnose na organizatore i učesnike u štajku, štrajkački odbor traži od Vlade Srbije i smenu direktora Zavoda.

Kako je najavljeno, štrajk će potrajati sve do ispunjenja zahteva.

"Katastar" u štrajku do ispunjenja zahteva

Izvor: Subotica.com
Geodetski zavod / katastar nepokretnosti u štrajku Geodetski zavod / katastar nepokretnosti u štrajku Geodetski zavod / katastar nepokretnosti u štrajku Geodetski zavod / katastar nepokretnosti u štrajku Geodetski zavod / katastar nepokretnosti u štrajku Geodetski zavod / katastar nepokretnosti u štrajku Geodetski zavod / katastar nepokretnosti u štrajku Geodetski zavod / katastar nepokretnosti u štrajku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 28
Pregleda: 11546
Povezane teme

katastar nepokretnosti

geodetski zavod

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.