• Pregleda: 4769

Karavan omladinskog preduzetništva krenuo iz Subotice

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica danas je počeo „Karavan omladinskog preduzetništva - Privredni forum mladih 2016”, koji je okupio 20 uspešnih mladih biznismena i brojne đake i studente.
Karavan omladinskog preduzetništva krenuo iz Subotice

Jedinstvenu manifestaciju organizuju Privredna komora Srbije, Regionalna privredna komora Subotica i Privredni forum mladih, u saradnji sa Studentskom konferencijom Univerziteta Srbije, a uz podršku Ministarstva privrede.

- Drago nam je što je ovakava akija pokrenuta u „godini preduzetništva“ i što će biti realizovana putem komorskog sistema. Mi smo još 2008. godine izdali knjigu „Kako započeti sopstveni biznis“ u kojoj smo dali odgovore na moguće prepreke – istakao je Slobodan Vojinović, direktor RPK Subotice. -Sada će biti reči o pravljenju biznis plana, kao i načinu konkurisanja za projekte.

Ideja karavana je da se mladi širom Srbije što bolje informišu i edukuju o mogućnostima osnivanja firmi i pokretanja sopstvenog biznisa. Posle našeg grada, karavan će obići Novi Sad, Kragujevac, Novi Pazar, Niš i, na kraju, Beograd.

- Podaci govore da u našoj zemlji ima 150 hiljada mladih do 24 godine koji su potpuno neaktivni, niti rade, niti su u sistemu obrazovanja. Nijedna zemlja ne može sebi da dozvoli taj luksuz da ne obrati pažnju na takav resurs – dodaje Nermina Ljubović iz Privredne komore Srbije. - Privredna komora i regionalne komore su značajan akter u ovom procesu i mogu dosta da pomognu mladima da pokrenu i vode sopstveni biznis. Nadam se da ćemo se na kraju godine moći pohvaliti brojem firmi koje su osnovali mladi i brojem zaposlenih mladih ljudi.

Iza karavana je stalo resorno ministarstvo, a pomoć mladima neće biti finansijske prirode, već kroz monitoring i edukaciju.

- Svako društvo ima pet odsto stanovništva koje ima kapacitet za inovativnost i prihvatanje rizika, a ko će to biti ako ne mladi – smatra Dušan Korunoski iz Ministarstva privrede. - Naravno, rezultat se neće videti odmah, ali kroz istrajan i dobro organizovan rad, on sigurno neće izostati.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
rt Odgovori
Ojhaaa ozbiljnih li lica , neozbiljnih presipača iz šupljeg u prazno ! Omlidino , šta se čeka ?
student Odgovori
Psi laju karavan-život prolazi.
milanko Odgovori
ajoj, kada vidim ta ocvala politicka lica, koja lete iz stranke u stranku, koja je na vlasti - zao mi je tih mladih i njihove buducnosti. ali, sto kaze pesma - proci ce i njihovo ;)
preduzetnik Odgovori
Vjekoslav i Josipa su bili poznati uspesni preduzetnici. On je štampao majice a ona organizovala venčanja. Velika je steta (po nas) što nisu nastavili sa svojim uspešnim omladinskim preduzetnistvom. Sad su odlučili da nas poduce receptu za uspešan biznis
Oko sokolovo Odgovori
Ništa drugo do zamajavanje. U državi nad kojom se sprovodi ekonomsko ubistvo podsticati preduzetništvo je šuplja priča. Ovde svako ko ima ideju, znanje, sposobnost, talenat i volju za rad propadne jer vlada antisistem. Privatni biznis počeo je 1988. godine. Gde su sada te i druge privatne firme? Sve je propalo što zbog ekonomskog uništenja spolja što zbog otimanja preko bezbroj nameta, zakonitih i nezakonitih.
Kum zorzo Odgovori
Moj decko je golman
preduzetnik Odgovori
Dokle god se organizuju ovakve tribine sa ovakvim" velikim " stručnjacima iz PK ništa nema od preduzetništva i rada, ovi mladi ljudi su silom prilike zalutali na tribinu.
Kada će ovi nesposobnjakovići koji vode PK biti zamenjeni smenjeni ili će doživotno da mlate praznu slamu za ogromne plate i privilegije.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.