• Pregleda: 2547

Kako se hrane subotički srednjoškolci?

Kako se hrane subotički srednjoškolci?

Brza i masna hrana, previše slatkiša i sokova, kao i preskakanje obroka – tako se hrani većina srednjoškolaca, upozoravaju stručnjaci. Zbog toga, kao i svake godine, a povodom Svetskog dana hrane, koji se obeležava 16. oktobra, lekari Zavoda za javno zdravlje, organizovali su seminar o pravilnoj ishrani u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

O ishrani vode računa, koliko mogu, kažu subotički gimnazijalci. Mada, priznaju, u školu najčešće dolaze praznog stomaka, a doručkuju tek na velikom odmoru. Neki obroke donose od kuće, ali uglavnom posežu za sendvičima i pecivima iz obližnjih pekara.

- Što se tiče ishrane gledam da donekle balansiram, jedem emso svaki drugi, eventualno treći dan, a u školi se većinom baziram na sendviče, ako uopšte i nešto jedem. - kaže jedan gimnazijalac, dok njegova školska drugarica kaže da uglavnom trudi da živi zdravo, da od kuće donosi sendvič, eventualno kupi neko pecivo, pojede voće zbog energije, pije dosta vode i izbegava slatkiše i grickalice.

Upravo je preskakanje obroka najčešća  greška u adolelescentnom uzrastu, upozoravaju stručnjaci, kao i konzumiranje „brze“ hrane, ali i veliki unos šećera, jer su sokovi i grickalice često na meniju mladih. Doručak bi trebalo da se pojede najviše dva do tri sata nakon ustajanja, a preporučuju se dve voćne užine između obroka.

- Taj doručak bi trebao da ima i ugljenih hidrata, integralne žitarice ili neko voće. Trebalo bi da ima nekih proteina tipa nekog mlečnog napitka (mleko, jogurt, kiselo mleko, kefir) i nekih proteina kao što su jaje, šunka, humus ili nešto tog tipa. - kaže Karolina Berenji, specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje Subotica

Upravo zbog loših navika u ishrani, lekari svake godine rade sa srednjoškolcima, kako bi ih ne samo posavetovali o zdravim životnim navikama, već i da bi ih naučili određenim veštinama. Ipak, ističu – deca navike u ishrani stiču u porodici.

- Učimo ih da sami sastave svoj jelovnik, šta bi trebalo da pojedu u toku dana, takođe učimo ih da budu vrlo kritični, da znaju analizirati sve to što čuju putem reklama, da znaju šta sadrži praktično sva ta gotova hrana, peciva koja oni najviše unose i šta na taj način praktično unose u svoj organizam, pogotovo što se tiče unošenja ugljenih hidrata kroz slatke napitke koje oni piju - ističe dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZS

Poslednje istraživanje o zdravlju stanovništva iz 2013. godine pokazalo je da svega 60 odsto stanovništva u Vojvodini ima sva tri obroka, dok svako drugo dete ne unosi  voće i povrće. Dominantno se i dalje konzumira beli hleb, kao i masti životinjskog porekla – kod čak 30 odsto stanovništva.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

4
Aleksandar Odgovori
Super je sve ovo ali ste zaboravili više stvari. Da bi se deca zdravo hranila, roditelji treba da imaju pristojna primanja. Trebalo bi da imaju izbor, gde kupiti. Prodavnice zdrave hrane spadaju među skuplje kod nas. Nije dovoljno jednom ili dva puta godišnje reći deci kako bi trebalo da se hrane. Da spomenem i to da je u jednoj osnovnoj školi jedna od "renomiranih" gradskih pekara dobila tender da prodaju deci užinu u okviru škole. Ponuda se sastojala od: razne vrste slatkih i slanih peciva, razne vrste bureka. I tako svaki dan.
...
Ne slazem se u potpunosti sa Vama, zdrava ishrana nije uvek skupa, cola cola je skuplja od vode, burek i razne grickalice i pekare, pice na parce su skuplje od zdravog dorucka koji bi kuci pojeli, jabuka je jeftinija od sladoleda ili drugog deserta koji nije zdrav itd
SU Odgovori
Nažalost hranu prilagođavamo kućnom budžetu, a znamo da gro Subotičana žive na minimalcu koji je duplo manji od prosečne potrošačke korpe. Gde su još troškovi školovanja, odeće, obuće, režije. Ko još može razmišljati o integralnom hlebu, pirinču, šećeru kada je, nikada neću razumeti zašto, skuplji od belog za ciju je proizvodnju potrebno više vremena i sredstava.Poenta je, znali bi mi kako da se hranimo, ali nema para.
robert Odgovori
ja kada sam bio osnovac i srednjoskolac, hit j bi tzv. klosarski sendvic. 100-200g podriguse i cetvrt ili pola hleba i jogurt i tako u krug. ako imas para kupis i kremsi...a mozda ti ostane i za onaj sok u staklenoj ambalazi od litar...nikad jeftinije i nikad opasnije...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.