Komentara: 19
Pregleda: 4455

DSHV predao listu za lokalne izbore

08.05.2024. u 19:51h
Izvor: Subotica.com
Listu pod nazivom „Za pravednu Suboticu! – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Stranka pravde i pomirenja – Tomislav Žigmanov“ za predstojeće lokalne izbore danas je predao Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.
DSHV predao listu za lokalne izbore
Foto: NIU "Hrvatska riječ"

Na izbornoj listi, čiji je nosilac Marin Piuković, je 67 kandidata za odbornike Skupštine grada, koji su većinom iz redova DSHV-a, ali su zastupljeni i predstavnici hrvatskih kulturnih udruženja i ugledni pojedinci, koji se prepoznaju po svojim ostvarenjima u različitim područjima delovanja – od poljoprivrede preko kulture pa do sporta.

- DSHV je zadržao koncept inkluzivne kadrovske platforme dosadašnjih izbornih lista, koje su maksimalno uključive i otvorene,  te široko zahvataju sve pozitivne i konstruktivne pojedince unutar hrvatske zajednice, koje, naravno, ne zaziru od učestvovanja u političkoj artikulaciji naših interesa. Kadrovskoj pluralnosti i bogatstvu, osim rodnih i dobnih razlika, pridonosi teritorijalna pokrivenost kandidata – od Subotice, Palića i Bikova, Čantavirskog puta, Verušića, Žednika, Đurđina, Male Bosne, Mišićeva, Kaponje i Kucure, do Šebešića, Donjeg i Gornjeg Tavankuta i Ljutovu, pri čemu smo posebni akcent stavili na mlade članove naše zajednice – navodi se u saopštenju DSHV-a.

DSHV predao listu za lokalne izboreU osnovi izborne platforme, kako najavljuju, leži nepokolebljiva posvećenost napretku i dobrobiti hrvatske zajednice, koja počiva na dubokom razumevanju potreba i izazova s kojima se Hrvati u Subotici suočavaju. 

- Odani čvrstoj veri u načela demokratije, jednakosti i solidarnosti, naša je misija je da nastavimo da gradimo društvo koje vrednuje raznolikost, promoviše pravednost i obezbeđuje prosperitet svim članovima, pri čemu ćemo poseban akcenat staviti na interese i potrebe pripadnika hrvatske zajednice. Učešćem na izborima, želimo da osiguramo da se glas hrvatske zajednice jasno čuje i da se naša prava učinkovito zastupaju - ističu u DSHV.

Platforma DSHV-a za lokalne izbore 2024. zasniva se na deset tačaka koje obuhvataju skup važnih pitanja, od obrazovanja, kulture i privrede, do komunalne i saobraćajne infrastrukture, zdravstva i socijalne zaštite.

- Jačanje pravne i institucionalne podrške za zaštitu prava pripadnika hrvatske zajednice i aktivno učestvovanje u političkom životu, uz stalno insistiranje na srazmernoj zastupljenosti Hrvata u telima ustanova javne uprave, imperativ je i mera očuvanja naših temeljnih prava i sloboda. Osnivanje Hrvatskog školskog centra sa sedištem u Subotici i dalje je prioritet u području obrazovanja, kao i dostupnost usluga jaslica i vrtića u seoskim naseljima. Obogaćivanje sadržaja kulturnih institucija, uz zapošljavanje novog kvalifikovanog kadra, i dalje će biti naši politički zahtevi u području kulture. Osnivanje Drame na hrvatskom pri subotičkom Narodnom pozorištu na prvom nam je mestu zajedno sa trajnim rešavanjem pitanja prostora za rad Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“. Prioritet je ulaganje u komunalnu i putnu infrastrukturu koja poboljšava kvalitet života, uključujući obnovu i izgradnju novih puteva, asfaltiranje puteva i ulica, jednake uslove rada vrtića i škola, zdravstvenih ustanova i dostupnost i kvaliteta komunalnih usluga, pri čemu ćemo posebnu pažnju posvećivati ruralnim područjima i malim zajednicama gde Hrvata ima u značajnijem broju, s ciljem njihove bolje integracije i pristupa uslugama. Konkretno, nastavićemo se zalagati da gas bude dostupan u svakom naselju, da svi imaju pristup kanalizacionoj mreži i da napokon jedina tri naseljena mesta na teritoriji Grada Subotice – Donji i Gornji Tavankut  i Ljutovo, dobiju javni vodovod

Do sada, za izbore 2. juna potpise su predale tri liste - Srpska napredna strankam Savez vojvođanskih Mađara i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini čija je verifikacija u toku. Još nekoliko lista najavilo je prikupljanje potpisa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 3 dana
Komentara: 19
Pregleda: 4455
Povezane teme

lokalni izbori subotica

lokalni izbori u subotici

hrvatska nacionalna manjina

izbori2024

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.