Komentara: 33
Pregleda: 4823

Srbija i Mađarska grade najmoderniji granični prelaz u Evropi

10.05.2024. u 12:59h
Izvor: RTS
Srbija i Mađarska grade najmoderniji granični prelaz u Evropi

Mađarska i Srbija će, sa kineskim partnerima, graditi najveći, najbezbedniji i po protoku saobraćaja, najbrži granični prelaz u Evropi, rekao je mađarski šef diplomatije Peter Sijarto tokom posete kineskog predsednika Si Đipinga Mađarskoj.

- Granični prelaz Reske - Horgoš, na auto-putu je konstantno zakrčen vozilima. Ljudi u putničkom saobraćaju često gube po nekoliko sati u redovima, a u teretnom saobraćaju se događa da kamioni stoje danima. Želimo da se to promeni u budućnosti i da putnici ne čekaju satima i danima u kolonama na granici. Zato želimo da izgradimo najmoderniji granični prelaz pored postojećeg - rekao je Sijarto.

Ministar spoljnih poslova Mađarske najavio je da će srpski i kineski partneri razmotriti kako da u što kraćem roku počnu gradnju naftovoda između Mađarske i Srbije.

Navodi da je cilj da se pojača sigurnost snabdevanja energentima dve zemlje i celog regiona.

Istakao je da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Budimpešti od istorijskog značaja, kao i da je razgovor između mađarskog premijera Viktora Orbana i kineskog lidera bio ''izuzetno uspešan''.

Sijarto naglašava da će Mađarska i Kina nastaviti da sarađuju po pitanju razvoja veza između Istoka i Zapada, kao i da će se saradnja dve zemlje proširiti na nuklearnu energiju.

Izvor: RTS
Postavljeno pre 1 nedelju i 3 dana
Komentara: 33
Pregleda: 4823
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.