Komentara: 1
Pregleda: 1413

"Kretanjem do zdravlja" - čak 75 odsto mladih nedovoljno fizički aktivni

10.05.2024. u 13:42h
Izvor: Subotica.com
Oko 75 odsto mladih između 11 i 17 godina, kao i svaka 4. odrasla osoba nedovoljno su fizički aktivni. Nedostatak fizičke aktivnosti je prepoznat kao vodeći faktor rizika za hronične nezarazne bolesti a osobe koje su fizički neaktivne imaju znatno veći rizik od prevremene smrti u poređenju osobama koje su fizički aktivne, poručuju stručnjaci na Međunarodni dan fizičke aktivnosti.
"Kretanjem do zdravlja" - čak 75 odsto mladih nedovoljno fizički aktivni

Fizička aktivnost predstavlja svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije. To može biti i kretanje u slobodno vreme ili aktivnost tokom obavljanja poslova kod kuće i na radnom mestu. 

 - Procenjuje se da je u svetu fizička neaktivnost odgovorna za četvrtinu slučajeva raka dojke, raka debelog creva i šećerne bolesti, te za oko trećinu slučajeva bolsti srca. Za dobro zdravlje se preporučuje odraslima najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta. Vežbanje je lek, i kao svaki lek ima svoju dozu i količinu, učestalost uzimanja, oblik i trajanje. Da bi ostvarila svoje puno dejstvo, fizička aktivnost treba da bude individualno dozirana i kontrolisana - ističe dr Mirjana Dakić iz Centra za promociju zdravlja ZZJZ.

"Kretanjem do zdravlja" - čak 75 odsto mladih nedovoljno fizički aktivniSvakodnevna fizička aktivnost ima brojne benefite po zdravlje kako dece tako i odraslih.

 - Kod dece je značajna za filiološki rast i razvoj, izgradnju koštanog tkiva i dobru funkciju svih organa čime se smanjuje  rizik od hroničnih bolesti u odraslom životnom dobu. Fizička aktivnost kod dece i mladih povećava samopouzdanje, samopoštovanje, osećaj ispunjenosti i zadovoljstva. Pozivtini efekti kod odraslih su vidljivi u boljem kvalitetu života, energiji i zadovoljstvu, kao i u dobrom zdravlju u svakom periodu životnog ciklusa - objašnjava dr Dakić. 

Jedan od najvažnijih faktora prilikom bavljenaj fizičkom aktivnošću jeste opšta hidriranost organizma, koja se postiže konzumiranjem dovoljne količine tečnosti, pre svega vode. 

 - Bitno je da u svaku fizičku aktivnost ulazimo dovoljno hidrirani - preporučuje se 2-3 čaše vode otprilike 2-3 sata pre nego što planiramo tu aktivnost. Opšte preporuke za dnevni unos vode su 2.1 litar vode za odraslu žensku osobu, odnosno 2.7 litara vode za odraslu mušku osobu. Ako vežbanje traje manje od sat vremena onda tokom nje nije potrebno unositi vodu, ali ako vežbanje traje duže od sat ili 75 minuta onda su potrebne dodatne količine vode - 150-200 militara vode na svakih 15 do 20 minuta - kaže dr Karolina Berenji i upozorava da posebnu pažnju treba obratiti na decu - Treba napomenuti i da deca imaju veću površinu tela u odnosu na zapreminu od odraslih te da ona zato lakše dehidriraju.

"Kretanjem do zdravlja" - čak 75 odsto mladih nedovoljno fizički aktivniU cilju promocije fizičke aktivnosti i zdravog načina života, Gradski savez "Sport za sve" organizuje niz aktivnosti kroz koje naši sugrađani imaju priliku da budu aktivni i rekreiraju se. 

 - U subotu, 18. maja ćemo zajedno sa Planinarskim klubom "Spartak", povodom manifestacije "Noć muzeja" biće postavljena veštačka stena pored uzala u Muzej, gde će svi građani od 18 do 21h moći da se oprobaju u sportskom penjanju. Ono što Planinarski klub "Spartak" nudi jesu i rekreativne šetnje zdravlja, i to sredom, subotom i nedeljom, a sve informacije o polascima mogu se pronaći na sajtu ovog kluba. Krajem maja planiran je javni čas rekreacija koji će se u sklopu Nedelje kretanja održati na platou Prozivka. Takođe, Gradski savez "Sport za sve" Subotica i Sportski savez Subotice od oktobra sarađuje sa Gerontološkim centrom, gde dva puta nedeljno u tri gerontološka kluba (Bajnat, Centar II i Kertvaroš) organizujemo fizičke aktivnosti za sugrađane treće životne dobi. Za žene srednjeg životnog doba dva puta nedeljno Sportski savez Subotice organizuje besplatne rekreativne aktivnosti, u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" i Tehničkoj školi "Ivan Sarić" - objašnjava Merima Kulić, generalni sekretar Gradskog saveza "Sport za sve" Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 nedelje i 1 dan
Komentara: 1
Pregleda: 1413
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

kretanjem do zdravlja

međunarodni dan fizičke aktivnosti

karolina berenji

merima kulić

gradski savez sport za sve

Mirjana Dakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.