Komentara: 7
Pregleda: 8217

Još šest subotičkih đaka na listi izuzetno nadarenih stipendista

09.02.2021. u 13:17h
Izvor: Subotica.com
Ognjen Tešić, Nikola Đuketić, Luka Kureljušić, Đorđe Njegić, Vladimir Vrbica i Nenad Bunčić su naši mladi sugrađani koji su se našli na konačnoj rang listi dobitnika stipendije za izuzetno nadarene učenike i studente Ministarstva prosvete u školskoj 2020/2021. godini.
Još šest subotičkih đaka na listi izuzetno nadarenih stipendista

Medicinu kao životni poziv, naš mladi sugrađanin Nikola Đuketić, odabrao je u želji da pomogne onima koji su nemoćni. Danas, kao student treće godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kaže da je još sigurniji u svoj odabir, uprkos tome što medicinu nije lako studirati.

- Nije teško jer to volim, ali naporno možda malo jeste, jer treba mnogo vremena posvetiti i velike su to knjige. Ipak, koje je voljan, ko hoće i ko to voli, tom čoveku ništa nije teško - sigurno će Nikola.

Ni stipendiju koju je dobio, nije bilo lako ostvariti, budući da je osnovni uslov za konkurisanje bio ostvarenih 120 ESP bodova i minimalan prosek od 9,00 za studente, odnosno nagrada na republičkom takmičenju za učenike. Uz to, kandidati su se rangirali i na osnovu ostvarenog zbira na standardizovanom psihološkom testu kognitivnih sposobnosti, sastavljenom od 15 specifičnih testova, prevashodno intelektualnih sposobnosti, memorije, odlučivanja, pažnje, kombinatorike i socijalne inteligencije.

- To su bili logički zadaci koji su proveravali našu inteligenciju. Dakle, ne da li smo nešto naučili napamet, već da li znamo da primenimo stečena znanja - objašnjava Nikola, kojem je baš zbog toga drago što je poneo stipendiju za izuzetno nadarene učenike i studente. - Znači mi, jer je ovo stipendija koja potvrđuje da nekada ocene nisu pravo merilo znanja, već da postoje i drugi faktori koji određuju veštine i mogućnost zaključivanja. Iako sam u početku bio možda malo nesiguran, jer je bilo zaista mnogo prijavljenih kandidata, kada sam uradio testove, bio sam zadovoljan, jer znam koliko znam i očekivao sam da ću je dobiti.

Osim Nikole, među ovogodišnjim dobitnicima ove prestižne stipendije su i mladi Ognjen Tešić, učenik Gimnazije "Svetozar Marković", Luka KureljušićĐorđe Njegić i Vladimir Vrbica, studenti osnovnih studija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, i Nenad Bunčić, student master studija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Učenici i studenti koji su tokom tekuće školske godine zadržali traženi prosek, naredne školske godine su automatski stekli pravo na nastavak stipendiranja, kao što su naši mladi sugrađani Andrej Jakovljević, Igor Engi, Nikola Sadovek, Teodor Sakal Francišković, Stevan Dulić i Martin Neorčić, o kojima smo ranije pisali.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 7
Pregleda: 8217

Povezane vesti

Povezane teme

stipendije

stipendiranje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.