Komentara: 19
Pregleda: 5150

JKP "Parking" prilagođava poslovanje i infrastrukturu potrebama građana, a u skladu sa trendovima

30.05.2020. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
JKP "Parking" prilagođava poslovanje i infrastrukturu potrebama građana, a u skladu sa trendovima

Uprkos vanrednom stanju i epidemiji novog korona virusa, JKP "Parking" realizovaće neke od investicija koje su planirane za ovu godinu. Među njima je svakako najznačajnija rekonstrukcija i uređenje parking prostora kod Buvljaka, u Durmitorskoj i Hipodromskoj ulici, kao i deo površine na zatvorenom parkingu kod Otvorenog univerziteta.

- Broj parking mesta će ostati isti, s tim da su to lokacije na kojima do sada nije bilo asfalta, već tucanik ili gola zemlja. To planiramo da presvučemo slojem asfalta i tako obezbedimo veći komfor korisnicima - kaže Zoran Tomić, tehnički direktor JKP "Parking". - Ukoliko uspemo da obezbedimo neophodne tehničke uslove, na nekoliko lokacija u gradu ćemo instalirati punjače za elektromobile, što je investicija za budućnost. Uradićemo i kompletnu rekonstukciju naplatnog sistema na Mlečnoj pijaci i planiramo da uvedemo u sistem naplate plaćanje putem "QR" koda.

Ipak, tokom proteklog perioda, pojedini vozači ukazali su na potrebu plaćanja usluga platnim karticama na parkingu kod Otvorenog univerziteta, za koje se i isticalo da su bezbednije za rukovanje u odnosu na gotovinu.

- Voleo bih da saznam zašto nije moguće plaćanje karticom i to beskontaktno plaćanje na izlasku iz parkinga kod Radničkog, naročito u vreme pandemije, a i inače bi ovo rešenje bilo bezbedno, praktično i korisno, a naravno i brže od traženja novčanica, pa i kusura od strane radnika "Parkinga" - obratio se našoj redakciji sugrađanin Marton.

- Razmišljamo u tom pravcu i u toku su pregovori sa poslovnim bankama kako bismo pronašli što optimalniji model i tako obezbedili i ovu vrstu usluge našim korisnicima na zatvorenom parkingu kod Otvorenog univerziteta - odgovara tehnički direktor JKP "Parking". - Na ovom parkingu funkcioniše i sistem elektronske naplatne na brzoj rampi, koju u najvećoj meri koriste stanari i oni koji su se opredelili za taj način plaćanja su zadovoljni, jer su sebi obezbedili brži i lakši prolaz, što nam je i bio cilj, da se smanji gužba i ubrza protok vozila u špicevima.

Glavni način plaćanja parking usluga u našem gradu je putem sms poruke, što je još jedna zamerka na koji su ukazali vozači, budući da table sa obaveštenjima iako trojezične, nemaju obaveštenja na engleskom jeziku, zbog čega se gosti iz inostranstva ne snalaze i neretko se dešava da zbog nemogućnosti da svojim telefonima pošalju poruku za naplatu, njihovo vozilo odnese Pauk služba.

Kako objašnjava Tomić, pored sms poruke, preduzeće je uvelo i nekoliko alternativnih načina plaćanja parkinga, a na koje se pre svega oslanjaju gosti iz inostranstva. Reč je o aplikaciji "Easy park" i terminalima za naplatu koji su postavljeni na četiri lokacije u gradu, preko kojih je plaćanje omogućeno kroz višejezični softverski interfejs, ubacivanjem dinarskih apoena i kovanica, kao i platnih kartica.

- Za table smo ispoštovali zakonsku odredbu o upotrebi službenih jezika u našoj sredini i naše table su trojezične i fizički nemamo mesta da stavimo još jedan napis, ali ako obrate pažnju, videće da ispod naših tabli postoje dopunske table koje upućuju strance na mogućnonost plaćanja putem aplikacije i terminala - objašnjava Tomić. - Terminali su postavljeni upravo s ciljem da izađemo u susret strancima koji imaju problem da plate parking sms porukom. U praksi se to pokazalo kao dobro rešenje, a gledali smo da odaberemo lokacije koje su najfrekventnije, kako za naše sugrađane, tako i za strance. Takođe, plaćanje parkinga putem mobilnih aplikacija je u  mnogim zapadnim zemljama postao dominantan način plaćanja, do te mere da je plaćanje putem sms-a zamrlo. Polako to ulazi i kod nas u upotrebu i Subotica je bio prvi grad u Srbiji koji je dobio aplikaciju "Easy park", koja građanima omogućava ne samo plaćanje parkinga, već i lakše pronalaženje slobodnog parking mesta.

Nakon ukidanja vanrednog stanja, naplata parking usluga se vratila na stari režim, pa se tako pakiranje u gradu naplaćuje od ponedeljka do petka od 7 do 21 čas, izuzev na zatvorenom parkingu kod Otvorenog univerziteta gde naplata traje do 23 časa. Subotom se parking naplaćuje od 7 do 14 časova, a nedeljnom samo na Buvljaku od 5 do 15 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 19
Pregleda: 5150
Povezane vesti
Povezane teme
jkp parking subotica plaćanje parkinga subotica zatvoreni parking naplata parkinga uređenje parking prostora
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.