• Pregleda: 9885

Uz "EasyPark" aplikaciju do lakšeg i jednostavnijeg korišćenja javnih parkinga

Subotica je prvi grad u Srbiji koji je dobio „EasyPark“ aplikaciju, koja građanima omogućava brže i lakše pronalaženje slobodnog parking mesta, a potom i plaćanje parkiranja.
Uz "EasyPark" aplikaciju do lakšeg i jednostavnijeg korišćenja javnih parkinga

Reč je o besplatnoj aplikaciji za mobilne telefone, namenjenoj za AndroidIOS uređaje, koja vozačima, kada se registruju i ukucaju broj registarskih oznaka, na mapi prati kretanje i sugeriše gde mogu da očekuju slobodno mesto. Kada vozač stane odmah mu se nudi mogućnost plaćanja. Vozač se navodi bez upotrebe senzora, slično poput „Google maps“.

Sa jednom aplikacijom može se parkirati u više od 1.200 evropskih gradova i ubrzano se širi po celoj regiji.

- „EasyPark“ je vodeći evropski i svetski provajder za digitalno parkiranje, koji se u Subotici predstavlja putem aplikacije, a Subotica je prvi grad u Srbiji koji je dobio priliku da je koristi. Ona vozačima donosi rešenje problema kako da nađu parking mesto u gradu i da skrate vreme traženja, jer većina vozača troši vreme na to. Potom omogućava da ga plati putem svih mogućih načina digitalnog plaćanja - objašnjava Vladimir Džodžo, regionalni direktor „EasyPark“-a. - Gradska uprava je uvođenjem aplikacije omogućila da se podigne kvalitet servisa prema vozačima a brže pronalaženje parkinga omogući će manju emisiju gasova i manje gužve. Vrhunska tehnologija će omogućiti upravljanje servisima JKP „Parking“.

Sistem je nadogradiv i u budućnosti će omogućiti punjenje električnih automobila i konekcije na bežični internet.

- Očekujmo da u Subotici, prvom gradu koji promoviše ovu tehnologiju, pokažemo izuzetan primer dodavanja savremenih tehnologija na postojeću organizaciju parking prostora, a ona je izabrana zbog visoke pokrivenosti informacionog sistema i dobre infrastrukture i biće model drugim gradovima. Aplikacija je lokalizovana i može se koristiti na srpskom, mađarskom, engleskom jeziku – dodaje Džodžo. – Sve parking zone su obuhvaćene, aplikacija zna u kojoj ste zoni i vozači ne moraju da gledaju na koji broj da uplate.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

27
BiberPapar Odgovori
Bravo....jedino nam je to falilo u nekada slobodnom Gradu Subotica....
Beli Odgovori
Sve je to dobro, samo naši ljudi nemaju ni za gorivo. Svi imaju bicikle jer je jeftinije. A zimi pešaka ili busom. Tako da ovo jeste evropski ali smo mi mnooogooo daleko od evropskog standarda.
Magnum
nemaju za gorivo a u gradu nikad veće gužve,nikad vise automobila...
Borko Odgovori
Cena sata parkiranja:
Crvena zona - prvi sat 85.67din, drugi sat 42.83din...
Zuta zona - prvi sat 64.83din, drugi sat 32.42din...

Drugim recima za domaceg korisnika neisplativo, medjutim strancima ce svakako olaksati placanje parkinga.
Kalesu
Ne znam za ovu aplikaciju, može biti da je vrlo korisna (vreme će pokazati), ali za cene sata parkiranja mi je nešto čudno. Koliko ja znam, kada plaćam klasično, sms porukom, svaki sat košta isto, i prvi i svaki sledeći. Po vašem navodu, prvi je DUPLO skuplji!? Nešto sam propustio?
Borko
Okačiću sutra screenshot iz aplikacije, sad trenutno se ne vidi cena(unable to retrieve current price). Pretpostavljam zato što je noć i nema naplate.
Borko
Evo screenshot iz aplikacije gde se vidi cena za jedan sat i za dva sata, crvenu zona je u pitanju. Pozdrav.
Nemanja Popović
Poštovani BORKO,

kao neko ko radi u tehničkoj podršci EasyParka, uveravam Vas da naš sistem naplate (baziran na Braintree platformi, vodećoj na globalnom tržištu) vrši višestruku proveru plaćanja i da se može desiti da cena bude pogrešno prikazana (šanse za tako nešto su ispod 0,5 promila na ukupan broj transakcija), ali je nemoguće da drugi iznos u odnosu na tarifu bude naplaćen. Pogledajte screenshot i uverite se.

Pozdrav.
mirko
@NEMANJA POPOVIĆ
Samo ako pogledate Vaš screenshot i onaj koji je poslao BORKO vidite da nije u potpunosti ista aplikacija u pitanju (mislim ista ali grafički je drugačije prikaz), tako da izgleda da Vi kao insajder imate pristup nekoj drugoj verziji nego mi obični građani... Upravo sam i ja skinuo aplikaciju i potpuno isto mi prikazuje kao BORKU... dupla cena za jedan sat... Objasnite kao insajder, zašto je tako? Zašto nama ne prikazuje tako kao vama?
mirko
A drugi problem, wifi mrežu sistem ne prepoznaje kao dovoljno sigurnu da bi omogućio registrovanje kartice za plaćanje...
Nemanja Popović
@MIRKO
Potpuno ste u pravu da prikaz nije isti. Po screenshot-u koji je @BORKO postavio možete videti da proces plaćanja parkinga nije ni započet. Naime, kada unesete lokaciju parkinga, pojavljuje se točkić kojim podešavate vreme trajanja parkiranja (poput onog iz screenshot-a koji sam postavio). Nakon toga ostaje da potvrdite parking dodirom START parking opcije u centru točkića.
Pozdrav.
Borko
@NEMANJA
Lokaciju sam odabrao rucnim prevlacenjem na Strosmajerovu ulicu u kojoj je crvena zona, i onda sam u padajucem meniju(view details) video cenu koju sam i prikazao na screenshot-ovima. Daljim ulaskom klikom na krug "P" prikazuje se tocak za odabir vremena i ovde se cena pokazuje ispravno, doduse kod mene je visa za par dinara u odnosu na to kako je prikazana kod tebe.

Znaci imate samo bug prilikom prikaza cene na view details.

@MIRKO
Verovatno ta wi-fi mreza nija bezbedna, WEP enkripcija ili bez sifre.
kojot Odgovori
Велики број људи ни обичним смс-ом не зна да плати паркирање а камоли овом апликацијом.
Petar Odgovori
A kako će aplikacija da zna gde su slobodna parking mesta i koliko ih tačno ima?
Djole34
Vrlo jednostavno. Aplikacija zna na kom ste parkingu kada se prijavite da platite parkiranje, na tom parking npr. ima ukupno 10 mesta. Kada dođete i prijavite se na njega (bilo sms-om ili preko aplikacije pošto je sve umreženo) ona odmah računa jedno mesto manje. Ukoliko se prijavi tako 5 ljudi, ona će pokazivati 5 slobodnih mesta (10-5=5 slobodnih). Kada vreme za parkiranje istekne, aplikacija "briše" parkirano vozilo i oslobađa mesto.
HANIBAL
DJOLE34

U teoriji da, malcice je drukcije u praksi

sta je sa onim vozilima koja se zadrzavaju do 15 min bez kucanja I evidentiranja ? ( a fizicki se nalaze I zauzimaju mesto na parking ) + vozila koja nisu uplatila parking a stoje na parking mestu ?

e moji strucnjaci
nije sve u segamega trendu I prepisanim diplomamaa
Petar
Onda onoga koji je parking platio karticom uzetom na trafici ne vidi.
Miljan Odgovori
Cene vise nego duplo skuplje u odnosu na sms. U komentarima na google play prodavnici vidim da su neki dobijali i kazne i da se ovi iz easy parka nisu javljali. Po meni i dalje parking manijak najbolja aplikacija za parkiranje. A uz to i domaca pamet!
Kalesu
Miljane, vaš komentar me naveo da odem na Google play prodavnicu, i tamo nađoh samo 5 recenzija, jedna slabija ostalo petice, nigde kritika koje pominjete. Takođe, ni cena, koje pominje još jedan čitalac ovde. Da se razumemo, ne poznajem ovu aplikaciju, ali vas dvojica nešto znate, što biste mogli malo da nam objasnite. Moguće je i da cene parkiranja u drugim gradovima (pominju se još dva, osim Subotice) nisu iste.
NN
Potvrđujem. Jednostavna, funkcionalna. Parking Manijak. Baš sam instalirao danas ovo "čudo". S tim da meni nije ni prikazivao cene zona. Malo mi bzvz aplikacija
Milica Odgovori
Nevidim mogucnost da aplikacija zna gde je slobodno mesto,mozda radi na principu predikcije,cene su skupe,tako da parking manijak pobedjuje jos uvek.
Sto se tice zatvorenih parkinga,tu vidim mogucnosti da se zna broj mesta.
Takodje apelujem jkp parking da ulozi u rasvetu na parkingu kod radnickog univerziteta,deo od naplatne kucice pa sve iza nje,neka se postave reflektori da bude osvetljeno,tamo u mrak niko ne parkira jer sve zivo obijaju,a radnici uvek govore ima mesta iza.
jeca
Milice, nisu cene skupe!? Cene mogu biti visoke ili niske, a roba je skupa! Cena je vrednost robe izrazena u novcu, kratka definicija. Ali bitno da si ti ovde iznela svoje misljenje.
che Odgovori
Aplikacija koja vam pomaze da se odvojite od svog novca - neprocenjivo.
Nemanja Odgovori
Da li to znaci da moram da gledam u telefon dok vozim i pogazim 10 pesaka da nadjem parking? Jer ako vec stanem negde da bih koristio telefon i video gde ima parking, pa pre cu se tamo parkirati gde sam stao. Glupa aplikacija.
dragi Odgovori
Aplikacija je odlična, najzad mogu da platim karticom ko čovek a ne da strepim koliki će račun za telefon da mi stigne... Sa parking manijakom nikad ne znaš šta si sve poslao, šta si sve platio, kao ni sa običnim sms-om.
Marija Odgovori
Ovo je super stvar, sve živo ide preko aplikacija jedino parking zapeo za sms... Smučili su mi se i mobilni operateri i njihovi zaguljeni računi.
Nevena R. Odgovori
Mi Srbi nikada nećemo biti zadovoljni. Umesto da vam bude drago što nove tehnologije i načini parkiranja su došli i kod nas, vi samo kudite. Aplikacija je super stvar, kako za nas tako i za strance koji dolaze kod nas. Treba da budete ponosni na svoj grad što je omogućio tako nešto. A to da li je parking malo skuplji ili ne, gledajte tako što uz aplikaciju dobijate i navigaciju do slobodnih parkirališta za džabe. Ja ću pre platiti aplikacijom, nego sms-om gde će mi posle mobilni operater lupiti PDV na kraju meseca za račun i tu uslugu. I ono što mi se još svidelo kod aplikacije je to što kad odem u drugu zemlju mogu bez problema da platim parking, a ne da jurcam i tražim parkomate. Inače i ukoliko neko plati parkin kupovinom parking karte na trafici i to se beleži u sistemu, jer prilikom kontrole od strane parking kontrolora sistem automatski beleži to parking mesto kao zauzeto.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.