• Pregleda: 5209

Jevrejska zajednica u Subotici proslavila 5774. Novu godinu

Jevrejska zajednica proslavila je juče u subotičkoj Sinagogi 5774. Novu godinu. Na svečanosti posvećenoj obeležavanju ovog praznika okupio se značajan broj vernika i prijatelja jevrejskog naroda. Za sutra je najavljeno svečano bogosluženje povodom 111 godina subotičke Sinagoge
Jevrejska zajednica u Subotici proslavila 5774. Novu godinu

Godišnji ciklus praznovanja jevrejskih praznika počinje praznikom Roš Hašana koji se slavi prvog i drugog dana sedmog meseca - Tišri. Taj praznik je po gregorijanskom kalendaru u jesen, između početka septembra i kraja oktobra.

Ova godina za Jevreje, koji koriste lunarni kalendar, počela je u četvrtak, 17. septembra prošle godine, a završila se juče, kada na prestanku dana, počinje nova 5774. godina.

Roš Hašana zajedno sa Jom kipurom razlikuje se od ostalih praznika po atmosferi ozbiljnosti.

Deset dana između ta dva praznika nazivaju se jamim noraim (strašni dani) na koje, po verovanju, ljudska zajednica izlazi pred "nebeski sud".

Na Roš Hašana, čovek želi da se oslobodi duševnih tegoba kako bi u novu godinu ušao očišćen od greha. Otuda običaj da se na prvi dan praznika ide na obalu reke ili mora i da se gresi simbolično bacaju u vodu. Taj običaj se naziva Tašlih.

Novogodišnja trpeza treba da sadrži nešto slatko da bi cela godina bila slatka. Ne služi se ništa kiselo, gorko ni ljuto. Jede se riba sa glavom ili jagnjeća glava da bi godina bila celovita.

Osnovna molitva na praznik Roš Hašana glasi: "Upiši nas u knjigu života".

Svečano bogosluženje u Sinagogi (Petak, 6, septembar)

Subotička Sinagoga je pre 111 godina, u septembru 1902. godine predata na korišćenje Jevrejskoj zajednici. Povodom ove godišnjice, Jevrejska opština - Subotica održaće svečano bogosluženje u Sinagogi na Trgu Jakaba i Komora, u petak 6. septembra 2013. godine, sa početkom u 19 časova. Kapije sa Trga Jakaba i Komora (pored Apoteke) će biti otvorene od 18.30 časova.

povezane teme

6
Bona fide Odgovori
Cestitam Novu godinu i jubilej 111. god Sinagoge.
srbenda iz Btopole Odgovori
Cestitam Novu godinu, nasoj braci Mojsijeve vere. Puno srece, zdravlja, ljubavi i vere u sebe... zeli vam jedan Srbenda.
SAČUVAJ ME BOŽE BAJIĆA Odgovori
BONA (s)IDE
Lepa i za iznenađenje čovečna čestitka sa tvoje strane Jevrejskoj zajednici a moram da priznam da si me iznenadio. Pažnja i oni na Sinagogi imaju VITRAŽ KAKO SI JEDNOM NAPOMENUO DA SE VITRAŽ STRPLJIVO I KAMENOM GAĐA. Nadam se da neće i oni morati od takvih kao ti stražom da ga čuvaju moj BONA BRE.
Vesko Odgovori
Srecni vam vasi praznici i da ih u zdravlju provedete.
ja Odgovori
srecna nova godina5774 sve najbolje da bude dobra i slatka godina. shana tova pozdrav za sve jevreje u srbiji i svetu
Mister No Odgovori
Shalom!Sretna Nova !Happy New Year! Boldog Új évet!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.