Komentara: 6
Pregleda: 5865

Jevrejska zajednica u Subotici proslavila 5774. Novu godinu

05.09.2013. u 11:53h
Jevrejska zajednica proslavila je juče u subotičkoj Sinagogi 5774. Novu godinu. Na svečanosti posvećenoj obeležavanju ovog praznika okupio se značajan broj vernika i prijatelja jevrejskog naroda. Za sutra je najavljeno svečano bogosluženje povodom 111 godina subotičke Sinagoge
Jevrejska zajednica u Subotici proslavila 5774. Novu godinu

Godišnji ciklus praznovanja jevrejskih praznika počinje praznikom Roš Hašana koji se slavi prvog i drugog dana sedmog meseca - Tišri. Taj praznik je po gregorijanskom kalendaru u jesen, između početka septembra i kraja oktobra.

Ova godina za Jevreje, koji koriste lunarni kalendar, počela je u četvrtak, 17. septembra prošle godine, a završila se juče, kada na prestanku dana, počinje nova 5774. godina.

Roš Hašana zajedno sa Jom kipurom razlikuje se od ostalih praznika po atmosferi ozbiljnosti.

Deset dana između ta dva praznika nazivaju se jamim noraim (strašni dani) na koje, po verovanju, ljudska zajednica izlazi pred "nebeski sud".

Jevrejska zajednica u Subotici proslavila 5774. Novu godinu

Na Roš Hašana, čovek želi da se oslobodi duševnih tegoba kako bi u novu godinu ušao očišćen od greha. Otuda običaj da se na prvi dan praznika ide na obalu reke ili mora i da se gresi simbolično bacaju u vodu. Taj običaj se naziva Tašlih.

Novogodišnja trpeza treba da sadrži nešto slatko da bi cela godina bila slatka. Ne služi se ništa kiselo, gorko ni ljuto. Jede se riba sa glavom ili jagnjeća glava da bi godina bila celovita.

Osnovna molitva na praznik Roš Hašana glasi: "Upiši nas u knjigu života".

Jevrejska zajednica u Subotici proslavila 5774. Novu godinu

Svečano bogosluženje u Sinagogi (Petak, 6, septembar)

Subotička Sinagoga je pre 111 godina, u septembru 1902. godine predata na korišćenje Jevrejskoj zajednici. Povodom ove godišnjice, Jevrejska opština - Subotica održaće svečano bogosluženje u Sinagogi na Trgu Jakaba i Komora, u petak 6. septembra 2013. godine, sa početkom u 19 časova. Kapije sa Trga Jakaba i Komora (pored Apoteke) će biti otvorene od 18.30 časova.

Jevrejska zajednica u Subotici proslavila 5774. Novu godinu

Proslava 5774. jevrejske Nove godine Proslava 5774. jevrejske Nove godine Proslava 5774. jevrejske Nove godine Proslava 5774. jevrejske Nove godine Proslava 5774. jevrejske Nove godine Proslava 5774. jevrejske Nove godine Proslava 5774. jevrejske Nove godine Proslava 5774. jevrejske Nove godine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 5865

Povezana vest

Povezano dešavanje

Povezane teme

sinagoga

subotička sinagoga

jevrejska opština

jevrejska nova godina

jevrejska zajednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.